Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Το τέλος του Άρη Βελουχιώτη - Η "Φρίκη"

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H Xαράδρα του Φάγκου, στη Μεσούντα 'Αρτας, όπου βρήκε το θάνατο ο Άρης Βελουχιώτης, Photo: Harry Gouvas
H συνεντευξη του μοναδικού επιζώντα αυτόπτη μάρτυρα του θανάτου του Άρη Βελουχιώτη, Άγγελου Λύκκα, στόν αγροτικό ιατρό Χαράλαμπο Γκούβα, έτος 1982
Στις 15 Ιουνίου 1945 ο Άρης Βελουχιώτης είχε κυκλωθεί στη Χαράδρα του Φάγκου (Αχελώος Ποταμός) στο χωριό Μεσούντατου Νομού Άρτας, δυτικά από ομάδες της Εθνοφυλακής, που είχαν σταλεί για να τον συλλάβουν με επικεφαλής τον οπλαρχηγό Βόιδαρο (120 άτομα)[44], και ανατολικά τον καταδίωκε τμήμα του Ελληνικού Στρατού με επικεφαλής τον υπολοχαγό Α. Μουρελάτο, στο οποίο συμμετείχε ο Ρίζος Μπόκοτας.[45] Το απόγευμα της 15ης Ιουνίου, κατά την επικρατούσα εκδοχή, ο Άρης αυτοκτονεί δίπλα σε άνδρες του τμήματός του. Στην ιστοριογραφία υπάρχουν πολλές εκδοχές τόσο για το θάνατο του Άρη Βελουχιώτη όσο και για τα αίτια που τον προκάλεσαν. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καραθάνο που συνέταξε για το ΚΚΕ την ομώνυμη έκθεση για το θάνατο του Άρη και μίλησε στις φυλακές που κρατούνταν με τους Θάνο (Φώτης Μαστροκώστας), Έκτορα (Γιάννης Μαδωνής) και Λέοντα (Γιάννης Νικολόπουλος), που ήταν παρόντες στις τελευταίες στιγμές του Άρη, αυτοκτόνησε με το περίστροφό του και στη συνέχεια ο Τζαβέλας αγκαλιάζοντας τον Άρη αυτοκτόνησε με χειροβομβίδα.[46]. Σε δήλωση του τότε αγροτικού γιατρού Χαράλαμπου Γκούβα, αναφέρεται ότι ο γιός του επίσης αυτόπτη μάρτυρα Δ.Κουρκούτα, Ευάγγελος Κουρκούτας, κάτοικος Ελάτης Άρτας, ισχυρίστηκε το 1983 ότι "από τον πατέρα του κατέχει το σκούφο του Άρη Βελουχιώτη".
Στο βιβλίο του Λευτέρη Αποστόλου (πρώτος Γραμματέας του ΕΑΜ) για τον Άρη Βελουχιώτη [47] παρατίθεται ξεχωριστό κεφάλαιο με τίτλο "Η Φρίκη" στηριζόμενο στη συνέντευξη του τότε αντάρτη του ΕΔΕΣ Άγγελου Λύκκα (απεβίωσε το 1989), που έδωσε συνέντευξη το έτος 1982 στον τότε αγροτικό γιατρό Ελάτης Άρτας Χαράλαμπο Γκούβα. Ο αυτόπτης μάρτυρας Άγγελος Λύκκας αναφέρει ότι "ο Άρης και ο Τζαβέλας αυτοκτόνησαν με χειροβομβίδα στην κοιλιά, τόν είδα με ταίδια μου τα μάτια με τα έντερα έξω και πήγα παραπέρα να κάνω εμετό", [47] . Πάντα σύμφωνα με τον Άγγελο Λύκκα, οι αντάρτες του Βόϊδαρου υποχρέωσαν τον συλληφθέντα αντάρτη του τμήματος με το ψευδώνυμο Δράκο να κάνει τους αποκεφαλισμούς των πτωμάτων "και αυτός δυσκολεύτηκε πολύ".[47][48]
Αλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Βελουχιώτης αυτοκτόνησε με περίστροφο.[49] Επίσης ανακοινώσεις του Εθνικού Στρατού ανέφεραν τότε ότι ο Άρης σκοτώθηκε από πυρά των στρατιωτών που τον καταδίωκαν. Σύμφωνα με τον Τριανταφυλλίδη, η σύγχυση σχετικά με τα αίτια θανάτου του Βελουχιώτη προκλήθηκε επειδή ο Τζαβέλας αυτοκτόνησε ο ίδιος με χειροβομβίδα αγκαλιάζοντας τον ήδη νεκρό Βελουχιώτη. Επίσης εξέταση της κεφαλής του Άρη μετά από ημέρες στα Τρίκαλα, έδειξε θανάσιμο τραύμα από σφαίρα στο δεξί αυτί. Kατόπιν το τάγμα εθνοφυλάκων καταδίωξής των, αποκεφάλισε τα δύο πτώματά τους.

Η βεβήλωση του πτώματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κεφάλια Άρη Βελουχιώτη και του Τζαβέλλα τα μετέφεραν και τα επέδειξαν με γλέντια σε κατοίκους πρώτα στο χωριό Μυρόφυλλο και κατόπιν τα πήγαν στα Τρίκαλα. Εκεί κρεμάστηκαν σε κεντρικό φανοστάτη της πλατείας Ρήγα Φεραίου.[50] «Το κρέμασμα των κεφαλιών ακολουθεί μια γιορτή ζούγκλας που διαρκεί ως το ξημέρωμα της άλλης μέρας, με πίπιζες, νταούλια, ζουρνάδες, βασιλικά θούρια και με το "Ζέρβα μ', σε θέλει ο βασιλιάς..."».[51] Στη συνέχεια ήρθε στα Τρίκαλα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Ναπολέων Ζέρβας (με πολιτικά ρούχα και ξυρισμένος) για να επιβεβαιώσει την ταυτότητα,[52] και στη συνέχεια τα κεφάλια μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και είναι άγνωστο τι απέγιναν.[53] Για το γεγονός αυτό πέραν της φωτογραφίας που είναι διαθέσιμη, κάνει αναφορά με ειδική σκηνή ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος στην ταινία του «Ο Θίασος» (1976).


Δεν υπάρχουν σχόλια: