Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Εύχρηστα ιδιοτελή "εργαλεία", πολιτικών, συνδικαλιστών, συμβούλων επιχειρήσεων.



Ξύλινη γλώσσα:  Ονομάζεται η επαναλαμβανόμενη χρήση δεδομένων φράσεων και επιχειρημάτων, σε περισσότερες από μια συζητήσεις ή αντιπαραθέσεις. (από το langue de bois).

Κύρια χαρακτηριστικά της ξύλινης γλώσσας είναι ο στόμφος και η ασάφεια. Αποτελεί έκφραση, η οποία συνηθίζεται όταν αναφέρεται κανείς στο λόγο των πολιτικών, των συνδικαλιστών, των συμβούλων επιχειρήσεων και χρησιμοποιείται για να υποδείξει ότι κάποιος ομιλητής αντί να επιχειρηματολογήσει για συγκεκριμένο θέμα, επιλέγει να παρουσιάσει μια σειρά από προκατασκευασμένες απαντήσεις, οι οποίες είναι γενικόλογες και αόριστες.
Όταν κάποιος λοιπόν μιλάει με «ξύλινη γλώσσα», τα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιεί είναι λίγο έως πολύ τα ίδια, ανεξαρτήτως θέματος και έτσι αποξενώνει το μεγαλύτερο μέρος του κοινού του.

Απλουστευτισμός: Υπερβολική απλούστευση που επικεντρώνεται σε ένα μοναδικό παράγοντα ενός προβλήματος, ή καταστάσεως ενώ αγνοούνται οι υπόλοιποι. Δύναται ενίοτε να είναι και έκφραση "λαϊκισμού".

Λαικισμός: Είναι στάση και συμπεριφορά που συναντάται στην πολιτική και στην τέχνη και χαρακτηρίζεται από υπερβολική και μη αυθεντική λαϊκότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: