Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Τώρα ήρθε η ώρα, οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας να τα δηλώσουν και να εμφανίσουν τα εισοδήματα που εισπράττουν.  Από χθες το βράδυ ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου υποβάλλονται οι δηλώσεις βραχυχρόνιας διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
Για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2018 μέχρι και 30 Αυγούστου 2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δίνει τρεις μήνες διορία και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018, στους φορολογούμενους προκειμένου να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ακινήτων και να δηλώσουν τα ακίνητα και τα εισοδήματα που απέκτησαν.
Όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 5.000 ευρώ. Η ΑΑΔΕ σφίγγει τον ελεγκτικό κλοιό γύρω από τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις και σχεδιάζει να  προχωρήσει σε διασταυρώσεις των στοιχείων που θα δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αυτά που εμφανίζονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Η ΑΑΔΕ ήδη, βρίσκεται  σε προχωρημένες συζητήσεις με ψηφιακές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην οικονομία του διαμοιρασμού (Airbnb, Booking.com και HomeAway) με σκοπό τη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας.

28 Ερωτήσεις – απαντήσεις

Πότε μια μίσθωση ακινήτου ορίζεται ως βραχυχρόνια στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού;


Ορίζονται οι μισθώσεις  ακινήτων  που συνάπτονται μέσω των  ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια,  μικρότερη του έτους και όταν δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και  της παροχής κλινοσκεπασμάτων (εφεξής «Βραχυχρόνια Μίσθωση»). Ειδικά για την περίπτωση της «Βραχυχρόνιας  Μίσθωσης», «ψηφιακές πλατφόρμες» νοούνται  όσες  παρέχουν  εξειδικευμένα  εργαλεία  για  τη  σύναψη  της  μίσθωσης ηλεκτρονικά και δεν περιορίζονται στην προβολή του «ακινήτου».  Επομένως, τυχόν βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται ιδιωτικά και όχι μέσωπλατφόρμας,  δεν  υπάγονται στις  συγκεκριμένες  διατάξεις  και  αντιμετωπίζονται  ως  κοινές αστικές μισθώσεις, εκτός εάν συνοδεύονται από παρεπόμενες υπηρεσίες, οπότε αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματική δραστηριότητα (ΠΟΛ.1187/2017).

Εάν κάποιος εκμισθώσει το ακίνητο του με Βραχυχρόνια Μίσθωση, αλλά δεν το κάνει μέσω  ψηφιακών  πλατφορμών,  πρέπει  να  εγγραφεί  στο  Μητρώο  Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής;


Όχι, καθώς δεν εμπίπτει σε ότι ορίζει η ΠΟΛ.1187/2017 Απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., έχει όμως τις υποχρεώσεις που ορίζει η ΠΟΛ.1013/2014, όπως ισχύει. Πρακτικά αυτές  οι  μισθώσεις  δηλώνονται  με  Δήλωση  Πληροφοριακών  Στοιχείων  Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Ισχύουν άλλοι περιορισμοί έκτος από τη χρονική διάρκεια μίσθωσης μικρότερη του έτους και της αποκλειστικής παροχής κλινοσκεπασμάτων;


Όχι, εκτός εάν τεθούν μελλοντικά, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και  Τουρισμού.

Πώς  φορολογείται  το  εισόδημα  που  αποκτάται  από  την Βραχυχρόνια  Μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού;


Θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία.

Υπάγεται σε ΦΠΑ το εισόδημα από Βραχυχρόνια  Μίσθωση;


Όχι

Ποιος μπορεί να είναι Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης;

Καταρχήν ορίζεται  ότι Διαχειριστής Ακινήτου  Βραχυχρόνιας  Μίσθωσης  (στο  εξής «Διαχειριστής Ακινήτου») είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα,  που  αναλαμβάνει  τη διαδικασία  ανάρτησης  ακινήτου  στις  ψηφιακές πλατφόρμες  με  σκοπό  τη Βραχυχρόνια Μίσθωση  του  και  γενικά  μεριμνά  για  τη  βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου. Διαχειριστής Ακινήτου δύναται να είναι:

α) ο κύριος του ακινήτου
β) ο επικαρπωτής
γ) ο υπεκμισθωτής
δ) τρίτος, όπου περιλαμβάνονται αποκλειστικά οι εξής περιπτώσεις:
– ο κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς
– ο εκκαθαριστής κληρονομιάς
– ο εκτελεστής διαθήκης
– ο σύνδικος πτώχευσης
–  ο  προσωρινός διαχειριστής
– ο μεσεγγυούχος
– ο επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης ή γονέας που ασκεί τη γονική μέριμνα κατά περίπτωση.

Πώς μπορεί ο Διαχειριστής Ακινήτου να πραγματοποιεί Βραχυχρόνιες Μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού;
Προκειμένου ο Διαχειριστής Ακινήτου να πραγματοποιεί Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, θα πρέπει:
α) να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας  Διαμονής  που  τηρείται  στον  ιστότοπο www.aade.gr,  ώστε  να καταχωρήσει  το  ακίνητο και  να  αποκτήσει Αριθμό  Μητρώου  Ακινήτου  (Α.Μ.Α.). Η καταχώρηση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο «Ακίνητο».
β) να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) στις ψηφιακές πλατφόρμες της  οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής
γ) να υποβάλλει τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
δ) να καταχωρεί συγκεντρωτική, ανά ακίνητο,  «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την τελευταία ημέρα του τρίτου μήνα από την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του «Μητρώου  Ακινήτων  Βραχυχρόνιας  Διαμονής»,  όπου  θα  συμπεριλαμβάνει όλες  οι βραχυχρόνιες  μισθώσεις  που  έχουν  συναφθεί  από  την  1η.1.2018  έως  και  την ημερομηνία έναρξής της εφαρμογής του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» (ΠΟΛ. 1170/2018).

Πώς ένας Διαχειριστής Ακινήτου που είναι ο ιδιοκτήτης του, αποκτά Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.);

Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά από τον ιδιοκτήτη με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης TAXISnet.  Τα στοιχεία που απαιτούνται για να χορηγηθεί ο Α.Μ.Α. είναι ο Α.Τ.ΑΚ. του ακινήτου και, για τις περιπτώσεις τμηματικής μίσθωσης, τα σχετικά τ.μ.
Εκτός από Φυσικό Πρόσωπο μπορεί ένα Νομικό Πρόσωπο να είναι Διαχειριστής Ακινήτου;

Ναι, Διαχειριστής Ακινήτου μπορεί να είναι και Νομικό Πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα.

Είχα στην κατοχή μου ακίνητο το οποίο σήμερα το έχω μεταβιβάσει και μέσα στο έτος  2018 είχα  εκμισθώσει αυτό με Βραχυχρόνια Μίσθωση. Τι πρέπει να κάνω για να  δηλώσω το εισόδημα που είχα αποκτήσει από αυτό καθώς σήμερα δε μπορώ να πάρω «Αριθμό Μητρώου Ακινήτου»;

Τα πρόσωπα που από την 1η.1.2018 και μέχρι τη λειτουργία της εφαρμογής του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» έχουν συνάψει βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας  του διαμοιρασμού και δεν δύνανται να εγγραφούν σε αυτό, θα πρέπει μόνο να δηλώσουν τα εισοδήματα που απόκτησαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων της οικονομίας του διαμοιρασμού, διακριτά  και  συγκεντρωτικά,  ανά  ακίνητο,  στα  έντυπα  των  δηλώσεων  φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018 (έντυπα Ε2 και Ε1).

Ποιες  είναι  οι  υποχρεώσεις που  έχουν  οι  Διαχειριστές  Ακινήτων  σχετικά  με  τις Τουριστικές Επαύλεις (πρόσωπα της παρ.5 του άρ.46 του ν.4179/2013 που διαθέτουν Ε.Σ.Λ.), καθώς και οι διαχειριστές ακινήτων  που διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.);

Οι  Διαχειριστές  Ακινήτων Τουριστικών  Επαύλεων  στις  οποίες πραγματοποιούνται Βραχυχρόνιες Μισθώσεις μέσω ψηφιακών πλατφορμών πρέπει:
α) να καταχωρήσουν τις Τουριστικές Επαύλεις, στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας  Διαμονής». Η καταχώρηση αυτή δε θα συνοδευτεί με απόδοση Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.)  Ως Α.Μ.Α. θα αναφέρεται ο αριθμός Ε.Σ.Λ. με το πρόθεμα Ε.Σ.Λ. στην αρχή.
β) να αναγράφουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.)  όταν  αναρτούν  ένα  ακίνητο  στις  ψηφιακές  πλατφόρμες  με  σκοπό  τη βραχυχρόνια μίσθωση.
γ) να υποβάλλουν τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα  από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
δ) να δηλώσουν τα εισοδήματα που απόκτησαν από τη Βραχυχρόνια Μίσθωση ακινήτων της οικονομίας του διαμοιρασμού, συγκεντρωτικά, ανά ακίνητο.

Όταν  Διαχειριστής  Ακινήτου  είναι  ένας  εκ  των  συνιδιοκτητών,  ποιες  είναι  οι υποχρεώσεις του Διαχειριστή Ακινήτου και ποιες των συνιδιοκτητών του;

Ο ιδιοκτήτης που είναι και ο Διαχειριστής Ακινήτου πραγματοποιεί την εγγραφή του ακινήτου  στo Μητρώο  με  τους  προσωπικούς  κωδικούς  πρόσβασης TAXISnet. Τα στοιχεία  που  απαιτούνται  για  να  του  χορηγηθεί  ο  Α.Μ.Α. είναι  ο  Α.Τ.ΑΚ. του Βραχυχρόνια μίσθωση στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού δικαιώματος του ακινήτου. Οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες δεν υποχρεούνται στην υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας και στην έκδοση Α.Μ.Α.
Πώς  ένας  Διαχειριστής  Ακινήτου  που  είναι  ο  επικαρπωτής  του,  αποκτά  Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.);

Η  διαδικασία  γίνεται  ηλεκτρονικά  από  τον  επικαρπωτή  του  ακινήτου,  με  τους προσωπικούς  κωδικούς  πρόσβασης  TAXISnet. Τα στοιχεία που  απαιτούνται  για  να χορηγηθεί ο Α.Μ.Α. είναι ο Α.Τ.ΑΚ. του ακινήτου.

Μπορεί όποιος έχει εμπράγματο δικαίωμα ψιλής κυριότητας να είναι Διαχειριστής  Ακινήτου με την ιδιότητα αυτή και να αποκτά Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.);

Σε κάθε περίπτωση όχι. Η μόνη περίπτωση να είναι Διαχειριστής Ακινήτου και να αποκτήσει  Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.), είναι με την ιδιότητα του Υπεκμισθωτή.

Πώς ένας Διαχειριστής Ακινήτου – μη ιδιοκτήτης αποκτά Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α);

Στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης του ακινήτου (ή έστω ένας από τους συνιδιοκτήτες) πρέπει  να  υποβάλλει  Δήλωση  Πληροφοριακών  Στοιχείων  Μίσθωσης  Ακίνητης Περιουσίας. Στη συγκεκριμένη δήλωση πρέπει ο ιδιοκτήτης να επιλέξει το σχετικό πεδίο με το οποίο παραχωρεί  το δικαίωμα υπεκμίσθωσης για Βραχυχρόνια  Μίσθωση όπως ισχύει, και να καταχωρήσει τον ΑΤΑΚ του ακινήτου.
Στη συνέχεια ο Διαχειριστής Ακινήτου – μη ιδιοκτήτης με τη χρήση των  προσωπικών  του  κωδικών TAXISnet και  αφού  επιλέξει  την  ιδιότητα  του Υπεκμισθωτή, θα καταχωρήσει το «Ακίνητο» στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής.
Τα  στοιχεία που απαιτούνται για να του χορηγηθεί ο Α.Μ.Α. είναι ο Αριθμός της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας που υπέβαλε ο ιδιοκτήτης.

Σε περίπτωση  εκ νέου υποβολής  «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» επιβάλλονται κυρώσεις;
Δεν επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους εκμισθωτές υποβάλλουν, υποχρεωτικά, εκ νέου «Δήλωση  Πληροφοριακών  Στοιχείων  Μίσθωσης  Ακίνητης  Περιουσίας»,  για τις περιπτώσεις που ο υπεκμισθωτής του ακινήτου επιθυμεί την εγγραφή του ακινήτου αυτού στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Πώς μπορούν οι Διαχειριστές Ακινήτων – μη ιδιοκτήτες που έχουν συνάψει συμφωνίες μίσθωσης, πριν να τεθεί σε λειτουργία το Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής στον  ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε.  να εγγραφούν σε αυτό;

Θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου – εκμισθωτής:
α) να υποβάλει Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας (ακόμη και στην περίπτωση που αυτή έχει ήδη υποβληθεί), όπου στο σχετικό πεδίο των σημειώσεων θα αναγράφει τα στοιχεία της αρχικής συμφωνίας μίσθωσης (αριθμός  δήλωσης και ημερομηνία), καθώς και ότι η εν λόγω δήλωση υποβάλλεται στο πλαίσιο Βραχυχρόνια Μίσθωση.
β) να επιλέξει το σχετικό πεδίο για την παραχώρηση του δικαιώματος υπεκμίσθωσης για  Βραχυχρόνιες Μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.
γ) να αναγράψει στο σχετικό πεδίο τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.).
Τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανάλογα και στις περιπτώσεις περαιτέρω υπεκμισθώσεων, όπου θα γίνεται αναφορά στον αρχικό αριθμό της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας

Eνας Διαχειριστής Ακινήτου που διαχειρίζεται δυο ακίνητα για σκοπούς βραχυχρόνιας μίσθωσης λαμβάνει έναν ή δύο Α.Μ.Α;

Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά  εκμισθούμενο  «Ακίνητο».  Επομένως στην περίπτωση αυτή ο Διαχειριστής θα πραγματοποιήσει δύο καταχωρήσεις και θα λάβει δύο διαφορετικούς Α.Μ.Α.
Όταν Διαχειριστής Ακινήτου αναρτά το ίδιο ακίνητο σε δυο διαφορετικές πλατφόρμες λαμβάνει έναν ή δύο Α.Μ.Α.;

Χρειάζεται έναν Α.Μ.Α. που θα τον αναγράφει σε όσες πλατφόρμες αναρτά το ίδιο ακίνητο για σκοπούς Βραχυχρόνιας Μίσθωσης.
Όταν ένας Διαχειριστής  Ακινήτου εκμισθώνει διακριτά σε ψηφιακές πλατφόρμες περισσότερους του ενός χώρους  (τμηματική μίσθωση ακινήτου) που είναι στο ίδιο ακίνητο, μπορεί να χρησιμοποιεί τον ίδιο Α.Μ.Α.;

Όχι, θα πρέπει να αποκτά ξεχωριστό Α.Μ.Α.για κάθε χώρο που αναρτά διακριτά σε πλατφόρμες. Για  να  είναι  εφικτό  το  παραπάνω  απαιτείται  η  επιλογή  «Τμηματική Μίσθωση».
Όταν ένας Διαχειριστής Ακινήτου σταματήσει τη διαχείρισή του μπορεί να προβεί σε διαγραφή του συγκεκριμένου ακινήτου από το Μητρώο;

Ναι, όταν για οποιοδήποτε λόγο ο Διαχειριστής Ακινήτου σταματήσει τη Βραχυχρόνια Μίσθωση του, μπορεί να εισέλθει στο TAXISnet και να το διαγράψει άμεσα. Το χρονικό όριο που έχει για να προβεί στη διαγραφή είναι τουλάχιστον έως την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του αντίστοιχου φορολογικού έτους.

Πώς  αποκτούν  Αριθμό  Φορολογικού  Μητρώου  (Α.Φ.Μ.)  τα αλλοδαπά  πρόσωπα (Φυσικά ή Νομικά) που είναι Διαχειριστές Ακινήτων ή ευρύτερα είναι δικαιούχοι εισοδήματος από Βραχυχρόνια Μίσθωση;
Καταρχήν κάθε αλλοδαπό πρόσωπο που κατέχει εμπράγματο δικαίωμα στην Ελλάδα θα πρέπει  να  αποκτήσει  ελληνικό  Α.Φ.Μ.,  τόσο για  τη  σύνταξη  του μεταβιβαστικού συμβολαίου όσο και για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του (ΕΝΦΙΑ, υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος για τυχόν εισοδήματα που εισπράττει από τα ακίνητα). Στο πλαίσιο αυτό, όσοι συμμετέχουν σε Βραχυχρόνια Μίσθωση και αποκτούν εισόδημα  από αυτήν, πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).
Τα αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες για την εγγραφή τους στο Φορολογικό Μητρώο υποβάλλουν στον αρμόδιο υπάλληλο του Τμήματος ή Γραφείου Βραχυχρόνια μίσθωση στο πλαίσιο της οικονομίας του Διαμοιρασμού Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ.:
α) Στην περίπτωση αλλοδαπού φυσικού προσώπου, το έντυπο Μ1 «Δήλωση Απόδοσης Α.Φ.Μ./ Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων», με το οποίο δηλώνονται τα προσωπικά του στοιχεία (ταυτότητα, υπηκοότητα, επάγγελμα, διεύθυνση κατοικίας κλπ). Ως στοιχείο ταυτότητας αναγράφεται:
  1. i)  Από  τους  υπηκόους  χωρών  μελών  της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης  το  διαβατήριο  ή  η ταυτότητα.
  2. ii) Από τους ομογενείς το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.
iii) Από τους αλλοδαπούς υπηκόων τρίτων χωρών ο αριθμός διαβατηρίου.
Επιπλέον, οι υπήκοοι τρίτων χωρών κάτοικοι Ελλάδος υποβάλλουν υποχρεωτικά και άδεια διαμονής σε ισχύ, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις. Με το παραπάνω έντυπο συνυποβάλλεται, όπου απαιτείται, το έντυπο Μ7 «Δήλωση Σχέσεων Φορολογούμενου», με το οποίο το αλλοδαπό φυσικό πρόσωπο δηλώνει τη σχέση του με άλλα πρόσωπα που αφορούν στην οικογενειακή του κατάσταση ή στην εκπροσώπησή του. Εάν το αλλοδαπό φυσικό πρόσωπο δε διαθέτει ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα, για την εγγραφή του στο Φορολογικό Μητρώο υποχρεούται να ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο στην Ελλάδα και υποβάλλοντας τα έντυπα Μ1 και Μ7, να συνυποβάλλει απλή έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής των συμβαλλομένων, για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου.
β) Στην περίπτωση αλλοδαπού νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, το έντυπο Μ3 «Δήλωση Έναρξης /Μεταβολής Εργασιών μη Φυσικού Προσώπου», με συνημμένα τα  έντυπα  Μ9  «Δήλωση  Στοιχείων  Έδρας  Αλλοδαπής  Επιχείρησης»  και  Μ7  «Δήλωση Σχέσεων Φορολογούμενου». Επιπλέον, τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες συνυποβάλλουν και τα παρακάτω δικαιολογητικά:
– Το συστατικό τους έγγραφο, επίσημα μεταφρασμένο.
– Πιστοποιητικό αρμόδιας αρχής της χώρας έδρας του νομικού προσώπου για την ύπαρξή του, επίσημα μεταφρασμένο.
– Απλή έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής των συμβαλλομένων για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου στην Ελλάδα, επίσημα μεταφρασμένη.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής και  της οριστικοποίησης του Μητρώου Βραχυχρόνιας Διαμονής;

Η εγγραφή στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης καταλήγει στην απόδοση Α.Μ.Α. για κάθε ακίνητο που μισθώνεται βραχυχρόνια. Η απόδοση Α.Μ.Α. γίνεται σε άμεσο χρόνο, με ηλεκτρονική διαδικασία που ολοκληρώνεται με μια και μόνη εισαγωγή στο σύστημα TAXISnet. Σε γενικές γραμμές, οι ιδιοκτήτες αποκτούν Α.Μ.Α. με την καταχώρηση του Α.Τ.ΑΚ. που αντιστοιχεί στο εμπράγματο δικαίωμα τους, ενώ οι Υπεκμισθωτές με την καταχώρηση του αριθμού της Δήλωσης Πληροφοριακών  Στοιχείων με την οποία έγιναν μισθωτές με δικαίωμα υπεκμίσθωσης.
Η οριστικοποίηση  του Μητρώου Βραχυχρόνιας Διαμονής έχει σχέση με την υποχρέωση του Διαχειριστή Ακινήτου να επιμερίσει το εισόδημα που αποκτήθηκε από το σύνολο Βραχυχρόνια μίσθωση στο πλαίσιο της οικονομίας του Διαμοιρασμού των Βραχυχρόνιων Δηλώσεων Διαμονής που έχουν υποβληθεί σε έκαστο φορολογικό έτος, στον ίδιο και στους πιθανούς δικαιούχους εισοδήματος.
Η οριστικοποίηση του Μητρώου μπορεί να γίνει έως και την ημερομηνία έναρξης των  δηλώσεων  φορολογίας  εισοδήματος  έκαστου  φορολογικού  έτους,  προκειμένου  να  προσδιοριστεί  το  φορολογητέο  εισόδημα  ανά  δικαιούχο εισοδήματος.  Μέχρι  την οριστικοποίηση  ο  Διαχειριστής  Ακινήτου μπορεί  να διορθώνει  λανθασμένες καταχωρήσεις και να τροποποιεί στοιχεία (λοιποί δικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά εισοδήματος  κ.λ.π.) χωρίς  να  αλλάζει  ο Α.Μ.Α. και  χωρίς  να  υπάρχει  πρόστιμο εκπροθέσμου. Εν τέλει ο Διαχειριστής Ακινήτου έχει ικανό περιθώριο, από το τέλος κάθε έτους έως και την έναρξη των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, για να αποτυπώσει τις συμφωνίες  του με τους λοιπούς δικαιούχους εισοδήματος, στη βάση των πραγματικών γεγονότων και στη βάση του πραγματικού επιμερισμού του εισοδήματος.

Τι γίνεται εάν ένας Διαχειριστής Ακινήτου δεν οριστικοποιήσει το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής;

Στην  περίπτωση  μη  οριστικοποίησης  το  αργότερο  μέχρι  την ημερομηνία έναρξης  υποβολής των  δηλώσεων  φορολογίας  εισοδήματος κάθε φορολογικού  έτους,  τα  δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο θεωρούνται οριστικά και ο Διαχειριστής έχει την ευθύνη των δεδομένων που έχουν καταχωρηθεί.
Ειδικότερα, αν ο Διαχειριστής Ακινήτου δεν  προσδιορίσει  το  ποσοστό  διανομής  του  εισοδήματος  στο  100%,  το ποσοστό που υπολείπεται θα φορολογηθεί στο όνομα του.

Τι γίνεται εάν ένας Διαχειριστής Ακινήτου δεν μπορεί να καταχωρήσει στο Μητρώο Ακινήτων όλους τους Δικαιούχους Εισοδήματος διότι υπάρχουν άγνωστοι ιδιοκτήτες;

Στην  περίπτωση  αυτή  ο Διαχειριστής  έως  την  οριστικοποίηση  του Μητρώου  είναι  υποχρεωμένος να επιλέξει, για το ποσοστό ιδιοκτησίας που αντιστοιχεί σε αγνώστους, την ιδιότητα «Άγνωστοι Ιδιοκτήτες με ΤΠΔ», καταχωρώντας το ποσοστό εισοδήματος που τους αναλογεί για έκαστο έτος. Στη συνέχεια έχει την υποχρέωση και πριν την οριστικοποίηση  του  Μητρώου,  να  καταθέσει  το  ποσό  που  αναλογεί  στο  Ταμείο Παρακαταθηκών  και  Δανείων  (ΤΠΔ),  με  σχετική  μνεία  στο  γραμμάτιο  σύστασης χρηματικής παρακαταθήκης και να αναγράψει τον αριθμό του εν λόγω γραμματίου σε διακριτό πεδίο του Μητρώου προκειμένου να ολοκληρωθεί η οριστικοποίηση.

Οι Διαχειριστές Ακινήτων Τουριστικών Επαύλεων (πρόσωπα της παραγράφου 5 του άρθρου  46  του  ν.4179/2013  που  διαθέτουν  Ε.Σ.Λ),  πρέπει  να προβαίνουν  στη διαδικασία οριστικοποίησης του Μητρώου Ακινήτων;

Ναι, η οριστικοποίηση είναι υποχρεωτική και για αυτούς τους Διαχειριστές Ακινήτων και ισχύουν όσα αναλύθηκαν στις προηγούμενες απαντήσεις.

Τι γίνεται όταν Δικαιούχοι Εισοδήματος από Βραχυχρόνια Μίσθωση είναι αλλοδαπά φυσικά  ή νομικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα;

Στις περιπτώσεις αυτές τα  αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που δε διαθέτουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα υποχρεούνται προκειμένου να  τους αποδοθεί Α.Φ.Μ., να ορίσουν φορολογικό εκπρόσωπο με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, με τη διαδικασία που ορίζεται στην (3367 Β") απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε.

Ποια  είναι  η  ευθύνη  του  Διαχειριστή  Ακινήτου  σε  σχέση  με  την  ορθότητα  και  πληρότητα των στοιχείων που καταχωρεί έως και την οριστικοποίηση του Μητρώου για κάθε φορολογικό έτος;

Τα  δεδομένα  που  καταχωρούνται  στο  Μητρώο Ακινήτων  Βραχυχρόνιας  Διαμονής επέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης του αρ.8 ν.1599/1986. Σε περίπτωση ελέγχου, ο Διαχειριστής  Ακινήτου οφείλει  να  προσκομίσει όλα  τα  απαραίτητα  νομιμοποιητικά έγγραφα – στοιχεία  που  αποδεικνύουν  την  ορθότητα  των στοιχείων  που  έχει καταχωρήσει. Μετά την απόκτηση Α.Μ.Α.ο Διαχειριστής
δύναται να προβαίνει σε μεταβολές,  έως  και  την ημερομηνία  οριστικοποίησης  του Mητρώου Ακινήτων, προκειμένου είτε να διορθώνει λανθασμένες καταχωρήσεις, είτε να τροποποιεί στοιχεία  λόγω αλλαγής των πραγματικών περιστατικών, χωρίς να αλλάζει ο αριθμός εγγραφής «Ακινήτου».

Από εφημερίδα τα ΝΕΑ.

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Dash in cocktails.

 The most accurate measurement of a dash in the industry is "a little less than one milliliter," he relayed.
Measured out in drops, using a precise, milliliter-dropper like the ones used to dispense medicine, a dash is about 10 single drops. Measured out in teaspoons, a dash would be 1/5 teaspoon, or as I discovered in my kitchen, between 1/8th teaspoon and 1/4 teaspoon.

What If Your Dash Is Not Their Dash?

So long as you don't add 20 dashes when only one or two would suffice, you probably won't ruin your drink. "It's a measurement for which it is deemed acceptable to be a little bit casual," Elliot told me. "Dashes are typically small volumes so that even at the peak of inconsistency, their flavors are not so powerful that the difference in the drink is enormous."
If you're not sure if you're adding enough or adding too much bitters to your cocktail, start with a single dash, then taste as you go. "You can always add more, adjust up, but like a haircut, you can't adjust down," said Trevor.

Η κατάσταση της Ελλάδας σήμερα 24-8-2018

Σε άρθρο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Paul Craig Roberts αποτυπώνει ανάγλυφα την οικονομική καταστροφή της Ελλάδας και σκιαγραφεί για αυτό που έχουμε τονίσει επανειλημμένα από το pronews.gr: Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μετά από οκτώ χρόνια Μνημονίων είναι απείρως χειρότερη από αυτή όταν εισήλθαμε το 2010 και πλέον δεν υπάρχει ορατή ελπίδα πραγματικής οικονομικής ανάκαμψης στον ορίζοντα για την χώρα.
Ακόμα και αν βρεθεί μια κυβέρνηση με την βούληση να ανατρέψει από που έχει συμβεί, αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο και υψηλού κόστους: Με τους νόμους που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το αγγλικό δίκαιο θα «καρατομηθεί» η Ελλάδα και με την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ για 99 χρόνια που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρακτικά θα χρειαζόταν μια «επανάσταση» για να σπάσουν τα δεσμά.
Οπως αναφέρει ανάλυση του Ινστιτούτου Πολιτικής Οικονομίας Paul Craig Roberts, «350.000 Έλληνες, κυρίως νέοι και επαγγελματίες, έχουν εγκαταλείψει τη νεκρή Ελλάδα».
«Το ποσοστό γεννήσεων είναι πολύ χαμηλότερο από το μέγεθος που είναι αναγκαίο για να διατηρηθεί το υπόλοιπο του πληθυσμού. Η λιτότητα που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό από την ΕΕ, το ΔΝΤ και τις ελληνικές κυβερνήσεις έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 25%.
Η πτώση είναι ισοδύναμη της Αμερικανικής Μεγάλης Ύφεσης, αλλά στην Ελλάδα τα αποτελέσματα ήταν χειρότερα.
Ο Πρόεδρος Franklin D. Roosevelt μαλάκωσε τις επιπτώσεις της μαζικής ανεργίας με τους νόμους περί κοινωνικής ασφάλισης και άλλα στοιχεία ενός δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, όπως η ασφάλεια των καταθέσεων, και τα προγράμματα δημοσίων έργων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση μετά τις παραγγελίες από το ΔΝΤ και την ΕΕ επιδείνωσε τις επιπτώσεις της μαζικής ανεργίας με την απομάκρυνση του δικτύου κοινωνικής ασφάλισης.
Παραδοσιακά, όταν μια κυρίαρχη χώρα, από τη διαφθορά, την κακοδιαχείριση, την κακή τύχη, ή απρόβλεπτα συμβάντα, βρέθηκε σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, οι πιστωτές της χώρας, μείωσαν τις οφειλές προς το επίπεδο που η χρεωμένη χώρα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει.
Με την Ελλάδα υπήρξε μια αλλαγή παιχνιδιού. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με επικεφαλής τον Jean-Claude Trichet, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε ότι η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει ολόκληρο το ποσό των τόκων και κεφαλαίου των κρατικών ομολόγων της που βρίσκονται στην κατοχή των γερμανικών, των ολλανδικών, των γαλλικών και των ιταλικών τραπεζών.
Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Με δύο τρόπους. Και οι δύο επιδείνωσαν σε μεγάλο βαθμό την οικονομίας της Ελλάδας, αφήνοντας τη χώρα σήμερα σε πολύ χειρότερη θέση από αυτή που βρισκόταν κατά την έναρξη της κρίσης πριν από σχεδόν μια δεκαετία.
Κατά την έναρξη της «κρίσης», η οποία θα μπορούσε εύκολα να είχε λυθεί με τη διαγραφή μέρους του χρέους, το ελληνικό χρέος ήταν 129% του ελληνικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Σήμερα το ελληνικό χρέος είναι 180% του ΑΕΠ. Γιατί;
Η Ελλάδα δανείστηκε περισσότερα χρήματα για να πληρώσει τόκους στους πιστωτές της, οι οποίοι δεν έπρεπε να χάσουν ούτε ένα σεντ. Ο επιπλέον δανεισμός, που ονομάστηκε «διάσωση», δεν ήταν ένα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδα. Ήταν μια διάσωση των πιστωτών της Ελλάδας.
Το καθεστώς Obama ενθάρρυνε αυτό το πακέτο διάσωσης, επειδή οι αμερικανικές τράπεζες περίμεναν ένα σχέδιο διάσωσης, αφού είχαν πουλήσει credit default swaps (CDS) του ελληνικού χρέους και δεν ήθελαν να πληρώσουν.
Χωρίς σχέδιο διάσωσης οι αμερικανικές τράπεζες θα είχαν χάσει το στοίχημα και θα κατέβαλαν τα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων.
Επιπλέον, ζητήθηκε από την Ελλάδα να πουλήσει δημόσια περιουσιακά στοιχεία σε αλλοδαπούς και να αποδεκατίσει το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, να μειώσει τις συντάξεις και την ιατρική περίθαλψη.
Η Κίνα αγόρασε τα ελληνικά λιμάνια, η Γερμανία αγόρασε τα αεροδρόμια, ενώ διάφορες γερμανικές και ευρωπαϊκές οντότητες αγόρασαν τις ελληνικές επιχειρήσεις ύδατος.
Επίσης, κερδοσκόποι των ακινήτων αγόρασαν εκτάσεις σε ελληνικά νησιά για την ανάπτυξη ακινήτων.
Αυτή η λεηλασία της ελληνικής δημόσιας περιουσίας δεν πήγε όμως προς τη μείωση του χρέους. Το χρέος, μεγαλύτερο από ποτέ, εξακολουθεί να ισχύει.
Η οικονομία είναι μικρότερη από ποτέ. Η δήλωση ότι η ελληνική κρίση έχει τελειώσει είναι απλώς μια δήλωση ότι δεν έχει μείνει τίποτα για να πάρει κανείς πια από τον ελληνικό λαό.
Γιατί η Ελλάδα βυθίζεται γρήγορα. Όλα τα έσοδα που σχετίζονται με θαλάσσιους λιμένες, αεροδρόμια, δημοτικές επιχειρήσεις, και το υπόλοιπο της δημόσιας περιουσίας που έχει βίαια ιδιωτικοποιηθεί τώρα ανήκει σε ξένους που παίρνουν τα χρήματα από τη χώρα, οδηγώντας έτσι περαιτέρω χαμηλότερα την ελληνική οικονομία.
Οι πιστωτές έκλεψαν το οικονομικό μέλλον των Ελλήνων. Πλέον η Ελλάδα δεν είναι ένα κυρίαρχο έθνος.
Εκεί κυριαρχεί πλέον η ΕΕ και το ΔΝΤ. Και ο ελληνικός λαός προδόθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Είχαν τη δυνατότητα να επαναστατήσουν και να χρησιμοποιήσουν τη βία για να ανατρέψουν την κυβέρνηση που τους πούλησε σε διεθνείς τραπεζίτες. Αντ ‘αυτού, οι Έλληνες δέχτηκαν την καταστροφή τους και δεν έκαναν τίποτα. Ουσιαστικά, ο ελληνικός λαός διέπραξε μια μαζική αυτοκτονία».

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Richard Clayderman - The Best!!

Ονόματα μνηστήρων που αναφέρονται στην Οδύσσεια.


Η μνηστηροφονία, περίπου το 330 μ.Χ, Λούβρο.

Ενώ οι περισσότεροι από τους μνηστήρες δεν αναφέρονται μεμονωμένα από τον Όμηρο, μερικοί αναφέρονται ονομαστικά και παίζουν περισσότερο ή λιγότερο σημαντικούς ρόλους στο έπος. Μεταξύ αυτών είναι:

Αγέλαος, γιος του Δαμάστορα. Σκοτώθηκε από τον Οδυσσέα.[11]
Αμφιμέδων, γιος του Μελανέα. Σκοτώθηκε από τον Τηλέμαχο.[12]
Αμφίνομος. Δείχνει ευγένεια προς τον μεταμφιεσμένο Οδυσσέα, ο οποίος τον προειδοποιεί να φύγει,[13] ωστόσο, παραμένει και σκοτώνεται μαζί με τους άλλους μνηστήρες, αν και από τον Τηλέμαχο και όχι από τον Οδυσσέα.
Αντίνοος, γιος του Ευπείθη. Ένας από τους ηγέτες των μνηστήρων και ο πρώτος που θα σκοτωθεί από τον Οδυσσέα, βοηθά στην υποκίνηση της πλοκής για να σκοτώσει τον Τηλέμαχο και βοηθά στην προώθηση της πάλης μεταξύ του Οδυσσέα (ως ζητιάνος) και του Ίρου.[14]
Κτήσιππος, γιος των Πολυθέρση. Ένας «αδυσώπητος μνηστήρας» μεγάλου πλούτου που δίνει στον Οδυσσέα, μεταμφιεσμένο ως ζητιάνο, ένα «δώρο» ρίχνοντας σε αυτόν ένα πόδι από τασιέρες. Ο Τηλέμαχος τον απειλεί σε απάντηση[15]. Μετά τον θάνατο του, ο Όμηρος λέει ότι ο θάνατός του είναι ένα δώρο σε αντάλλαγμα για εκείνο που έδωσε στον Οδυσσέα[16].
Δημοπτόλεμος, σκοτώθηκε από τον Οδυσσέα[17].
Έλατος, σκοτώθηκε από τον Εύμαιο.[18]
Ευρυάδης, σκοτώθηκε από τον Τηλέμαχο[19].
Ευρυδάμας. Πρόσφερε ένα ζευγάρι σκουλαρίκια ως δώρο στην Πηνελόπη.[20] Τελικά σκοτώθηκε από τον Οδυσσέα[21].
Ευρύμαχος, γιος του Πολύβου. Ένας από τους ηγέτες των μνηστήρων, που σημείωσε ότι ήταν διπρόσωπος και απατηλός. Κατηγορεί τα πάντα στον Αντίνοο, μετά τη δολοφονία του τελευταίου από τον Οδυσσέα, λέγοντας ότι οι μνηστήρες λυπούνται για αυτό που έχουν κάνει και θα τα επιστρέψουν στον Οδυσσέα. Οι ισχυρισμοί του δεν πείθουν τον Οδυσσέα, και ο Ευρύμαχος με ένα βέλος ενώ επιτίθεται τον Οδυσσέα[22].
Ευρύνομος, γιος του Αιγύπτου. Ο αδελφός του, Αντίφος, συνόδευσε τον Οδυσσέα στον Τρωικό πόλεμο και καταβροχθίστηκε από τον Πολύφημο κατά την επιστροφή του.[23]
Λεώκρητος, γιος του Ευήνορα. Σκοτώθηκε από τον Τηλέμαχο.[24]
Λειώδης, γιος του Οίνοπα. Είναι μάντης, μισεί τις κακές πράξεις των μνηστήρων και αγανακτεί μαζί τους.[25] Ενώ ο Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες, ικετεύει για το έλεος, λέγοντας ότι προσπάθησε να σταματήσει τους άλλους μνηστήρες και ότι πληρώνει γιατί δεν τον άκουγαν. Ο Οδυσσέας τον ακούει, αλλά λέει ότι, ως ιερέας, είχε προσευχηθεί για τον Οδυσσέα να μη γυρίσει σπίτι, κι έτσι τον σκοτώνει ούτως ή άλλως.[26]
Πείσανδρος, γιος του Πολύκτορας. Δίνει ένα μενταγιόν ως δώρο στην Πηνελόπη.[27] Σκοτώθηκε από τον Φιλοίτο.[28]

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Προσωπικότητα τύπου Α ή Β ;

Προσωπικότητα τύπου Α
Το άτομο με προσωπικότητα τύπου-Α είναι πιο πιθανό να εστιάζει στην κοινωνική του αποδοχή, στα επαγγελματικά επιτεύγματα στην ζωή του και την αυτοεκτίμηση.
 Είναι συχνά πιο αυταρχικό, ανυπόμονο και επιρρεπές σε συναισθήματα οργής.
 Αυτό το είδος της προσωπικότητας βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε σχέση με τον άλλο τύπο. Τα άτομα με προσωπικότητα τύπου-Α έχουν κυρίως την ακόλουθη συμπεριφορά και στάση στην ζωή:
Αυτοί οι άνθρωποι επιδιώκουν πάντα τις υψηλές επιδόσεις. Είναι καλοί στην ταυτόχρονη εκτέλεση δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους.
  • Πασχίζουν διαρκώς για την επίτευξη ολοένα και υψηλότερων στόχων. Όταν οι στόχοι επιτυγχάνονται, θέτουν ακόμα μεγαλύτερους στόχους. Δεν επαναπαύονται ποτέ στις “δάφνες” τους.
  • Το βρίσκουν δύσκολο να αποδεχθούν την αποτυχία. Για εκείνους, μόνο οι άλλοι αποτυγχάνουν, εκείνοι όχι.
  • Νιώθουν σαν ο χρόνος είναι ένας αντίπαλος που πρέπει να νικήσουν κάθε μέρα.
  • Αυτή η σοβαρή αίσθηση του “κατεπείγοντος” τους καθιστά νευρικούς. Έτσι, τους είναι πιο δύσκολο να χαλαρώσουν γενικά.
  • Έχουν ανάγκη τον ανταγωνισμό. Αν δεν υπάρχει προφανής ανταγωνισμός, τον δημιουργούν.
  • Τους χαρακτηρίζουν κατά κανόνα αυξημένα επίπεδα στρες.
Προσωπικότητα τύπου Β
Οι άνθρωποι με προσωπικότητα τύπου-Β έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων. 
Αυτά τα άτομα είναι πιο ανεκτικά και ήρεμα, ενώ δηλώνουν επίσης υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης στη ζωή. 
Συνήθως, αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
  • Ξέρουν τις ικανότητές τους και εργάζονται με σταθερό ρυθμό για να πετύχουν τους στόχους τους. Απολαμβάνουν τα ενδιάμεσα επιτεύγματά τους.
  • Δεν έχουν άγχος είναι πάρα πολύ άγχος για να υπερέχουν. Μπορεί να απογοητευτούν, όταν αποτυγχάνουν σε κάποιον στόχο, αλλά δεν “φέρνουν την καταστροφή”.
  • Απολαμβάνουν τα παιχνίδια και τους διαγωνισμούς, αλλά η νίκη δεν αποτελεί μοναδικό τους στόχο.
  • Είναι πιο καινοτόμοι και επιτρέπουν στον εαυτό τους να αποτύχει, εάν αυτό είναι μέρος της “διαδρομής”.
  • Μερικές φορές είναι πάρα πολύ χαλαροί και στερούνται του κινήτρου να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
  • Είναι ήρεμοι και δεν εκνευρίζονται εύκολα.