Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Γιατί ο ΓΑΠ & Καλαμάνης δεν ψήφισαν.

Για το κρίσιμο θέμα του καθορισμού της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών της Eurobank, με σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου ορίζεται ότι η τιμή μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τιμή κάλυψης της προηγούμενης αύξησης κεφαλαίου από το Ταμείο: «δεν επιτρέπεται η διάθεση νέων μετοχών στον ιδιωτικό τομέα σε τιμή κατώτερη της τιμής κάλυψης αυτών από το Ταμείο στο πλαίσιο της ίδιας έκδοσης», αναφέρει η διάταξη. Όμως, «η τιμή διάθεσης στον ιδιωτικό τομέα δύναται να είναι χαμηλότερη της τιμής προηγούμενων καλύψεων μετοχών από το Ταμείο, ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής».
Με αυτές τις «καθαρές» διατυπώσεις εκτιμάται ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος, αμέσως μόλις ψηφισθεί το πολυνομοσχέδιο, για να προχωρήσει η Eurobank σε διεθνές book building, μέσω του οποίου θα διαμορφωθεί η τιμή διάθεσης των μετοχών, σύμφωνα με τις προσφορές που θα υποβάλουν οι επενδυτές. Αυτή η τιμή, που αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στα 0,30 ευρώ, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από το 1,54 ευρώ που πλήρωσε πέρυσι το ΤΧΣ, θα αξιολογηθεί από το Ταμείο, βάσει εισηγήσεων δύο συμβούλων, ώστε να διαμορφωθεί η τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε τεράστια αραίωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Eurobank, η οποία μπορεί να μειωθεί από το 95% στο 35%. Με τόσο μικρό ποσοστό συμμετοχής, είναι βέβαιο ότι το ΤΧΣ θα εξέλθει από την Eurobank, όταν έλθει η ώρα της πλήρους ιδιωτικοποίησης της τράπεζας, με τεράστια ζημιά, έναντι των 5,8 δισ. ευρώ που τοποθέτησε πέρυσι στην τράπεζα για την ανακεφαλαιοποίησή της. Πρόκειται για μια ζημιά που θα κληθούν να καλύψουν οι φορολογούμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: