Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΟΣΜΟΣ / ΓΕΝΙΚΑ / Έκδηλη η ανησυχία για τον βορειοκορεατικό πύραυλο


ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΟΣΜΟΣ / ΓΕΝΙΚΑ / Έκδηλη η ανησυχία για τον βορειοκορεατικό πύραυλο
 Aναζήτηση βάσει τίτλου 
Πηγή:Α.Π.Ε.  Δημιουργία:10/4/2012 10:33 πμ  Τελευταία ενημέρωση:10/4/2012 11:55 πμ 
 
Τηλεφωνική συνομιλία με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Κουάν-τζιν σχετικά με τα σχέδια εκτόξευσης του βορειοκορεατικού πυραύλου είχε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
«Και οι δύο θα αντιμετωπίσουν την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ως σοβαρή πρόκληση και ως παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.
Το σχέδιο της Βόρειας Κορέας να προχωρήσει στην εκτόξευση πυραύλου με δορυφόρο αποτελεί ένδειξη «περιφρόνησης» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε από πλευράς του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Θεωρούμε την απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να προχωρήσει στην εκτόξευση δείγμα της περιφρόνησής της προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε ο Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.
Η απόφαση 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί τη Βόρεια Κορέα να «τερματίσει όλες τις εκτοξεύσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται τεχνολογίες βαλλιστικών πυραύλων, είτε είναι στρατιωτικοί πύραυλοι ή πύραυλοι για ειρηνικούς σκοπούς». «Πρέπει να αναζητήσουμε μια πολιτικό-διπλωματική λύση για την κρίση αυτή», πρόσθεσε ο Λουκάσεβιτς.
Νωρίτερα, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Πιονγκγιάνγκ να μην πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή ή εκτόξευση πυραύλου και κάλεσαν την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της επί της γειτονικής της χώρας για να αποτρέψει τέτοιες «προκλητικές ενέργειες».
Την έκκλησή της για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στην κορεατική χερσόνησο επανέλαβε από την πλευρά της η Κίνα. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιού Γουεϊμίν.
Η Βόρεια Κορέα, η οποία επιμένει στα σχέδια για την εκτόξευση πυραύλου που θα θέσει σε τροχιά δορυφόρο παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και των γειτονικών της χωρών για τη ματαίωσή τους, προετοιμάζει και τρίτη πυρηνική δοκιμή, μετέδωσαν τη Δευτέρα τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.
Το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή των υπηρεσιών Πληροφοριών, ότι η Πιονγκγιάνγκ προετοιμάζει μυστικά πυρηνική δοκιμή στην ίδια τοποθεσία που είχε πραγματοποιήσει τις προηγούμενες δύο.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τη σύστασή της προς τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει στην εκτόξευση του πυραύλου, γεγονός που θα αποτελέσει παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης της 29ης Φεβρουαρίου.
Η Βόρεια Κορέα, η οποία αποχώρησε πριν τρία χρόνια από τις εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα, συμφώνησε τον Φεβρουάριο να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές, τον εμπλουτισμό ουρανίου και την εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, με αντάλλαγμα τη χορήγηση επισιτιστικής βοήθειας, ανοίγοντας τον δρόμο σε πιθανή επανάληψη των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος θα θέσει σε τροχιά μετεωρολογικό δορυφόρο. Όμως οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θεωρούν ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της επιτροπής Διαστημικής Τεχνολογίας, ο βορειοκορεατικός δορυφόρος θα τοποθετηθεί άμεσα στον πύραυλο που βρίσκεται ήδη στην εξέδρα εκτόξευσης. «Προβλέπουμε ότι σήμερα (σ.σ.: Τρίτη) θα ολοκληρώσουμε τη σύνδεση», τόνισε ο Ρίου Κουμ-Σολμ αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης για την Ανάπτυξη του Διαστημικού Προγράμματος της χώρας. 
Ο πύραυλος Unha-3 θα θέσει σε ηλιοσύγχρονη τροχιά τον δορυφόρο αυτό βάρους 100 κιλών, ανάμεσα στις 12 και στις 16 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: