Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Πεντοζάλι: Το πέμπτο βήμα του Δασκαλογιάννη στην Κρητική Επανάσταση


pentozali.jpg
" Όποιος δεν ξέρει και του πουν, για μιας τον πιάνει ζάλη
πως στα Σφακιά τον πόλεμο, τον κάνουν πεντοζάλι".

 
pentozali_palio.jpg
​Πεντοζάλι, ο χορός που φανερώνει το μεγαλείο της κρητικής ψυχής. Ανήκει στην κατηγορία των πηδηχτών χορών. Στις μέρες μας αποδίδεται από άνδρες και γυναίκες, παλαιότερα όμως χορευόταν μόνον από άνδρες.
 
​Πρόκειται για ένα πολεμικό χορό που ο θρύλος θέλει η "γέννηση' του να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Κρητική Επανάσταση και τον αρχηγό και ήρωα της Κρητικής Επανάστασης Γιάννη Δασκαλογιάννη.
daskalogiannis.jpg
Ο χορός έλαβε τη σημερινή μουσικοχορευτική μορφή και ονομασία του, την περίοδο της Επανάστασης του Δασκαλογιάννη στα 1770-71 (ίσως βέβαια μετασχηματίζοντας έναν παλαιότερο πυρρίχιο ή υπορχηματικό χορό) και αποκτώντας συμβολισμούς στην ονομασία, το βηματισμό και τη μουσική του.
Ο χορός της εξέγερσης
Ονομάστηκε πεντοζάλι, και όχι πεντοζάλης, γιατί συμβολίζει το πέμπτο ζάλο(δηλαδή βήμα), όπως ειπώθηκε η θεωρούμενη πέμπτη κατά σειρά ελπίδα των Κρητικών για απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους και όχι γιατί έχει πέντε βήματα.
 
daskalogiannis_pallikaria.jpg
Έχει δέκα βήματα, σε ανάμνηση της 10ης Οκτωβρίου του 1769, οπότε λήφθηκε η απόφαση των Σφακιανών για την πραγματοποίηση της επανάστασης, και η μουσική του αποτελείται από δώδεκα πάρτες, δηλαδή δώδεκα μουσικές φράσεις (γυρίσματα ή σκοπούς τις λένε στην Κίσσαμο), προς τιμήν των δώδεκα πρωτεργατών της εξέγερσης. 
 
kioros.jpg
O συνθέτης ή διαμορφωτής των 12 μελωδιών που απαρτίζουν το ΓΝΗΣΙΟ πεντοζάλι που πρωτοχορεύτηκε το 1770 στην Ανώπολη Σφακίων λέγεται πως είναι ο Στέφανος Τριανταφυλλάκης ή Κιόρος, από τις Λουσακιές,  εξαίσιος βιολιστής που ήκμασε από το 1740 έως το 1790.
Πως "γεννήθηκε' το πεντοζάλι
Αλήθεια ή "αστικός μύθος" παραμένει άγνωστο. Μία λαϊκή αφήγηση πάντως λέει πως ο Δασκαλογιάννης με μια επιστολή είχε καλέσει στην Ανώπολη Σφακίων τον Τριανταφυλλάκη, γράφοντάς του: "Φίλε Κιόρο, σε περιμένω στην Ανώπολη για να μας παίξεις το 5ο ζάλο.."
Συνθηματικά, δηλ. του είπε ότι ετοιμάζεται ο πέμπτος ξεσηκωμός εναντίων των Τούρκων και επειδή μιλούσε για χορό χρησιμοποίησε τη λέξη "ζάλο", που σημαίνει βήμα, κρύβοντας έτσι το μήνυμα. Πράγματι, ο Κιόρος πήγε εκεί κι έμεινε έξι μήνες μέχρι την έναρξη της επανάστασης. Η εκδοχή αυτή -που σημειώνουμε πως δεν έχει καμία ιστορική τεκμηρίωση- επιμένει πως με βάση την "πυρρίχια" μελωδία ο Κιόρος συνέθεσε τη μουσική για τον καινούργιο πολεμικό χορό, ο οποίος σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δασκαλογιάννη, έπρεπε να έχει δώδεκα μουσικούς σκοπούς(γυρίσματα) και δέκα βήματα, γιατί  δώδεκα ήταν οι αρχηγοί της επανάστασης η οποία αποφασίστηκε στις 10 του 10ου μήνα του 1769.
 
Το χορό που εκτέλεσαν μόνο άνδρες πιασμένοι από τους ώμους, για να συμβολίζουν με αυτό την αλληλοστήριξη, την αλληλοεκτίμηση, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη συνεργασία, ονόμασαν "το πεντοζάλι"

Στον χορό αυτό θρυλείται ότι έπιασαν τότε τα 11 πρωτοπαλίκαρα και ο ίδιος ο Δασκαλογιάννης - 12 πρωτεργάτες - στον αριθμό,και χόρεψαν για ΠΡΩΤΗ φορά το πεντοζάλι, ενώ αμέσως μετά ρίχτηκαν στη μάχη εναντίον των Τούρκων.
Μάλιστα για κάθε ένα παλληκάρι που έφευγε από το τέλος του χορού και έπιανε μπροστά, υπήρχε και διαφορετικό μουσικό γύρισμα, ενώ οι υπόλοιποι 11 που ακολουθούσαν,αναφωνούσαν το όνομά του πρώτου.
 
Τα 12 μουσικά γυρίσματα στο πεντοζάλι, τηρούνται ευλαβικά και σήμερα, ως φόρος τιμής στα 12 παληκάρια του Δασκαλογιάννη.

Ο χορός δημιουργήθηκε με ΜΟΝΑΔΙΚΟ σκοπό, να πολεμήσουν αγκαλιασμένοι.Γι' αυτό το λόγο οι χορευτές είναι πιασμένοι από τους ώμους, σαν αδέρφια.
 
kritikoi_horeytes.jpg
Με το "πεντοζάλι", ο Κρητικός εξέφρασε τον ακοίμητο πόθο της λευτεριάς, την αγωνιστικότητα, την ηρωική ψυχή του. Η διαφορά από τους άλλους πολεμικούς χορούς της Κρήτης είναι ότι αυτός είναι πρωτίστως... ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ.

πηγές:crete-dance.com,youtube,ganifantis.blogspot.gr
Επιμέλεια: Εύα Μαστρογιαννάκ

Η εξίσωση που υπολογίζει τις πιθανότητες αλήθειας στις θεωρίες συνωμοσίας.


Conspiracy Theories formula.


Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Φαρμακευτικές εταιρείες, διαστημικές υπηρεσίες και κρατικοί επιστημονικοί φορείς κρατούν επτασφράγιστα για χρόνια επικίνδυνα μυστικά, με σκοπό να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη ή να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντά τους.
Αυτός είναι ο κοινός παρανομαστής όλων των θεωριών συνωμοσίας, πολλές από τις οποίες έχουν εμφανισθεί ήδη από τα μέσα του περασμένου αιώνα και καταφέρνουν να επιβιώνουν ακόμη και σήμερα, κερδίζοντας αρκετούς οπαδούς σε όλο τον πλανήτη.
Αν οι θεωρίες αυτές ίσχυαν θα είχαν αποκαλυφθεί εδώ και καιρό, δείχνει η μαθηματική φόρμουλα που ανέπτυξε ερευνητής της Οξφόρδης.
Η εξίσωση που παρουσιάζει ο Δρ Ντέιβιντ Ρόμπερτ Γκράιμς δείχνει ότι, όσο περισσότεροι άνθρωποι εμπλέκονται σε μια συνωμοσία, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα ότι κάποιος από αυτούς θα αποκαλύψει το μεγάλο μυστικό επίτηδες ή κατά λάθος.
Κι αυτό σημαίνει ότι οι συνωμοσίες στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι είναι απίθανο να παραμείνουν στο σκοτάδι για περισσότερο από μερικά χρόνια.
«Ένας μεγάλος αριθμός θεωριών συνωμοσίας αφορά επιστημονικά θέματα. Το να πιστεύει κανείς ότι οι επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη ήταν στημένες μπορεί να μην είναι βλαβερό, όμως το να πιστεύει την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια μπορεί να αποβεί μοιραίο» λέει ο Γκράιμς, φυσικός που ασχολείται με τον καρκίνο.
«Παρόλα αυτά, η πίστη σε μια θεωρία συνωμοσίας δεν είναι απαραίτητα εσφαλμένη. Για παράδειγμα, οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν επιβεβαιώνουν ορισμένες θεωρίες για τις δραστηριότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA)» επισημαίνει.
«Είναι σύνηθες το να απορρίπτει κανείς τις θεωρίες συνωμοσίας και τους υποστηρικτές τους, εγώ όμως ήθελα να ακολουθήσω την αντίθετη προσέγγιση και να διαπιστώσω πώς αυτές οι συνωμοσίες θα ήταν δυνατές. Για να το κάνω αυτό, εξέτασα τη βασική απαίτηση μιας βιώσιμης συνωμοσίας: τη μυστικότητα».
journal.pone
Σε πρώτη φάση ο ερευνητής συνέταξε μια εξίσωση που δίνει την πιθανότητα να αποκαλυφθεί εσκεμμένα ή κατά λάθος μια συνωμοσία σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η εξίσωση λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των συνωμοτών και την εγγενή πιθανότητα αποκάλυψης του μεγάλου μυστικού από έναν οποιονδήποτε συνωμότη.
Για να υπολογίσει αυτήν την εγγενή πιθανότητα, ο Γκράιμς εξέτασε τρεις πραγματικές συνωμοσίες που τελικά αποκαλύφθηκαν: η πρώτη ήταν το πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA, στο οποίο συμμετείχαν το πολύ 36.000 άτομα. Αποκαλύφθηκε από τον πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν περίπου έξι χρόνια μετά την έναρξή του.
Η δεύτερη πραγματική συνωμοσία ήταν το διαβόητο πείραμα του Τάσκεγκι στην Αλαμπάμα, μια κλινική μελέτη στην οποία αφροαμερικανοί ασθενείς στερήθηκαν τη θεραπεία για τη σύφιλη. Η υπόθεση, στην οποία εκτιμάται ότι συμμετείχαν μέχρι και 6.700 άνθρωποι, αποκαλύφθηκε έπειτα από 25 χρόνια.
Η τρίτη περίπτωση ήταν η αποκάλυψη ότι οι πρακτικές των εγκληματολογικών εργαστηρίων του FBI ήταν παραπλανητικές και οδήγησαν στην καταδίκη και την εκτέλεση αθώων ανθρώπων. Σύμφωνα με τον Γκράιμς, περίπου 500 άτομα μπορεί να εμπλέκονταν στην υπόθεση, η οποία αποκαλύφθηκε έπειτα από περίπου έξι χρόνια.
Βασιζόμενος στις τρεις αυτές περιπτώσεις, ο ερευνητής υπολογίζει ότι η πιθανότητα αποκάλυψης της συνωμοσίας από έναν οποιονδήποτε συνωμότη είναι τέσσερις στο εκατομμύριο.
Στην επόμενη φάση, ο Γκράιμς εισήγαγε αυτήν την πιθανότητα στη μαθηματική φόρμουλα και υπολόγισε για πόσο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να παραμείνουν μυστικές μερικές διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας:
Οι επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη δεν συνέβησαν ποτέ: αυτό θα απαιτούσε την εμπλοκή 411.000 εργαζομένων της NASA και θα είχε αποκαλυφθεί σε 3 χρόνια και οκτώ μήνες.
Η κλιματική αλλαγή είναι απάτη: θα απαιτούσε τη σιωπή 405.000 επιστημόνων και θα είχε αποκαλυφθεί σε 3 χρόνια και 9 μήνες.
Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό: θα απαιτούσε 736.000 άτομα σε υπηρεσίες υγείας και φαρμακοβιομηχανίες και θα είχε αποκαλυφθεί σε 3 χρόνια και δύο μήνες.
Οι φαρμακοβιομηχανίες αποκρύπτουν τη θεραπεία για τον καρκίνο: θα απαιτούσε 714.000 συνωμότες και θα είχε αποκαλυφθεί σε 3 χρόνια και τρεις μήνες.
Όπως σχολιάζει ο Δρ Γκράιμς, «όσοι πιστεύουν σε κάποια συνωμοσία δεν είναι απαραίτητα παράλογοι ή απερίσκεπτοι. Ελπίζω ότι δείχνοντας πόσο ακραία απίθανες είναι κάποιες φερόμενες συνωμοσίες, ελπίζω ότι κάποιοι άνθρωποι θα επανεξετάσουν τις αντιεπιστημονικές πεποιθήσεις τους».
Αναγνωρίζει όμως ότι πολλοί θα μείνουν αμετάπειστοι, αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι η πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας έχει συχνά ιδεολογική και όχι λογική βάση.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS ONE
-

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Mea culpa του ΔΝΤ.

 MEA CULPA ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος - Λάθος ο χειρισμός μας το 2010

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος - Λάθος ο χειρισμός μας το 2010

Ξεκάθαρα μη βιώσιμο χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ειδική έκθεσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στην ίδια έκθεση οι αναλυτές του Ταμείου αναφέρουν πως η συστημική εξαίρεση - όπως χαρακτηρίστηκε η περίπτωση της Ελλάδας το 2010 - δεν ήταν ορθή. Εκείνη την περίοδο είχε επιλεγεί η αλλαγή του καταστατικού ώστε να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα από όσα εδικαιούτο, κίνηση που τελικά απέτρεψε την αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία ήταν αναγκαία ώστε στη συνέχεια να είναι βιώσιμο.
Ο Χιου Μπρέντενκαμπ, διευθυντής της δ/νσης Στρατηγικής, Πολιτικής και Επιθεώρηση του ΔΝΤ, δήλωσε πως το 2010 η ελληνική κρίση θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Ουσιαστικά το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου, αμφισβητεί τη μεθόδευση του ΔΝΤ, η οποία έγινε σε συνεργασία τόσο με την τότε ελληνική κυβέρνηση όσο και με τους Ευρωπαίους.
"Όταν η ελληνική κρίση κορυφώθηκε στις αρχές του 2010, ούτε οι θεσμικές ρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ, ούτε οι χρηματοοικονομικές αγορές ήταν έτοιμες για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους σε μια νομισματική ένωση στην οποία μετείχαν στενά συνδεδεμένες προηγμένες οικονομίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η συστηματική εξαίρεση αγόρασε χρόνο για να αποκτηθούν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες. Όμως, η αποτελεσματικότητα του ελληνικού προγράμματος διάσωσης στον μετριασμό της μετάδοσης της κρίσης ήταν μειωμένη", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται ότι αργότερα οι ηγέτες της ευρωζώνης έλαβαν πολιτική απόφαση αποδεχόμενοι πως οι όροι χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα έπρεπε να βελτιωθούν για να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου, τα στελέχη του Ταμείου επιχειρώντας να μην λάβουν το μεγάλο μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί υπογραμμίζουν στην έκθεση πως οι πολιτικές δηλώσεις που έγιναν τότε για το ελληνικό πρόγραμμα ενέτειναν τις αμφιβολίες για την κατάσταση χωρών της Ευρωζώνης, και ανάγκασαν τους επενδυτές να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους σε αυτές τις χώρες (εννοεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία).
Καταγράφουν μάλιστα τη δήλωση στο Ντοβίλ της Καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Σαρκοζί, που πρότειναν να μοιραστούν το βάρος μελλοντικών χρεοκοπιών και οι ιδιώτες με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί και για ένα διάστημα να γίνει ανεξέλεγκτη η κρίση στην Ιρλανδία.

H Ελληνική γλώσσα.

22:51
29/01/2016

Translate this page: EN FR DE ES RU AR
«Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σε αυτήν δεν υπάρχουν όρια.» (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)
«Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις είναι από την Ελληνική γλώσσα.» (βιβλίο Γκίνες)
«Η Ελληνική και η Κινέζικη, είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική.» (Francisco Adrados, γλωσσολόγος).
Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.
Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.
Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.
Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας.
Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης. Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών.
Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λές, ενώ μιλάς και εκστομίζεις την κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι την σημασία της.
Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να διδάσκονται τα Αρχαία με τέτοιο φρικτό τρόπο στο σχολείο ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό.
Η ΣΟΦΙΑ
Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα.
Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να ισχύει. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι” αυτό το λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.
Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».
Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι.
Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).
Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για τη σκέψη.
Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» – ελαττώνει ως ανθρώπους – και μας φθίνει μέχρι και την υγεία μας. Και, βέβαια, όταν αναφερόμαστε σε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει, πως το λέμε; Μα, φυσικά, «άφθονο».
Έχουμε τη λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έλθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι το φρούτο όταν είναι άγουρο ή σαπισμένο και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή, σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούμε να το απολαύσουμε.
Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά .. Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις τη δυνατότητα να πάς όπου αγαπάς. Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνεία!!!
Το άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε (σε αρχική φάση οι Θεοί) ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας ευχαριστείται, αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση.
Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση(=γιατρειά). Άρα, για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και γιατρευόμαστε. Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με τη σωματική μας υγεία.
Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο.
Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα (που μόνο Λατινική δεν είναι). Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο.
Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.
Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με τη σκέψη του ανθρώπου.
Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις.
Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση», έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων.
Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μπορείς να μιλάς σωστά σημαίνει ότι ήδη είσαι σε θέση να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.
Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ
Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία αφού προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ.
Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος:
«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε Μεταξύ τους με μουσική».
Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα:
«Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα – μητέρα των εννοιών μας – μου απεκάλυπτε ένα άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πει ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει».
Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ιάνης Ξενάκης, είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής.
Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.
«Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάττουν από την παραφωνία μια γλώσσα κατ” εξοχήν μουσική, όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες», όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α. Τζιροπούλου-Ευσταθίου.
Είναι γνωστό εξάλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να θαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες».
Δυστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή (την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της επαρχίας, του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ό,τι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως.
Η Ελληνική γλώσσα επιβλήθηκε αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της.
Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».
- See more at: http://www.pronews.gr/portal/20160129/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1-%CE%B7-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CF%81%CE%AF%CF%86%CE%BF%CF%85#sthash.BSnR7X7S.dpuf

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Catherine the second of Russia....







Η πορνογραφική κάμαρα της Μεγάλης Αικατερίνης Σπάνιες φωτογραφίες δείχνουν τον τολμηρό διάκοσμο της εκκεντρικής Αυτοκράτειρας. 24.12.2014 | 17:10 Δείτε το slideshow  7 Φωτογραφίες Η πορνογραφική κάμαρα της Μεγάλης Αικατερίνης Tweet Email SHARES 4295 ΣΧΟΛΙΑ 21       Από την ΑΛΚΗΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ο διάσημος κοινωνιολόγος, ανθρωπολόγος και φιλόσοφος Igor Kon γράφει: «Η εμφάνιση της σεξουαλικής, ερωτικής, τέχνης και λογοτεχνίας ανάμεσα στους κύκλους των Ρώσων αριστοκρατών παρατηρείται στα μέσα του 180ου αιώνα ως αποτέλεσμα της άμεσης επιρροής του Γαλλικού Πολιτισμού, στον οποίο η ερωτική παράδοση έχει μακρά ιστορία..»   Το Gatchina Palace, ένα παλάτι δώρο από την Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας (βασίλευσε μεταξύ 1762 και 1796)  στον εραστή της, Γκριγκόρι Ορλόφ, διακοσμήθηκε, κάτω από τις διαταγές της Αυτοκράτειρας, με εξαιρετικές τοιχογραφίες και μερικά κάπως ιδιαίτερα χειροποίητα έπιπλα.       Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μια ομάδα σοβιετικών στρατιωτών βρέθηκε σε ένα από τα μυστικά δωμάτια του παλατιού που ήτανε γεμάτο με αυτά τα επιχρυσωμένα πορνοτεχνήματα. Λέγεται, μάλιστα, ότι ένας από τους τοίχους του δωματίου ήταν γεμάτος κρεμάστρες με ξύλινα φαλλικά ομοιώματα σε όλα τα σχήματα και μεγέθη.   Οι στρατιώτες υποτίθεται ότι δεν λεηλάτησαν ούτε έκλεψαν τίποτα από αυτόν τον αναπάντεχο ερωτικό θησαυρό, όμως τράβηξαν όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορούσαν.     Αναπαράσταση από τον Dominique Roitel   Οι περισσότερες απ' αυτές τις φωτογραφίες κάηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά το προσωπικό του επιφανούς μουσείου Hermitage επιβεβαιώνει την ύπαρξη του κρυφού ερωτικού δωματίου της Αυτοκράτειρας, σημειώνοντας μάλιστα πώς η Αικατερίνη κατασκεύασε μία ακόμη τέτοια κάμαρα για τον έτερο εραστή της, Platon Zubov, η οποία όμως μάλλον καταστράφηκε ολοσχερώς πριν τον 19ο αιώνα.     Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας   Είναι επίσης γνωστό ότι η συλλογή ερωτικής τέχνης που ανήκε στον Βασιλικό Οίκο των Ρομανόφ είχε καταγραφεί αναλυτικά το 1930.   Από τα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι τα αντικείμενα της συλλογής παρουσιάζονταν μόνο σε συγκεκριμένους επισκέπτες.   

Women....

23:24
05/01/2016

Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Οι περισσότεροι άντρες παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτό που “ανάβει” μια γυναίκα και ποια συγκεκριμένα μέρη του σώματός της απαιτούν τη μεγαλύτερή τους… προσοχή.
Τώρα, Καναδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν επιστημονικά τα πιο ερωτογενή σημεία του σώματος της γυναίκας, με βάση τον ερεθισμό από την αφή, την πίεση και τις δονήσεις. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ εξέτασαν τις περιπτώσεις 30 γυναικών ηλικίας 18-35 ετών. Εφαρμόζοντας ελαφρύ άγγιγμα, πίεση και δονήσεις, μελέτησαν την αντίδραση της κλειτορίδας της κάθε γυναίκας, των μικρών χειλέων, του κόλπου και του πρωκτού, καθώς και διαφόρων σημείων στο στήθος της και στην θηλή της. Στη συνέχεια συνέκριναν τα όσα βρήκαν με πιο... ουδέτερες περιοχές στο σώμα, όπως ο λαιμός, το χέρι και η κοιλιά.
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν εν πολλοίς αυτό που επιστήμη και άντρες γενικότερα γνώριζαν ήδη για τις ερωτογενείς ζώνες της γυναικείας ανατομίας:
  • Ο λαιμός, το εσωτερικό του χεριού και η περιοχή γύρω από το αιδοίο, ήταν εκείνα που ανταποκρίνονταν καλύτερα στο ελαφρύ άγγιγμα, ενώ η θηλή αποδείχτηκε ως η λιγότερο ευαίσθητη σε αυτό το είδος ερεθισμού.
  • Η κλειτορίδα και οι θηλές ήταν τα πιο ευαίσθητα σημεία, όσον αφορά την σεξουαλική ευχαρίστηση, ενώ το πλευρικό μέρος του στήθους και η κοιλιά ήταν το λιγότερο ευαίσθητα.
  • Τέλος, η κλειτορίδα και θηλή βρέθηκε ότι είναι τα πιο ευαίσθητα σημεία στο γυναικείο σώμα όσον αφορά τις δονήσεις. Όπως ήταν αναμενόμενο, η κλειτορίδα ήταν το πιο ευαίσθητο σημείο στις δονήσεις σε σύγκριση με όλα τα μέρη του σώματος.
Οι Καναδοί επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε πιο ικανοποιητικές σεξουαλικές εμπειρίες για τις γυναίκες δεδομένου ότι οι περισσότερες ερωτογενείς ζώνες τους είναι πλέον επιστημονικά επιβεβαιωμένες.
Υποστηρίζουν επίσης ότι μπορεί να παράσχουν χρήσιμες πληροφορίες για τους χειρουργούς που κάνουν επεμβάσεις στο στήθος ή επεμβάσεις αλλαγής φύλου.
Πηγή:iatropedi
- See more at: http://www.pronews.gr/portal/20160105/woman/%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%83%CF%8E%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%E2%80%A6-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B7#sthash.GnbNv8uS.dpuf

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και οι συντελεστές εμπορικότητας (πίνακες)

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και οι συντελεστές εμπορικότητας (πίνακες)

Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και οι συντελεστές εμπορικότητας (πίνακες)

Τι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, δίνει το υπουργείο Οικονομικών με μειώσεις που ξεκινούν από 5% και ξεπερνούν το 20%. Οπως φαίνεται από τους παρακάτω πίνακες, οι μειώσεις αφορούν τις περιοχές των μεσαίων περιοχών καθώς σταθερές παραμένουν οι τιμές στις πολύ φτωχές και στις πολύ πλούσιες γειτονιές.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων 
Παλαιά τιμή ζώνης/τμ
Νέα τιμή ζώνης/τμ
Διαφορά  %
400
400
0
450
450
0
500
500
0
550
550
0
600
600
0
650
600
-7,69
700
650
-7,14
750
700
-6,67
800
750
-6,25
850
800
-5,88
900
850
-5,56
950
900
-5,26
1000
900
-10,00
1050
900
-14,29
1100
950
-13,64
1150
950
-17,39
1200
1000
-16,67
1250
1050
-16,00
1300
1100
-15,38
1350
1150
-14,81
1400
1200
-14,29
1450
1200
-17,24
1500
1250
-16,67
1550
1250
-19,35
1600
1300
-18,75
1650
1350
-18,18
1700
1350
-20,59
1750
1400
-20,00
1800
1450
-19,44
1850
1500
-18,92
1900
1550
-18,42
1950
1600
-17,95
2000
1650
-17,50
2050
1700
-17,07
2100
1700
-19,05
2150
1750
-18,60
2200
1800
-18,18
2250
1850
-17,78
2300
1850
-19,57
2350
1900
-19,15
2400
1950
-18,75
2450
2000
-18,37
2500
2050
-18,00
2550
2100
-17,65
2600
2150
-17,31
2650
2200
-16,98
2700
2250
-16,67
2750
2300
-16,36
2800
2350
-16,07
2850
2400
-15,79
2900
2450
-15,52
2950
2500
-15,25
3000
2500
-16,67
3050
2750
-9,84
3100
2800
-9,68
3200
2900
-9,38
3250
2950
-9,23
3300
3000
-9,09
3350
3050
-8,96
3400
3100
-8,82
3450
3150
-8,70
3500
3200
-8,57
3600
3400
-5,56
3650
3450
-5,48
3700
3500
-5,41
3750
3550
-5,33
3800
3600
-5,26
3900
3700
-5,13
4000
3800
-5,00
4050
4050
0,00
4150
4150
0,00
4200
4200
0,00
4300
4300
0,00
4350
4350
0,00
4400
4400
0,00
4450
4450
0,00
4500
4500
0,00
4550
4550
0,00
4600
4600
0,00
4700
4700
0,00
4700
4750
1,06
4800
4800
0,00
4850
4850
0,00
5000
5000
0,00
5150
5150
0,00
5250
5250
0,00
5400
5400
0,00
5650
5650
0,00
5700
5700
0,00
5800
5800
0,00
6250
6250
0,00
7000
7000
0,00
8500
8500
0,00
8800
8800
0,00

Συντελεστές εμπορικότητας 
Προ 
Μετά 
αναπροσαρμογής 
αναπροσαρμογής
1,1
1
1,2
1
1,3
1,2
1,4
1,3
1,5
1,4
1,6
1,5
1,7
1,6
1,8
1,6
1,9
1,7
2
1,8
2,1
1,9
2,2
2
2,3
2
2,4
2,1
2,5
2,2
2,6
2,3
2,7
2,4
2,8
2,4
2,9
2,5
3
2,6
3,1
2,7
3,2
2,8
3,3
2,8
3,4
2,9
3,5
3
3,6
3,1
3,7
3,2
3,8
3,2
3,9
3,3
4
3,4
4,1
3,5
4,2
3,6
4,3
3,6
4,4
3,7
4,5
3,8
4,6
3,9
4,7
4
4,8
4
4,9
4,1
5
4,2
5,1
4,3
5,2
4,4
5,3
4,4
5,4
4,5
5,5
4,6
5,6
4,7
5,7
4,8
5,8
4,8
5,9
4,9
6
5
6,1
5,1
6,2
5,2
6,3
5,2
6,4
5,3
6
5,4
7
5,5
7
5,6
7
5,7
7
5,8
7
5,9
7
6
7
6
7
6,2


Με βάση την απόφαση δημιουργούνται 9 κλίμακες τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια σε κάθε μία από τις οποίες προβλέπονται διαφορετικά ποσοστά μείωσης των τιμών.
Η μείωση των τιμών κυμαίνεται από 5-19% ενώ μόνο στις περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 650 ευρώ και με τιμή ζώνης άνω των 4.050 ευρώ οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε σε καμία αύξηση τιμών αν και υπάρχουν περιπτώσεις σε φθηνότερες περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές έχουν υπερβεί τις αντικειμενικές προκειμένου να αποφευχθούν φορολογικές επιβαρύνσεις. Σημειώνεται ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων δεν επιφέρουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2015.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών "η Υπουργική Απόφαση:
Υπογράφηκε την Τρίτη 19.1.2016, η Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η Υπουργική Απόφαση:
  1. Εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.
  2. Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007, και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμογή τους.
  3. Διαψεύδει τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευσαν να παραπληροφορήσουν για ¨αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών¨, χωρίς να έχουν δει καν τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών.
  4. Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης. Στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις τιμές από 4.050- 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19%.
  5. Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και οι επιτροπές που συστάθηκαν (για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών) διεκπεραίωσαν επιτυχώς το έργο τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανταποκρίθηκαν στις νομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες.
Αλλαγές στους φόρους
Πάντως και οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά ακινήτων. Αντίθετα οι στρεβλώσεις διατηρούνται καθώς σε πολλές περιοχές κυρίως στα ακριβά προάστια του λεκανοπεδίου οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές έως και 50%. Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να απεικονίσει κάποιος την πραγματική κατάσταση της κτηματαγοράς δεδομένου ότι οι πράξεις - αγοραπωλησίες στις ακριβές περιοχές είναι ελάχιστες. Πάντως, ο αρχικός σχεδιασμός της ειδικής επιτροπής για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προέβλεπε τη μείωσή τους στις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 3.550 ευρώ κατά 20% - 30%
Σημειώνεται ότι στο πόρισμα της, η Επιτροπή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην Αθήνα δεν περιλαμβάνει τιμές για κάθε περιοχή ξεχωριστά όπως συνέβαινε στο παρελθόν αλλά η αναπροσαρμογή έγινε οριζόντια ανάλογα με τις τιμές ζώνης. Έτσι, η Αθήνα (αντίστοιχα κινήθηκαν και οι Επιτροπές σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Πάτρα) χωρίστηκε σε 8 ζώνες, με βάση τις τιμές ζώνης και όχι ανά περιοχή, ως εξής:
• 600 - 1.000 ευρώ/τ.μ.
• 1.050 - 1.500 ευρώ/τ.μ.
• 1.550 - 2.000 ευρώ/τ.μ.
• 2.050 - 2.500 ευρώ/τ.μ.
• 2.550 - 3.000 ευρώ/τ.μ.
• 3.050 - 3.500 ευρώ/τ.μ.
• 3.550 - 4.000 ευρώ/τ.μ.
• 4.050 ευρώ/τ.μ. και άνω
Η αναδρομική ισχύς των νέων αντικειμενικών αξιών από τις 21 Μαίου 2015 θα υποχρεώσει τις εφορίες να επανεκκαθαρίσουν το φόρο για όλες τις κληρονομιές, γονικές παροχές, αγοραπωλησίες του δεύτερου εξαμήνου του 2015. Όπου προκύπτει μικρότερος φόρος δεν θα υπάρχει επιστροφή αλλά συμψηφισμός με μελλοντικές οφειλές, ενώ όπου προκύπτει μεγαλύτερος φόρος θα πρέπει να καταβάλλεται. Οι αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων θα επιφέρουν αυτόματα ανάλογες προσαρμογές:
• Στον φόρο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τιμής για την αγορά πρώτης κατοικίας, οικοπέδων ή αγροτεμαχίων και γενικά τις κατοικίες με άδεια οικοδομής πριν το 2006.
• Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1% - 20% επί της αντικειμενικής τιμής και ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας και την αξία του ακινήτου.
• Στα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν για τις κατοικίες και που υπολογίζονται ανάλογα με την τιμή ζώνης και το εμβαδόν του ακινήτου.
• Στο ελάχιστο ποσό ενοικίου που θα πρέπει να δηλώσει στην εφορία ο εκμισθωτής και που υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί τα τετραγωνικά της κατοικίας.
• Στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων ακινήτων -πλην της πρώτης κατοικίας- με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά που υπολογίζεται με συντελεστή 23% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
• Στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττουν οι δήμοι.