18-04-2011 10:38:53
Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις από την Αθήνα, τις μεγάλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΚΤ, η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους όχι απλώς είναι υπαρκτή, αλλά έχει προχωρήσει και σε νούμερα. Βοηθάει σε αυτό το ότι περίπου το 40% του ελληνικού χρεους ανήκει σε δύο πηγές δανειοδότησης από τις οποίες η μία, ας πούμε ελέγχεται (τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και οι ελληνικές τράπεζες) και η άλλη είναι σχετικά φιλική (ΕΚΤ). Τα ελληνικά ταμεία και οι τράπεζες κρατάνε το 22% του δημόσιου χρέους και η ΕΚΤ το 15% περίπου. Είναι σαφές ότι ένα συνολικό κούρεμα π.χ. κατά 40% θα έφερνε στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία απώλειες άνω των 30 δισ. ευρώ!
Δηλαδή το "κούρεμα" αν "τσούξει" τους ξένους, τους Έλληνες θα τους "αποκεφαλίσει". Εκτός και αν τα ανταλλάγματα σε δημόσιες αξίες (ΔΕΚΟ, δίκτυα, γη κλπ) είναι τέτοια που να ικανοποιηθούν απόλυτα οι Έλληνες πιστωτές.
Η κυβέρνηση είναι σαφές, λοιπόν, ότι έχει ζητήσει την επιμήκυνση του «παλαιού» πρωτογενούς χρέους - εκτός Μνημονίου- των 340 δισ. ευρώ. Τα 80 δισ. ευρώ ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία και τα 50 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.
Από το δάνειο ΕΕ-ΔΝΤ, ύψους 110 δισ. ευρώ, έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 50 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ αναμένεται να συμφωνήσει στην επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 30 δισ. ευρώ (το δικό του τμήμα από τα 110 δισ. ευρώ) σε επτά από τρία χρόνια.
Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση, Κομισιόν και ΕΚΤ φέρονται να αρνούνται μέχρι σήμερα να ικανοποιήσουν το εληνικό αίτημα.
Με το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης, φέρεται να συμφωνεί και να πιέζει το ΔΝΤ, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις. Το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του δανείου από την Αθήνα, κάτι που αποτελεί μια μορφή αναδιάρθρωσης.
Το ΔΝΤ φέρεται να ζητά από την ΕΕ και την ΕΚΤ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2012, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα επιστροφής του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για δανεισμό.
Μετά τη συνάντησή του με τον Ντομινίκ Στρος-Καν στην Ουάσινγκτον την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην επιστροφή στις αγορές, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση υπάρχει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση όλου του χρέους, ενώ ερωτηθείς αν λέει την αλήθεια, απάντησε: «Την αλήθεια στον ελληνικό λαό τη λέμε κάθε μέρα».
Το σενάριο που θα εξεταστεί πρώτα θα αφορά την επέκταση της αποπληρωμής των δανείων από 10 έως και 30 χρόνια, όπου στους ιδιώτες ομολογιούχους θα προσφερθούν νέα ομόλογα σε αντάλλαγμα παλαιά με το ίδιο κουπόνι (τόκο), αλλά με πιο μακρά ωρίμανση.
Ένα άλλο σενάριο προβλέπει τη μείωση των πληρωμών των ελληνικών κουπονιών και την επέκταση των ημερομηνιών ωρίμανσης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου