Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Τα πετρέλαια της Κρήτης!


Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Φώσκολος για τα κοιτάσματα της Κρήτης: «Δε θέλουν να μάθει ο κόσμος για το θησαυρό»


Φώσκολος για τα κοιτάσματα της Κρήτης: «Δε θέλουν να μάθει ο κόσμος για το θησαυρό»Η Κρήτη και τα πιθανά της αποθέματα παίζουν ρόλο ρυθμιστή των ενεργειακών εξελίξεων στο τρίγωνο Ελλάδας Κύπρου-Ισραήλ για την...
εκμετάλλευση και τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, που εγκαινιάστηκε άτυπα τις προηγούμενες ημέρες.

 Ωστόσο, ο διαγωνισμός σχετικά με την ανάθεση των σεισμικών ερευνών για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης θα κατακυρωθεί μετά τις εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης. «Κοιτάζουνε Κρήτη ή βούλιαξε η Ελλάδα, αυτή είναι η αλήθεια», τονίζει στην «Πατρίδα», από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης, δρ. Αντώνης Φώσκολος αποκαλύπτοντας πως:
 «Στο υπουργείο δε θέλουν να μάθει ο κόσμος την αλήθεια για τις τεράστιες ποσότητες υδρονανθράκων που βρίσκονται νότια της Κρήτης

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Πώς η κυβέρνηση υπεξαίρεσε τα λεφτά των πανεπιστήμιων και των νοσοκομείων!


Πώς η κυβέρνηση υπεξαίρεσε τα λεφτά των πανεπιστήμιων και των νοσοκομείων

ΕκτύπωσηPDF
dhmosio_17_450xΜέγα ζήτημα έχει προκαλέσει μέσα κι έξω από τη χώρα το κούρεμα με … οσμή σκανδάλου των ρευστών διαθέσιμων νοσοκομείων, πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων και άλλων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, που με νόμο του 1997 υποχρεούνταν να διατηρούν τα μετρητά τους σε έντοκους λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδα και η τελευταία αποφάσισε να τα ‘κουρέψει’… Και λέμε με οσμή σκανδάλου διότι όπως έχει προκύψει από τις καταγγελίες τουλάχιστον δύο ιδρυμάτων, του Νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων και του ΤΕΙ Αθήνας, η Τράπεζα της Ελλάδας δεν επένδυσε απλά τα χρήματα των δημόσιων οργανισμών σε ΟΕΔ κάποια στιγμή μέσα στο 2009, στο 2010 ή στο 2011, όπως είχε κατά το νόμο το δικαίωμα να κάνει – και με την επιδείνωση της ποιότητας του ελληνικού χρέους, ε τι να κάνουμε; αυτά κουρεύτηκαν… Αλλά αποφάσισε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δηλαδή στις 9 Μαρτίου, πάνω στη λήξη του PSI να ρίξει τα λεφτά των ιδρυμάτων σε ΟΕΔ ώστε να κουρευτούν…
Αλλά το θέμα δεν τελειώνει καν εδώ καθώς υπάρχουν δύο πολύ σοβαρά ερωτήματα που ζητούν απάντηση… Πρώτον: Πώς γίνεται και η Τράπεζα της Ελλάδας κούρεψε τα ρευστά διαθέσιμα των ιδρυμάτων κατά 70% στις 9 Μαρτίου μετατρέποντάς σε ΟΕΔ αφού την πρώτη βδομάδα του Μαρτίου τα ΟΕΔ διαπραγματεύονταν στη δευτερογενή αγορά στο 30% της αξίας τους; Αν όντως δηλαδή η ΤτΕ είχε αγοράσει ΟΕΔ από τη δευτερογενή αγορά εκείνη την εβδομάδα, τα ιδρύματα απλά δεν θα έγραφαν ζημιές; Δεύτερον: Από πού αγόρασε η Τράπεζα της Ελλάδας ΟΕΔ στις 9 Μαρτίου, αφού σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τα ΟΕΔ είχαν σχεδόν πάψει να κυκλοφορούν στις αγορές μετά τις 5 Μαρτίου;
Το πρωτοφανές γεγονός έχει εγείρει διάφορες υποψίες και έχει δώσει τροφή σε ποικίλα σενάρια. Ας δούμε για παράδειγμα τι κατήγγειλε το ygeianews.gr που ανέφερε πρώτο το θέμα:
«Άφωνοι έμειναν πολλοί διοικητές νοσοκομείων, πρυτάνεις ΑΕΙ και υπεύθυνοι άλλων οργανισμών του Δημοσίου όταν ανακάλυψαν πως έχει  εξαφανιστεί το 70% των χρημάτων έντοκων λογαριασμών που διατηρούσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι λογαριασμοί αυτοί δεν είχαν καμία σχέση με ομόλογα – ήταν έντοκοι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους ‘έμπαιναν’ επιχορηγήσεις και ‘έβγαιναν’ αναλήψεις για τα έξοδα των οργανισμών.
Όπως έγινε γνωστό από τους νοσοκομειακούς γιατρούς την μέρα που ‘έκλεινε’ το PSI και μάλλον λίγο πριν τα μεσάνυχτα, κυβέρνηση και διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος αγόρασαν ομόλογα από κατόχους με αυτά τα χρήματα, χωρίς να ρωτήσουν τους καταθέτες των έντοκων λογαριασμών! Οι ομολογιούχοι αυτοί έτσι γλίτωσαν το κούρεμα, ενώ ταυτόχρονα ληστεύθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από νοσοκομεία, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς τελείως απαραίτητα για την στοιχειώδη διατήρηση της λειτουργίας τους».
Η υποψία δηλαδή των νοσοκομειακών γιατρών που αποτυπώθηκε στο ygeianews.gr είναι ότι η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας αποφάσισαν να απαλλάξουν κάποιες ‘φίλιες δυνάμεις’ ομολογιούχων από τη χασούρα και πήραν τα ομόλογά τους στην ονομαστική τους αξία και τα φόρτωσαν στα ιδρύματα για να τη γράψουν αυτά. Αν βεβαίως έχουν έτσι τα πράγματα, πρόκειται για έκνομη πράξη και καραμπινάτο σκάνδαλο και οι υπεύθυνοι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να λογοδοτήσουν.
Ένα άλλο σενάριο – πιο πιθανό ίσως – που θα μπορούσαμε να υποθέσουμε στη βάση του νόμου του 1997, ο οποίος επιτρέπει στο ελληνικό Δημόσιο να διαθέτει στην Τράπεζα της Ελλάδος τίτλους της τελευταίας έκδοσης ΟΕΔ στην τιμή της αρχικής δημοπρασίας και με συνυπολογισμό των ενδιάμεσων τόκων, είναι ότι απλά το ελληνικό δημόσιο πέρασε δια της  ΤτΕ τίτλους που του είχαν … ξεμείνει από τις εκδόσεις των αρχών του 2010 στην πλήρη τους αξία στα ιδρύματα. Έτσι, η κυβέρνηση με τον γνωστό κοτζαμπατζίστικο τρόπο της ‘δανείστηκε’ από τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα νοσοκομεία τα ρευστά διαθέσιμά τους με το σαφή σκοπό να τους φάει το 70%.
Επί του παρόντος, κινούμαστε ακόμη στο επίπεδο των διαμαρτυριών των νοσοκομείων, των πρυτάνεων και της αναστολής της λειτουργίας των ΤΕΙ για δυο μέρες. Έχουμε επίσης κάποιες ‘αντισταθμιστικές’ κινήσεις της κυβέρνησης, που για να εξευμενίσει τους πρυτάνεις, αποσύνδεσε τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από την εκλογή των νέων συμβουλίων διοίκησης.
Κάποιες ομάδες γιατρών και εργαζομένων, συγκεκριμένα το ΔΣ του νοσοκομείου Αγίου Ανδρέα της Πάτρας έχει ανακοινώσει ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπεύθυνου, ενώ και η σύνοδος των πρυτάνεων ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει νομική επιτροπή για την άμεση αναζήτηση τυχόν αστικών και ποινικών ευθυνών για όσες οικονομικές ζημίες έχουν προκύψει από παρεμβάσεις τρίτων.
Ελπίζουμε να κινηθούν όντως οι νομικές διαδικασίες, τουλάχιστον από την πλευρά των νοσοκομείων – γιατί το πιθανότερο είναι ότι μετά την κυβερνητική υποχώρηση στο θέμα των συμβουλίων διοίκησης οι πρυτάνεις δεν θα το κάνουν. Ο Βενιζέλος βεβαίως έχει προνοήσει γι’ αυτό και με το νόμο  4046/2012 έχει απαλλάξει προκαταβολικά τα στελέχη της ΤτΕ από κάθε ποινική, αστική και διοικητική ευθύνη για όλες τις κινήσεις τους στο πλαίσιο του PSI.
Ωστόσο το θέμα υπάρχει, η κίνηση έχει όλα τα στοιχεία μιας υπεξαίρεσης με μια ύπουλη πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και θα παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς τις λεπτομέρειες της διαλεύκανσής της. 
Μαριάννα Τόλια

"Ιερές" Μπίζνες....


Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Ιερές «μπίζνες» με εικονικές δωρεές


«Ιερό» σκάνδαλο βρίσκεται σε εξέλιξη σε τουλάχιστον πέντε εκκλησίες της επαρχίας Φαρσάλων, αλλά και της Θεσσαλονίκης. Με τη συμμετοχή ιερέων κόβονται αφειδώς αποδείξεις για....
εικονικές δωρεές, με αποτέλεσμα να νομιμοποιούνται προς την εφορία εκατομμύρια ευρώ.

 Από τις μέχρι τώρα έρευνες του ΣΔΟΕ, η φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 12,5 δισ. ευρώ (!), ενώ υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή 45 ατόμων, μεταξύ των οποίων αρκετοί ρασοφόροι - δύο εξ αυτών έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ ένας σκοτώθηκε σε τροχαίο.
 Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο περίπου πριν 1,5 χρόνο έπειτα από καταγγελίες, οι οποίες οδήγησαν σε έρευνες που έβγαλαν λαυράκια, αφού επιχειρηματίες και βιομήχανοι εμφανίζονταν να κάνουν δωρεές σε εκκλησίες και μοναστήρια στα Φάρσαλα, εξασφαλίζοντας όχι μόνο τη... σωτηρία της ψυχής τους, αλλά και της τσέπης τους μέσω των φοροαπαλλαγών που απολάμβαναν.
 Όπως προέκυψε από τις έρευνες, οι δωρεές υπήρχαν μεν, αλλά οι βεβαιώσεις ανέφεραν πολλαπλάσια ποσά, όπως υπήρχαν και αποδείξεις για ποσά που δεν καταβλήθηκαν ποτέ. Αν π.χ. κάποιος έδινε σε έναν ναό 50 ευρώ, μπορούσε να πάρει απόδειξη για 2.000 ευρώ ή - ακόμη καλύτερα - να πάρει απόδειξη για τη δωρεά του, χωρίς να έχει δώσει τίποτα!
 Ενδεικτική είναι η περίπτωση επιχειρηματία, στη φορολογική δήλωση του οποίου εμφανίζεται δωρεά 40.000 ευρώ σε εκκλησία, με το ποσό να μην εμφανίζεται πουθενά. Μέρος των υποτιθέμενων δωρεών, αν και οι σχετικές αποδείξεις είχαν κοπεί, εν τούτοις δεν είχαν καταγραφεί στα βιβλία που τηρούν οι ενορίες, ενώ λεφτά δεν υπήρχαν.
 Η υπόθεση έχει φθάσει και στη Βουλή ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου είχε αποκαλύψει τον εντοπισμό πλαστών βεβαιώσεων δωρεών σε πέντε εκκλησίες των Φαρσάλων.
 Παράλληλα, μια ανάλογη υπόθεση διαπιστώθηκε στη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται ήδη στο γραφείο του τρίτου ειδικού ανακριτή. Πρόκειται για κομπίνα ύψους 11,5 εκατ. ευρώ που στήθηκε γύρω από τη Μονή Αναστάσεως-Εμμαούς, στην οποία εμπλέκονται δύο μοναχοί και δύο μοναχές, αλλά και συμβολαιογράφοι, τραπεζικοί κ.α.
Οι κατηγορίες που τους απευθύνονται είναι ιδιαίτερα βαριές και σε βαθμό κακουργήματος - ενδεικτικά: απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπεξαίρεση κ.ο.κ.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ! Ο Μαθητευόμενος μοιραίος Παπακωσταντίνου.


Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012


Ο Αλμούνια αδειάζει τον Παπακωνσταντίνου...


Την μεθοδολογία που ακολούθησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο εκλεκτός του στην ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου «αδειάζει» ο πρώην επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια ξεκαθαρίζοντας ότι «ο....
Κώδικας Ορθής Πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές δεν αποτελεί νομικά δεσμευτική πράξη».

 Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργίου χρησιμοποίησε τις συγκεκριμένες – μη δεσμευτικές – οδηγίες ως «ευαγγέλιο» με αποτέλεσμα να αυξήσει το έλλειμμα από 13,6% σε 15,8%.
 Όπως μάλιστα κατέθεσε το διευθυντικό στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ Νικόλαος Στρόμπλος στην εξεταστική επιτροπή η πρακτική που ακολούθησε ο κ. Γεωργίου ήταν «αντιδεοντολογική». Συγκεκριμένα, ο κ. Στρόμπλος – όπως αναφέρει – εξέφραζε ισχυρές ενστάσεις για την ένταξη των ΔΕΚΟ που θα ανέβαζαν το έλλειμμα κατά 2 μονάδες με αποτέλεσμα να του κάνουν δυσμενή μετάθεση σε υπηρεσία που συλλέγει ερωτηματολόγια από το Αιγαίο!
 Αναλυτικά ο μάρτυρας ανέφερε ότι «Είναι ότι είκοσι μέρες πριν στείλεις ένα EDP notification, όπου θα κάνεις μια τεράστια αναθεώρηση του ελλείμματος –όταν λέμε τεράστια, ήταν πάνω από 2%, πήγε από το 13,6% στο 15,4%- μετακινείς έναν Διευθυντή που έχει πέντε χρόνια στη συγκεκριμένη διεύθυνση που δεν έχει γίνει Διευθυντής ξανά; Θέλω να πω ότι θα μπορούσες να πας με τον Διευθυντή αυτόν μέχρι το EDP notification και θα μπορούσες αργότερα να τον αντικαταστήσεις αργότερα.
 Επειδή συνέχισα να έχω ενστάσεις και στην καινούρια μου διεύθυνση στο χειρισμό κάποιων στοιχειών του ΑΕΠ για το οποίο θα σας μιλήσω αργότερα, μετακινήθηκα και από τη δεύτερη διεύθυνση και πήγα σε μία τρίτη διεύθυνση η οποία ασχολείται με τη συλλογή ερωτηματολογίων από το Αιγαίο και τη Στερεά Ελλάδα.
 Κοινώς είναι μία διεύθυνση που εμείς τη λέμε «ψυγείο» γιατί εκεί πάνε κάποιοι οι οποίοι δεν πρέπει να ασχολούνται με τέτοια θέματα». Εξίσου εντυπωσιακές όμως έιναι και οι επιπτώσεις που είχαν για τους έλληνες φορολογουμένους η αύξηση του ελλείμματος κατά 2%.
 Σύμφωνα με τον κ. Στρόμπλο «Με το που αναθεωρήθηκε το έλλειμμα, πέρα απ’ αυτό που είχε προβλεφθεί, πάρθηκαν κάποια πρόσθετα μέτρα ύψους 4-5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προφανώς απ’ αυτά τα 5 δισεκατομμύρια κάποια πράγματα διασφαλίστηκαν ότι θα πάνε σε τοκοχρεολύσια, κάποια τοκοχρεολύσια πληρώθηκαν, εκεί που προφανώς κάποιοι κινδύνευαν να μην τα πάρουν. Είναι απλή λογική. Δεν είναι επιστημονική…».
 Εξίσου αποκαλυπτικός όμως είναι και για το «ιδιαίτερο» ενδιαφέρον που έδειξε η Eurostat προκειμένου να αυξηθεί το έλλειμμα λέγοτας ότι «…αν ήταν να πάρει το μέρος κάποιου η Eurostat προφανώς δε θα ήταν το μέρος της Ελλάδας, θα ήταν το μέρος των δανειστών. Εγώ αυτό πιστεύω ακράδαντα. Εγώ δεν είπα ότι ντε και καλά το πήρε ή ότι αυτά που λέω είναι σωστά και να αποδεικνύεται τώρα ότι το πήρε. Αλλά λέω ότι αν είχε να επιλέξει είναι προφανές ότι θα έπαιρνε το μέρος των δανειστών».
 "Φιλόδοξες οι εκτιμήσεις για την φοροδιαφυγή" Πέραν τούτων πάντως, ο κ. Αλμούνια στις απαντήσεις του ασκεί αυστηρή κριτική και για τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών επι ΝΔ Γιάννη Παπαθανασίου επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή Οικονομικών εξέδιδε και δημοσίευε πολύ πριν τον Οκτώβριο του 2009 προειδοποιήσεις σχετικά με τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας και την προβληματική κατάσταση των στατιστικών της και τις διαρθρωτικές ανάγκες. Τονίζει ότι η επιτροπή με σημείωμα της προς το Γιουρογκρουπ στις 2 Ιουλίου του 2009 επεσήμανε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2009 απέκλινε σημαντικά από τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους και ότι αν συνεχισθούν οι τάσεις αυτές ολο το έτος το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα υπερβεί το 10% του ΑΕΠ, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τον επίσημο ετήσιο στόχο για έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης 5% του ΑΕΠ. Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι « η Ελλάδα διέκοψε τη δημοσίευση των μηνιαίων δεδομένων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το καλοκαίρι του 2009» ενώ προσθέτει για τον κ. Παπακωνσταντινου ότι αν και «αντελήφθη γρήγορα το μεγάλο ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι εως τα τέλη του έτους» προχώρησε σε «φιλόδοξες» εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της φοροδιαφυγής.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

The German....help to Greece.../ Η Γερμανική....βοήθεια στην Ελλάδα.

Αφαίρεσε (και...) την ελληνική σημαία ο Λ.Παπαδήμος!

 
25-03-2012 22:36:08



 Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πρώτος αφαιρέσει τον πίνακα της Ελευθερίας και τον έβγαλε.Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι ο πίνακας πήγε για συντήρηση.Στη φωτογραφία βλέπουμε ότι πλέον έφυγε από το πρωθυπουργικό γραφείο  και η ελληνική σημαία και έχει απομείνει μόνο η σημαία της Ευρωπαικής Ένωσης.Τι δικαιολογία έχουμε για αυτό;Θέλουν να μας πουν κάτι ή απλά "έτυχε";


Τόσο καιρό που μπαινοβγαίνουν οι αρχηγοί κομμάτων στο μέγαρο Μαξίμου, δεν έγινε θέμα επαναφοράς τους;


Ο Παπανδρέου έφυγε. Δεν πρέπει τώρα οι αρχηγοί των κομμάτων που συγκυβερνούν, να απαιτήσουν από τον πρωθυπουργό την επάνοδο στην πρότερη κατάσταση;

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ εισέπραξε “παράνομα” η ΔΕΗ από τους καταναλωτές!


ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 23 ΜΑΡΤΊΟΥ 2012


 Πάνω από 500 εκατ. ευρώ εισέπραξε “παράνομα” η ΔΕΗ από τους καταναλωτές

- Το χαράτσι υπέρ κοινής ωφελείας καταργήθηκε με νόμο τον Αυγουστο του 2011
- Πρόκειται για το Ν.4001 που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 
 - 2 δις ευρώ έχει εισπράξει παράνομα και αντισυνταγματικά η ΔΕΗ

f59e5e3530c2c45e61d5a0c945f954cb L Πάνω από 500 εκατ. ευρώ εισέπραξε “παράνομα” η ΔΕΗ από τους καταναλωτές

Βόμβα στα θεμέλια της ΔΕΗ βάζει η αποκάλυψη ότι η επιχείρηση από τον Αύγουστο του 2011 έως σήμερα έχει εισπράξει ποσό πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από τους καταναλωτές, μέσω του τέλους “Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας” που είχε θεσπιστεί από το 1999 με το νόμο 2773 άρθρο 29, χωρίς να νομιμοποιείται.

Και αυτό γιατί με νόμο της κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2011 το συγκεκριμένο τέλος καταργήθηκε.

Την ίδια ώρα και στο αρμόδιο υπουργείο έχει σημάνει συναγερμός, καθώς προσπαθούν να βρουν φόρμουλα που με την λογική της αναδρομικότητας θα νομιμοποιεί τις εισπράξεις . Το fpress.gr συνομίλησε με τον υπεύθυνο τύπου της ΔΕΗ, ο οποίος υποστήριξε ότι η υπόθεση έχει φτάσει στο ΣτΕ, μετά από καταγγελία των εταιρειών Energa και Hellas Power, χωρίς ωστόσο η απόφαση να έχει καθαρογραφεί έως σήμερα.

Είναι θέμα του υπουργείου μας είπε και ότι σύντομα θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία.

Tο σημείο του νόμου 4001 του 2011 που καταργεί το τέλος. Άρθρο 195
Καταργούμενες διατάξεις
3. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργούνται οι ακόλουθες διατάξεις όπως ισχύουν:
(α) Τα άρθρα 9, 11, 17, 19, 20, 21, 22, 22α, 23 και 23α του ν. 2773/1999.
(β) Οι παράγραφοι 1, 2, 5 και 6 του άρθρου 24 του ν. 2773/1999.
(γ) Τα άρθρα 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 και 33 του ν. 2773/1999.
(δ) Τα άρθρα 26, 27, 28 και 29 του ν. 3426/2005.
(ε) Το άρθρο 5 παράγραφοι 16 και 17, το άρθρο 11, το άρθρο 12 παράγραφοι 21 έως 32 και το άρθρο 21 παράγραφος 2 του ν. 2289/1995.
(στ) Η υποπερίπτωση γ.20 της περίπτωσης Γ’ της παρ. ΙΙ του άρθρου 186 του ν. 3852/2010 (Α’ 87).
4. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργείται η περίπτωση στ’ της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3468/ 2006, όπως ισχύει.
5. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργείται κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη με το περιεχόμενο των διατάξεων του νόμου αυτού ή αναφέρεται σε θέμα που ρυθμίζεται από αυτόν.

Ο Νόµος 2773/1999
«Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας – Ρύθµιση θεµάτων ενεργειακής πολιτικής και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 286/22.12.1999)

Άρθρο 29
Γενικά τιµολόγια και διατάξεις χρέωσης
1. Τα τιµολόγια µε βάση τα οποία, οι κάτοχοι άδειας εισπράττουν τίµηµα ή τέλος η
οποιαδήποτε αντιπαροχή για την παροχή των υπηρεσιών τους, µε εξαίρεση τα τιµολόγια προµήθειας σε Επιλέγοντες Πελάτες, δεν ισχύουν εάν δεν εγκριθούν προηγουµένως από τον Υπουργό Ανάπτυξης, ύστερα από γνώµη της Ρ.Α.Ε.
2. Τα τιµολόγια πρόσβασης στο Σύστηµα, στο ∆ίκτυο ∆ιανοµής και στα Μη ∆ιασυνδεδεµένα
Νησιά, στα οποία περιλαµβάνονται οι χρεώσεις σύνδεσης και χρήσης, καταρτίζονται
σύµφωνα µε µεθοδολογία η οποία εγκρίνεται από τη Ρ.Α.Ε., µετά από εισήγηση του αρµόδιου
∆ια χειριστή, όπως προβλέπεται στους αντίστοιχους Κώδικες.
Η µεθοδολογία τιµολόγησης καταρτίζεται µε τρόπο που επιτρέπει την πραγµατοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων στο Σύστηµα, στο ∆ίκτυο ∆ιανοµής και στα Μη ∆ιασυνδεδεµένα Νησιά, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής τροφοδοσία και η βιωσιµότητά τους τα τιµολόγια αυτά εγκρίνονται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, µετά από εισήγηση του αρµόδιου ∆ιαχειριστή και σύµφωνη γνώµη της Ρ.Α.Ε. και δηµοσιεύονται στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.
[Η περ. 2 προστέθηκε και οι παρ.2,3 και 4 αναριθµήθηκαν σε 3,4 και 5 µε το άρθρο 15 παρ.1
Ν. 3426/2005 (ΦΕΚ Α΄ 309)]
3 (2). Κατά την έγκριση των τιµολογίων πέραν ενός εύλογου κέρδους, λαµβάνονται υπόψη
ιδίως:
α) Οι δαπάνες για την παραγωγή ή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
β) Οι δαπάνες για µισθούς, ηµεροµίσθια και συναφή έξοδα.
γ) Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, φόροι και δασµοί.
δ) Η απόσβεση των επενδύσεων.
ε) Η απόδοση του επενδεδυµένου κεφαλαίου, λαµβανοµένου υπόψη του επιχειρηµατικού
κινδύνου και του κόστους κεφαλαίου αντίστοιχων δραστηριοτήτων
στ) Οι δαπάνες για τη συµµόρφωση µε τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται για την παροχή
υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
[Η περ. στ' αντικαταστάθηκε µε την παρ.18 άρθρ.23 Ν. 3175/2003 (ΦΕΚ Α΄ 207)]
ζ) Οι δαπάνες για τις υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν ή εγγυήσεις λειτουργίας που
χορηγήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του νόµου αυτού.
[Η περ. ζ' αντικαταστάθηκε µε την παρ.18 άρθρ.23 Ν. 3175/2003 (ΦΕΚ Α΄ 207)]
4 (3). Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, ύστερα από γνώµη της Ρ.Α.Ε. οι κάτοχοι,
άδειας, στα πλαίσια της γενικής υποχρέωσής τους προς παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας,
µπορεί να υποχρεωθούν να διαφοροποιούν για οµάδες Καταναλωτών τα τιµολόγια τους, µε
την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται:
α) η δυνατότητα κάλυψης των συνολικών δαπανών για κάθε κάτοχο άδειας, όπως αυτές
ορίζονται στην παρ. 2 ανωτέρω, και β) όσον αφορά τη ∆.Ε.Η., η µη ύπαρξη επιδοτήσεων µεταξύ Επιλεγόντων και Μη
Επιλεγόντων Πελατών.
5(4). Οι δαπάνες των περιπτώσεων στ’ και ζ’ της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού
επιµερίζονται, οµοιόµορφα για όλη την ελληνική επικράτεια, σε κάθε κατηγορία Πελατών,
περιλαµβανοµένων των αυτοπαραγωγών, σύµφωνα µε µεθοδολογία η οποία καθορίζεται µε
κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµίας και Οικονοµικών και Ανάπτυξης, που εκδίδεται
µετά από γνώµη της Ρ.Α.Ε. και η οποία λαµβάνει υπόψη την ηλεκτρική ενέργεια που
καταναλώνει ο κάθε Πελάτης και συντελεστές που διαφοροποιούν τον επιµερισµό κατά
κατηγορία Πελατών, έτσι ώστε να προκύπτει χρέωση που εξισορροπεί τις οικονοµικές
συνέπειες µεταξύ των κατηγοριών Πελατών.

Οι αριθµητικές τιµές των συντελεστών της
ανωτέρω µεθοδολογίας προσδιορίζονται κάθε έτος µε απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης
µετά από γνώµη της Ρ.Α.Ε., που δηµοσιεύεται στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως. Η ετήσια
επιβάρυνση Πελάτη κατά θέση κατανάλωσης δεν µπορεί να υπερβαίνει το ποσό των
εξακοσίων χιλιάδων ευρώ (600.000). Το όριο αυτό αναπροσαρµόζεται ετήσια µε µέριµνα της
Ρ.Α.Ε. σύµφωνα µε την ετήσια µεταβολή του δείκτη τιµών καταναλωτή όπως δηµοσιεύεται
από την Ε.Σ. Υ.Ε.»
[Η παρ.5 προστέθηκε µε την παρ.19 άρθρ.23 Ν. 3175/2003 (ΦΕΚ Α΄ 207)]

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Η ΔΕΗ τηρεί απαρέγκλιτα την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, αναφέρει η επιχείρηση σε σημερινή ανακοίνωση με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

«Ειδικότερα, στην περίπτωση των χρεώσεων ΥΚΩ για το 2012 η ΔΕΗ – όπως και όλοι οι άλλοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας – είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας 1527/2011, σε εφαρμογή των άρθρων 55 και 56 του πρόσφατου Νόμου 4001/2011, τα οποία ρυθμίζουν θέματα ΥΚΩ. Σχετικά με τις διατάξεις του Ν. 2773/1999, που αφορούν τις ΥΚΩ, αυτές εξακολουθούσαν να ισχύουν για το 2011, με βάση την μεταβατική διάταξη του Ν. 4001/2011 και ειδικότερα το άρθρο 196, παρ. 14». Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΜΠΕ, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα διευκρινίζει ότι πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αναφέρεται στην είσπραξη των ΥΚΩ από πελάτες εναλλακτικών προμηθευτών, δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας περιλαμβάνονται τρεις κατηγορίες υπηρεσιών, δηλαδή:

- Η παροχή ρεύματος για τους κατοίκους των απομονωμένων νησιών σε ίδιες τιμές με αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά είναι κατά πολύ υψηλότερο (που είναι και το μεγαλύτερο κονδύλι).

- Το ειδικό τιμολόγιο για πολύτεκνες οικογένειες.

- Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) που χορηγείται σε ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών, (άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια άνεργοι κλπ.).

Η ΔΕΗ επισημαίνει εξάλλου, αναφορικά με τη χρηματοδότηση της κατασκευής της νέας Λιγνιτικής Μονάδας στην Πτολεμαϊδα ότι γίνονται επαφές με τον οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων (ECA) της Γερμανίας, Euler-Hermes και ότι η γερμανική τράπεζα KfW IPEX-Bank GmbH έχει το ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου και διοργανωτή του κοινοπρακτικού δανείου που θα έχει την κάλυψη του οργανισμού ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων (ECA).

«Η παροχή της κάλυψης αυτής, η οποία αποτελεί και προϋπόθεση για τη διοργάνωση του δανείου

Η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόψει το ρεύμα σε όσους δεν το έχουν πληρώσει γιατί τα τέλη που χρέωνε η ΔΕΗ έχουν καταργηθεί με νόμο.


Τελευταία ενημέρωση: 23.03.2012 | 19:00
Πρώτη δημοσίευση: 23.03.2012 | 18:58
Διαδώστε το:

Η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόψει το ρεύμα σε όσους δεν το έχουν πληρώσει γιατί τα τέλη που χρέωνε η ΔΕΗ έχουν καταργηθεί με νόμο

Με προσωρινή διαταγή το μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας απαγορεύει στην ΔΕΗ την διακοπή ηλεκτροδότησης σε κατοικία, μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, για το λόγο ότι η καταναλωτής αρνείται να πληρώσει το τέλος για  “υπηρεσίες κοινής ωφέλειας” προς την ΔΕΗ, που χρεώνει με τους λογαριασμούς που εκδίδει η επιχείρηση τους καταναλωτές, ενώ το τέλος έχει καταργηθεί.

Συγκεκριμένα στον επίμαχο συνολικό εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ, για τον οποίο εκδόθηκε η διαταγή από το πρωτοδικείο, το συνολικό οφειλόμενο ποσό έφτανε στις 621,42 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 149,97 αντιστοιχούσε στις “υπηρεσίες κοινής ωφέλειας”.

    Όπως επισημαίνεται από τον Δικηγορικό σύλλογο Καλαμάτας. ‘'προσωρινή διαταγή καθίσταται “απόφαση - οδηγός” για την περαιτέρω εφαρμογή του Νόμου και είναι βέβαιο ότι θα υποχρεώσει την ΔΕΗ στην επιστροφή των μέχρι σήμερα αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τους καταναλωτές''.

    Υπογραμμίζεται ότι το τέλος για “υπηρεσίες κοινής ωφέλειας” που εισπράττει η ΔΕΗ με τους λογαριασμούς και το οποίο δεν είναι προκαθορισμένο, αλλά διαμορφώνεται ανάλογα με την κατανάλωση του ρεύματος έχει καταργηθεί με το άρθρο 195 του νόμου 4001, ο οποίος δημοσιεύτηκε 22 Αυγούστου του 2011, αλλά η επιχείρηση συνεχίζει παράνομα να το εισπράττει.


Η ΔΕΗ εισπράττει παράνομα χαράτσι που έχει καταργηθεί - Τι απαντά η ΔΕΗ - Ελλάδα


Ιρλανδία Πορτογαλία στο δρόμο για χρεοκοπία .



imf2Η εγχείριση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε… ή αλλιώς, πώς οι καλοί μαθητές της τρόικας, Πορτογαλία και Ιρλανδία οδηγούνται στην καταστροφή γιατί εφαρμόζουν πιστά την αδιέξοδη πολιτική σκληρής λιτότητας που έχει επιβάλλει στην Ε.Ε. το Βερολίνο.
Τα στοιχεία για την πορεία των οικονομιών της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, δείχνουν έμπρακτα ότι οι ευρωπαίοι ακολουθούν λάθος πορεία και σπρώχνουν τις παραπάνω χώρες, αλλά και την ευρωζώνη συνολικά, στο γκρεμό, με την καθοδήγηση της Γερμανίας.
Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική, καθώς η χώρα μας αδυνατούσε να εφαρμόσει κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις, δεν ισχύει το ίδιο για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Αντιθέτως οι δύο μνημονιακές χώρες, εφαρμόζουν επακριβώς όσα προβλέπουν οι συμφωνίες, ακολουθούν πιστά τις επιταγές της τρόικας και έχουν δεχθεί τα εύσημα για την προσήλωσή τους.
Όμως το αποτέλεσμα είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό για τη συνέχεια. Το πορτογαλικό έλλειμμα τριπλασιάστηκε στο α΄ δίμηνο του 2012, η Ιρλανδία επέστρεψε στην ύφεση.
Τι πήγε στραβά με το success story της Ιρλανδίας;
Κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτέλεσε η επιστροφή της Ιρλανδίας στην ύφεση στο δ΄τρίμηνο. Μπορεί για τους αναλυτές η διολίσθηση αυτή να περιγράφεται ως απρόσμενη, ωστόσο οι πολέμιοι της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα δεν ξαφνιάστηκαν διόλου.
Το άλλοτε καλό παιδί της τρόικας, που εφαρμόζει κατά γράμμα τις επιταγές της, και φιγουράριζε μέχρι πρόσφατα ως το PIIG με την καλύτερη απόδοση, γίνεται ξαφνικά το  «μαύρο πρόβατο».
Όταν ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε «κούρεμα» του χρέους της, πολλοί έσπευσαν να πουν ότι Πορτογαλία και Ιρλανδία θα σαμποτάρουν τις οικονομίες τους, ώστε να ακολουθήσουν το δρόμο της Ελλάδας. Φαίνεται ότι η Ιρλανδία οδεύει ακριβώς προς αυτό το δρόμο.
Κι όμως λίγο καιρό πριν, ήταν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ που δήλωνε ότι η Ιρλανδία αποτελεί ιδανικό παράδειγμα, για το πώς μια χώρα μπορεί να βρει τον δρόμο της μετά την κρίση χρέους, ενώ και ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. Όλι Ρεν , δήλωνε πως οι Ιρλανδοί βλέπουν ήδη φως στο βάθος του τούνελ, ακριβώς ένα χρόνο μετά την ένταξή της στον μηχανισμό διάσωσης.
Επιστροφή στην ύφεση
Η Ιρλανδία επέστρεψε στην ύφεση το δ΄τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ της κατέγραψε απρόσμενη συρρίκνωση 0,2% σε σχέση με το γ΄τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν διεύρυνση 1%, σύμφωνα με το Bloomberg. 
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Michael Noonan, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πτωτική αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη φέτος, καθώς οι εξαγωγές επιβραδύνονται, ενώ συρρικνώνονται οι καταναλωτικές δαπάνες.
Η Ιρλανδία αγωνίζεται να δώσει και πάλι ζωή στην οικονομία της, ωστόσο αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, την ώρα που τα μέτρα λιτότητας διατηρούν την ανεργία πάνω από το 14%.
Καθυστερεί την αποπληρωμή των χρεών
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χθες η Ιρλανδία ζήτησε άδεια από το δ.σ. της ΕΚΤ ώστε να καθυστερήσει την  αποπληρωμή χρεών των τραπεζών της χώρας.
Το βάρος της διάσωσης ων ιρλανδικών τραπεζών είναι δυσβάσταχτο για τα δημοσιονομικά της χώρας. Το ποσό που καλείται να πληρώσει το ιρλανδικό κράτος στην πρώην Anglo Irish Bank, είναι 3,1 δις. ευρώ. Η τράπεζα με τη σειρά της θα πρέπει να δώσει τα κεφάλαια αυτά για να μειώσει την έκτακτη χρηματοδότησή της από την κεντρική τράπεζα.
Η ιρλανδική κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια των Ευρωπαίων για την αναδιάρθρωση περίπου 30 δισ. ευρώ υποσχετικών τίτλων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση της πρώην Anglo Irish.
Η εναλλακτική πρόταση αναφέρει ότι η τράπεζα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να αγοράσει νέα ομόλογα της ιρλανδικής κυβέρνησης κάτι που σημαίνει ότι δεν θα καταγραφούν καθαρές εκροές από το κράτος. Τα ομόλογα θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την άντληση κεφαλαίων από την ΕΚΤ.

Αν οι  Ευρωπαίοι δώσουν το «πράσινο φως», τότε το κόστος για τη διάσωση των τραπεζών θα περιοριστεί για την Ιρλανδία και θα είναι πιο εύκολο γι αυτήν να επιστρέψει στις αγορές.

Χωρίς αντίκρισμα οι θυσίες της Πορτογαλίας;
Άλλος ένας καλό μαθητής της τρόικας δεν φαίνεται να τα πηγαίνει και τόσο καλά. Η συνταγή που εφαρμόζει η τρόικα στη χώρα της ιβηρικής δεν… τραβάει, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας σχεδόν να τριπλασιαστεί στο πρώτο δίμηνο του 2012!
Το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 799 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο, έναντι ελλείμματος 274 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Τα τελευταία αυτά στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους των αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούν ότι ούτε η Πορτογαλία θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές στον χρόνο που έχει οριστεί, με αποτέλεσμα είτε να οδηγηθεί σε ένα νέο πακέτο διάσωσης, είτε να αναδιαρθρώσει το χρέος της , όπως ακριβώς συνέβη με την Ελλάδα, η οποία όπως φαίνεται δεν αποτελεί και τόσο «μεμονωμένη» περίπτωση, όπως διατείνονταν οι Ευρωπαίοι.
Άλλωστε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Willem Buiter, υποστήριξε μιλώντας  χθες στο Bloomberg, ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους στην Πορτογαλία, ενώ μίλησε και για νέο πακέτο διάσωσης αλλά και αναδιάρθρωση στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ χθες οι Πορτογάλοι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που εφαρμόζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση Πασόα.
Ο πορτογαλικός λαός υποβάλλεται όπως φαίνεται σε θυσίες χωρίς αντίκρισμα. Το έλλειμμα αυξάνεται κα η ανεργία παραμένει στο 14%, παρά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.
Μπορεί η Wall Street Journal να σχολιάζει πως η στάση των Πορτογάλων οι οποίοι διαδηλώνουν ήπια και ειρηνικά, χωρίς τις ακρότητες που συναντάμε στην Ελλάδα, θα οδηγήσει την χώρα της Ιβηρικής σε διαφορετική, καλύτερη  μοίρα, ωστόσο οι αριθμοί καταδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.