Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ο άνθρωπος χάρη στον οποίο ζούμε όλοι σήμερα.


 

Με αφορμή τα γεγονότα στη Συρία αξίζει να τον θυμηθούμε για το ρόλο που μπορεί να παίξει μια σύμπτωση κι ένας και μόνον άνθρωπος.
Είναι ο Αντισυνταγματάρχης Στάνισλαβ Πετρόφ και έσωσε το κόσμο από πυρηνικό όλεθρο το 1983!
Ήταν 26 Σεπτεμβρίου 1983. Ο Πετρόφ είχε υπηρεσία σε κρίσιμη θέση που είχε να κάνει με την αντιπυραυλική προστασία της Μόσχας. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα η σειρήνα άρχισε να ουρλιάζει και πέντε κόκκινα προειδοποιητικά στίγματα γέμισαν την οθόνη του υπολογιστή του. Σύμφωνα μ΄ αυτά που έβλεπε οι ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης!
Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν στη κορύφωση του σε μια εποχή που η απόλυτη καταστροφή θεωρείτο πιθανότατη. Μόλις ένα μήνα πριν η ΕΣΣΔ είχε καταρρίψει ένα κορεατικό επιβατηγό αεροσκάφος και στις ΗΠΑ ο Ρέϊγκαν χαρακτήριζε τη Σοβιετική Ένωση ως “Αυτοκρατορία του Κακού”.
Ο Πετρόφ είχε τις διαταγές του.Έπρεπε να ενημερώσει τους ανωτέρους του.
Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ήταν νέο, και ο Πετρόφ δεν το εμπιστευόταν. Επίσης εκτίμησε ότι ήταν απίθανο η Αμερική, η οποία είχε χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές, θα επέλεγε να ξεκινήσει επίθεση μόλις με πέντε.
Με τον υπολογιστή να επιμένει στις προειδοποιήσεις του ότι ξεκινά ο Τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος ο Πετρόφ κάλεσε τους ανωτέρους παίρνοντας την πρωτοβουλία και ανέφερε “λάθος συναγερμό”...
Μετά τις έρευνες που έγιναν αποκαλύφθηκε τελικά ότι ήταν πράγματι λάθος των δορυφόρων που είχαν δει ως ''πυραύλους'' κάποιους αντικατοπτρισμούς του ήλιου.
Αντί για ανταμοιβή έγινε έρευνα κατά του Πετρόφ...
Ο στρατός ξεκίνησε μια εσωτερική έρευνα, και απαίτησε να μάθει γιατί δεν είχε κάνει πιο λεπτομερείς σημειώσεις. Τον αποστράτευσαν πρόωρα και αυτό του κόστισε ιδιαίτερα αφού αργότερα έπαθε νευρικό κλονισμό.
Μέχρι τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, τ΄ όνομά του και φυσικά το περιστατικό δεν είχε γίνει γνωστό. Η ιστορία του ήρθε στο φως μόλις τα τελευταία χρόνια...

Ρωσία:Καινοτόμες τεχνολογίες κατά του καρκίνου

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟ
 
21/09/13 - 18:04
Κάθε χρόνο, καταγράφονται  παγκοσμίως περίπου 12 εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου. Στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας, ο καρκίνος εξακολουθεί να παραμένει μία από τις πιο δύσκολες για θεραπεία νόσους. Οι ρώσοι επιστήμονες εφηύραν μια νέα μέθοδο στη μάχη κατά της ασθένειας.
Μια από βασικές μεθόδους θεραπείας του καρκίνου, η χημειοθεραπεία, στη σημερινή της μορφή γίνεται δύσκολα ανεκτή από τους ασθενείς, τους οποίους εξαντλεί και συχνά προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία του ανθρώπου. Οι νέοι ρώσοι επιστήμονες από την εταιρεία «InErFarm»,  ετοιμάζουν να προωθήσουν στην αγορά μια σημαντική ανακάλυψη. Έχουν αναπτύξει ένα μηχάνημα με την ονομασία CytoDel, που μειώνει την τοξικότητα των φαρμάκων και ενισχύει το θεραπευτικό αποτέλεσμα της αγωγής.
«Η CytoDel είναι μια συσκευή που παίρνει το αίμα, διαχωρίζει τα ερυθροκύτταρα, εισαγάγει σε αυτά το αντικαρκινικό φάρμακο και τα επιστρέφει πίσω στην κυκλοφορία του αίματος. Με άλλα λόγια, τα ερυθρά αιμοσφαίρια λειτουργούν ως φορείς φαρμάκων», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας, βιοφυσικός Νικολάι Ιβανόφ.
Προχωρημένα πειράματα
Η διαδικασία διαρκεί μισή ώρα. Στη συνέχεια στο αίμα του ασθενούς, εισάγεται μέσω καθετήρα το δικό του αίμα με τα ερυθροκύτταρα που περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία. Τα ερυθροκύτταρα διαχέουν το φάρμακο σε μεγάλο χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας τις υψηλής περιεκτικότητας δόσεις που χορηγούνταν μονομιάς. Έτσι διατηρείται η συγκέντρωση του φαρμάκου στο επιθυμητό επίπεδο για το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, η μέθοδος βοηθάει στη μείωση του αριθμού των ενέσεων της χημειοθεραπείας.
«Η ιδέα της χρησιμοποίησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων ως φορείς φυσιολογικών δραστικών ουσιών, είναι πολύ παλιά. Τα πρώτα επιστημονικά άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα υπάρχουν από τη δεκαετία του 1950 από Δυτικούς ερευνητές. Τα πειράματα που διεξήχθησαν in vivo σε ποντίκια και σκύλους, είχαν καθαρά επιστημονικούς σκοπούς. Το πλεονέκτημα του δικού μας εργαστηρίου είναι ότι εδώ, για πρώτη φορά, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή ασθενών και έδειξαν καλά αποτελέσματα», λέει ο Νικολάι Ιβανόφ.
Στο πείραμα συμμετείχαν ασθενείς της «ομάδας κινδύνου» που βρίσκονται στο τρίτο και στο τέταρτο στάδιο του καρκίνου και δεν ανταποκρίνονται στη συνηθισμένη χημειοθεραπεία. Τα αποτελέσματα έδειξαν, στις περισσότερες περιπτώσεις, έλλειψη ταχυκαρδίας, καρδιακής τοξικότητας και μυελοκαταστολής, που είναι οι κύριες παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι παρενέργειες παρουσίασαν σημαντική μείωση και επιτεύχθηκε μια ύφεση τους. «Οι γιατροί σημείωσαν, ότι οι ασθενείς πράγματι αισθάνονται καλύτερα», δήλωσε ο Ιβανόφ.
Βιοεκτυπωτές…ανθρωπίνων οργάνων
Η συσκευή, δεν έχει περάσει ακόμα τις προκλινικές και κλινικές έρευνες, αλλά η ομάδα της «InErFarm», έχει ήδη κερδίσει βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς επιχειρηματικών σχεδίων. Ανάμεσά τους, ο διαγωνισμός StartupVillage - 2013, ο οποίος διοργανώνεται από το ρωσικό κέντρο καινοτομίας «Σκόλκοβο», και άλλοι δύο διαγωνισμοί, ο BIT 2012 και ο HSE {10K} -2012. Επιπλέον, το 2012, η «InErFarm» ήταν μεταξύ των οκτώ φιναλίστ του διάσημου διεθνούς διαγωνισμού Intel Global Challenge στο Μπέρκλεϊ. Το έργο υποστηρίζεται επίσης από το Ταμείο βοήθειας για την ανάπτυξη μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων στον επιστημονικό και τεχνικό τομέα.
Την ίδια στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν δύο άλλες εταιρείες που προωθούν στην αγορά τη τεχνολογία της χρήσης ερυθρών αιμοσφαιρίων ως φορείς φυσιολογικών δραστικών ουσιών: Η γαλλική «ErytechPHARMA» και η ιταλική «EryDel». Η πρώτη έχει ήδη παρουσία 12 ετών στην αγορά και πρόσφατα εισήλθε στον τομέα της θεραπείας του καρκίνου του παγκρέατος και της λευχαιμίας στις ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες της «InErFarm» εκτιμούν ότι η πρώτη μονάδα θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. Πριν από την κυκλοφορία του μηχανήματος στην αγορά, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, θα περάσουν τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Τα Παράξενα των Ισημεριών


orbit copy.jpegΟρισμένοι φίλοι κοιτάζοντας τα διάφορα επιτραπέζια ημερολόγια και την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, με ρώτησαν γιατί η ημέρα της ισημερίας δεν συμπίπτει με την ημέρα που έχουμε ίση ημέρα και ίση νύχτα.
Του Διονύση  Π. Σιμόπουλου, Διευθυντή  Ευγενιδείου Πλανηταρίου
Πρόκειται για μία πολύ σωστή παρατήρηση, γιατί μερικές φορές παίρνουμε ορισμένα πράγματα ως δεδομένα. Πάρτε, για παράδειγμα, την παρατήρηση των φίλων μου για την Ανατολή και τη Δύση του Ήλιου. Ξέρουμε, δηλαδή, ότι καθημερινά ο Ήλιος θα ανατείλει στην Ανατολή και θα δύσει στη Δύση, και ξέρουμε επίσης ότι η διάρκεια της ημέρας είναι μικρότερη το Χειμώνα και μεγαλύτερη το Καλοκαίρι, ενώ το αντίθετο συμβαίνει για την διάρκεια της νύχτας. Υπάρχουν, όμως, δύο ημέρες στη διάρκεια ενός έτους που η Ημέρα έχει την ίδια διάρκεια με την Νύχτα. Αυτές οι δύο ημέρες ονομάζονται Ισημερίες (ίση μέρα-ίση νύχτα) και σηματοδοτούν η μία την πρώτη μέρα της Άνοιξης και η άλλη την πρώτη μέρα του Φθινοπώρου. Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί αυτό που αποκαλούμε «Ισημερία» (Ανοιξιάτικη και Φθινοπωρινή) δεν είναι στην πραγματικότητα ακριβώς έτσι!
OY2 copy
Όπως ξέρετε κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση πάνω στην τροχιά της από αυτήν που βρισκόταν την προηγουμένη, και από κάθε νέα θέση εμείς πάνω στη Γη αντικρίζουμε τον Ήλιο από διαφορετική γωνία. Έτσι κάθε φορά που η Γη συμπληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο, μας φαίνεται ότι ο Ήλιος ήταν αυτός που συμπλήρωσε έναν κύκλο γύρω από τη Γη, πάνω στην εκλειπτική. Η εκλειπτική δηλαδή δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απεικόνιση, ή η προέκταση πάνω στην ουράνια σφαίρα, της γήινης τροχιάς γύρω από τον Ήλιο.
Αν παρατηρήσουμε την εκλειπτική και τη συγκρίνουμε με τον ουράνιο ισημερινό (την προέκταση δηλαδή του ισημερινού της Γης και την αποτύπωσή του πάνω στον ουράνιο θόλο) θα δούμε ότι οι δύο αυτοί κύκλοι δε συμπίπτουν, αλλά αντίθετα τέμνονται, σχηματίζοντας γωνία ίση με 23 μοίρες και 27 πρώτα λεπτά, λόγω της κλίσης που έχει ο άξονας της Γης σε σχέση με το επίπεδο που σχηματίζει η εκλειπτική. Η γωνία αυτή ονομάζεται «λόξωση της εκλειπτικής», και τα δύο αυτά σημεία στα οποία τέμνονται οι δύο κύκλοι ονομάζονται «ισημερινά σημεία».
OY 1 copy
Στο πρώτο σημείο ο ουράνιος ισημερινός τέμνει την εκλειπτική εκεί όπου ο Ήλιος βρίσκεται στις 20-21 Μαρτίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται εαρινό ισημερινό σημείο, και από την ημέρα αυτή αρχίζει η Άνοιξη. Εκ διαμέτρου αντίθετα η τομή γίνεται όταν ο Ήλιος βρίσκεται στις 22-23 Σεπτεμβρίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται φθινοπωρινό ισημερινό σημείο, και από την ημέρα αυτή αρχίζει το Φθινόπωρο. Θα θεωρούσε, λοιπόν, κάποιος ότι στις δύο αυτές ημέρες, σε ολόκληρη τη Γη, η νύχτα είναι ίση με την ημέρα, δηλαδή επί 12 ώρες ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα και επί 12 ώρες βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα, έχουμε δηλαδή ίση-μέρα: ισημερία.
Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι! Γιατί η «ίση μέρα-ίση νύχτα», όταν δηλαδή ό Ήλιος φτάνει στα ισημερινά σημεία, συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό. Στις περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον ισημερινό η «ίση μέρα-ίση νύχτα» συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την «ισημερία». Πάρτε για παράδειγμα την Αθήνα που βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, και παρ’ όλο που ο Ήλιος θα φτάσει στο Φθινοπωρινό ισημερινό σημείο στις 23:44 της Κυριακής, 23 Σεπτεμβρίου 2013, εντούτοις η «ίση μέρα-ίση νύχτα» για την Αθήνα θα συμβεί στις 26 Σεπτεμβρίου όταν η ημέρα και η νύχτα θα έχουν την ίδια διάρκεια!
ΑΝΑΤΟΛΗ & ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ημερομηνία
Ανατολή
Δύση
Διάρκεια Ημέρας
Ύψος Ήλιου
20 Σεπ. 2013
07:11
19:25
12h 14m 09s
53,0°
21 Σεπ. 2013
07:12
19:24
12h 11m 44s
52,6°
22 Σεπ. 2013
07:13
19:22
12h 09m 18s
52,2°
23 Σεπ. 2013
07:14
19:21
12h 06m 52s
51,8°
24 Σεπ. 2013
07:15
19:19
12h 04m 27s
51,4°
25 Σεπ. 2013
07:15
19:17
12h 02m 01s
51,0°
26 Σεπ. 2013
07:16
19:16
11h 59m 35s
50,6°
27 Σεπ. 2013
07:17
19:14
11h 57m 10s
50,3°

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Νέο τεστ αίματος για τη διάγνωση της νόσου Alzheimer

εκτύπωση  

Με μία ειδική εξέταση αίματος μπορεί πλέον να γίνεται η διάγνωση της νόσου Alzheimer. Πρόκειται για ένα τεστ, το οποίο δημιούργησαν Νορβηγοί επιστήμονες και ελέγχει 90 γονίδια στο DNA. Η εξέταση δείχνει αν το άτομο, που υποβάλλεται σε αυτήν, έχει γονίδια τα οποία συμβαδίζουν με τα γονίδια των πασχόντων από Alzheimer.

Το τεστ δημιουργήθηκε ύστερα από έρευνα σε 400 ασθενείς με Alzheimer και σε 400 υγιείς, η πιθανότητα της διάγνωσης είναι 88% και ήδη υπάρχει η
δυνατότητα να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει το τεστ στην Αθήνα, το κόστος του είναι 90 ευρώ και δεν καλύπτεται προς το παρόν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το τεστ, καθώς και τα αποτελέσματα των ερευνών που οδήγησαν στη δημιουργία του, θα παρουσιαστούν στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Νόσου Alzheimer, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν στις 10 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 150.000 ασθενείς με άνοια, στην Ευρώπη 7.300.000 και παγκοσμίως 28.000.000. Οι αριθμοί αυτοί θα τριπλασιαστούν ως το 2050, λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας. Ποσοστό 50-60% του συνόλου των ανοϊκών πάσχουν από τη νόσο, η οποία εξελίσσεται σε διάστημα 8-9 χρόνων», ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το συνέδριο.

Η κα Τσολάκη επισήμανε ότι μπορεί πλέον να γίνεται έγκαιρη διάγνωση της νόσου Alzheimer χάρη στις δυνατότητες που παρέχει η μαγνητική τομογραφία και η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ).

Εξάλλου, στη Θεσσαλονίκη έρευνα της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου και της Γ΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ έδειξε συσχετισμό του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού με τη νόσο Alzheimer. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι το 88% των ασθενών με Alzheimer, οι οποίοι μελετήθηκαν ήταν θετικό στο ελικοβακτηρίδιο.
Καινοτόμος εγκεφαλική απεικόνιση

Διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ σε «πραγματικό χρόνο» υπόσχεται νέα εξέταση


Διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ σε «πραγματικό χρόνο» υπόσχεται νέα εξέταση

Ιάπωνες επιστήμονες ανέπτυξαν μια καινοτόμο τεχνική εγκεφαλικής απεικόνισης, η οποία μπορεί να «δει» σε πραγματικό χρόνο και να διαγνώσει ένα βασικό δείκτη της νόσου Αλτσχάιμερ, τη συσσώρευση της Τ-πρωτεΐνης που καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Neuron, οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ακτινολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τον Δρ Μακότο Χιγκούτσι, εκτιμούν ότι η νέα διαγνωστική τεχνική θα μπορεί να εντοπίσει σε ζώντα εγκέφαλο τη συσσώρευση της Τ-πρωτεΐνης.

Όπως είναι γνωστό, η νόσος Αλτσχάιμερ δεν έχει εμφανή συμπτώματα παρά μόνο όταν έχει εδραιωθεί πια και οι υπάρχουσες θεραπείες δεν μπορούν πλέον να την ελέγξουν ή να την αντιμετωπίσουν.

Η έγκαιρη διάγνωσή της θεωρείται καίριας σημασίας για τη διαχείριση της νόσου, αλλά δυστυχώς οι υπάρχουσες διαγνωστικές τεχνικές δεν επιτρέπουν παρά την τεκμηρίωση της μετά τον θάνατο τον ασθενή, οπότε και είναι εφικτή η εξέταση του εγκεφάλου του.

Η τεχνική που ανέπτυξαν οι ιάπωνες ερευνητές βασίζεται σε μια χημική ουσία που εισάγεται στο αίμα και προσδένεται στο μόριο της Τ-πρωτεΐνης και το κάνει να ακτινοβολεί. Έτσι, οι επιστήμονες είναι ικανοί να παρακολουθήσουν την συσσώρευση της μέσω τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ).

Τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια και ανθρώπους, έδειξαν ότι η τεχνολογία είναι αποτελεσματική στη διάγνωση. Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι η Τ-πρωτεΐνη συσσωρεύεται αρχικά στον ιππόκαμπο, το κέντρο της μνήμης, από όπου σταδιακά εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Όσο μεγαλύτερη είναι η εξάπλωση, τόσο πιο προχωρημένη είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.

Μια δεύτερη πρωτεΐνη, το β-αμυλοειδές, που θεωρείται επίσης υπεύθυνη για την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων στη νόσο Αλτσχάιμερ, μπορεί και αυτή να ανιχνευθεί με παρόμοια τεστ. Οι πλάκες αμυλοειδούς αρχίζουν να αναπτύσσονται αφανώς δέκα έως 15 χρόνια πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
health.in.gr

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Κάμερα φωτογραφίζει μια μερίδα φαγητού και υπολογίζει τις θερμίδες της!


Πόσες θερμίδες έχει αυτό το πιάτο; Η κάμερα που κατασκεύασαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ μπορεί να δώσει την απάντηση
Κάμερα φωτογραφίζει μια μερίδα φαγητού και υπολογίζει τις θερμίδες της!

Για πολλούς ανθρώπους που ακολουθούν μια δίαιτα, ένα συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι να υπολογίζουν τις θερμίδες που κρύβει μια μερίδα φαγητού, κυρίως όταν τρώνε εκτός σπιτιού.
Μια ομάδα επιστημόνων επιχείρησε να λύσει το πρόβλημα αυτό κατασκευάζοντας μια κάμερα και ένα λογισμικό σύστημα. Η κάμερα είναι ενσωματωμένη σε ένα κουμπί του ρούχου και μπορεί να φωτογραφίζει τη μερίδα του φαγητού που υπάρχει στο πιάτο πάνω στο τραπέζι.
Στη συνέχεια, με σχετικά καλή ακρίβεια, μπορεί να υπολογίζει ανάλογα με το είδος του φαγητού την περιεκτικότητά του σε θερμίδες. Η εκτίμηση του αριθμού των θερμίδων γίνεται με τον υπολογισμό του μεγέθους της μερίδας. Αν το φαγητό είναι απλό, χωρίς πολλά «έξτρα», όπως ένα κομμάτι μπριζόλα ή ένα χάμπουργκερ, τότε το περιθώριο λάθους στην εκτίμηση του μεγέθους της μερίδας είναι μέχρι 3,7%.
Την κάμερα κατασκεύασαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και παρά το γεγονός ότι λαμβάνει κανονικές δισδιάστατες φωτογραφίες, μπορεί, έχοντας ως σημείο αναφοράς τη θέση της μερίδας φαγητού στο πιάτο, να υπολογίσει το μέγεθός της.
Το ειδικό λογισμικό που επεξεργάζεται την εικόνα της κάμερας μπορεί να προσδιορίζει το σχήμα της μερίδας του φαγητού και να αντιλαμβάνεται για τι είδους φαγητό πρόκειται. Αυτό το επιτυγχάνει ανατρέχοντας σε μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τρισδιάστατα σχήματα από διάφορα εδέσματα.
Για παράδειγμα, όταν η κάμερα προσδιορίσει την ύπαρξη ενός τριγωνικού κομματιού πάνω στο πιάτο, το πιθανότερο είναι να αποφανθεί ότι πρόκειται για πίτσα ή ένα κομμάτι πίτα.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΙΤΕ: Πόσο ρεύμα καταναλώνουν οι ηλεκτρικές συσκευές.



Την στιγμή που τα τιμολόγια της ΔΕΗ παίρνουν κάθε χρόνο την…



ανιούσα, δεν είναι λίγες οι φορές που καταλήγουμε να υπολογίζουμε ακόμα και το παραμικρό κόστος κατανάλωσης για τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

Θέλοντας λοιπόν να μάθουμε πόσο «κοστίζουν» οι συσκευές που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση στο σπίτι, τα βάλαμε κάτω και με βάση το τρέχον τιμολόγιο της ΔΕΗ (θα το βρείτε στα Σχετικά Documents) και την ενδεικτική τους ισχύ, καταλήξαμε στο τελικό τους κόστος ανά ώρα λειτουργίας.

Αν θέλετε να υπολογίσετε το πόσο θα σας… κάψουν στον εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ δεν έχετε παρά να πολλαπλασιάσετε το κόστος που σας δίνουμε με τον χρόνο που χρησιμοποιείτε την κάθε συσκευή, μετά με την ημέρα και στο τέλος με τους μήνες (4). Έτσι για παράδειγμα ένα ενδεικτικό κόστος για δύο ώρες χρήσης πλυντηρίου ρούχων εβδομαδιαίως για τέσσερεις μήνες είναι: 2×4 = 8 ώρες τον μήνα x 4μήνες = 32 ώρες x 0,31€/ώρα = 10€.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα:

 


* Το κόστος κατανάλωσης ανά κιλοβατώρα ανέρχεται στα 0,14€ και περιλαμβάνει χρέωση ενέργειας (0,07793€) χρέωση για εκπομπές αέριων ρύπων (0,01227€), χρέωση δικτύου μεταφοράς (0,00541€), λοιπές χρεώσεις (0,00046€), χρέωση δικτύου διανομής (0,0203€), χρέωση υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (0,00699€) και ΦΠΑ 13%. Ισχύει για καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο.

* Στο κόστος κατανάλωσης δεν συμπεριλαμβάνονται πάγιες χρεώσεις, δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι και το «χαράτσι».

* Η ωριαία κατανάλωση είναι στρογγυλοποιημένη.