Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Προκαλώντας τις ΗΠΑ, η Αργεντινή στρέφεται προς την Κίνα πριν από την πτώχευση

Εκτύπωση

Λίγο πριν το πιθανό default (αθέτηση πληρωμών) της Αργεντινής στο τέλος αυτού του μήνα, η «εμπόλεμη» χώρα στρέφεται προς την Ρωσία και την Κίνα, σε μία προσπάθεια που δείχνει να περιφρονεί τα δικαστήρια των ΗΠΑ και τα «ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια» (vulture funds), όπως αυτό του Paul Singer, που απαιτούν η Αργεντινή να αποπληρώσει το χρέος της στο ακέραιο.
Αφότου προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι η νομική μάχη της χώρας με τον Singer και τους άλλους holdouts (ομολογιούχοι που έμειναν εκτός αναδιάρθρωσης) είναι πολιτικό ζήτημα, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ έχει υπάρξει απασχολημένη με το να δρομολογεί εμπορικές συμφωνίες, επενδύσεις και γραμμές πίστωσης με τις δύο υπερδυνάμεις ώστε να βοηθήσει στη μετρίαση τυχόν επιπτώσεων από την πιθανή αθέτηση πληρωμών.
Η Κίρχνερ υπερηφανεύτηκε σχετικά με τη νέα διεθνή συνεργασία στο Twitter το Σαββατοκύριακο. Το σημαντικότερο είναι ότι η Αργεντινή είναι κοντά στο κλείσιμο μιας σύμβασης ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap) αξίας $11 δισ. με την Κίνα, για να ενισχύσει τα φθίνοντα αποθέματα συναλλάγματος που χρησιμοποιεί για να πληρώσει τους πιστωτές και να στηρίξει το αργεντίνικο πέσο. 
Το στρατόπεδο του Singer δεν το περίμενε όλο αυτό, δήλωσε μία πηγή που εμπλέκεται στην δικαστική διαμάχη. «Αν η Αργεντινή πιστέψει ότι η Ρωσία και η Κίνα θα την βοηθήσουν να έχει μία πιο ομαλή προσγείωση, τότε αυτό αλλάζει την κατάσταση».
Η άρνηση της Αργεντινής να πληρώσει τον Singer και τις υπόλοιπες ομάδες ομολογιούχων το $1,65 δισ. επί του χρέους της Αργεντινής το οποίο κατέχουν, έχει βάλει τη χώρα στο χείλος της αθέτησης για περίπου επιπλέον 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο ομοσπονδιακός δικαστής του Μανχάταν, Thomas Griesa, διέταξε την Αργεντινή να πληρώσει τους holdouts –οι οποίοι θέλουν την ονομαστική αξία των ομολόγων τους συν τους τόκους– την ίδια στιγμή που θα πληρώσει τους ομολογιούχους ανταλλαγής που συμφώνησαν σε ανταλλαγή χρέους ύψους περίπου 33 σεντς στο δολάριο. 
Ένα εφετείο επιβεβαίωσε την απόφαση αυτή, και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εκδικάσει την υπόθεση, αποκλείοντας το ενδεχόμενο περαιτέρω νομικής προσφυγής για την κυβέρνηση Κίρχνερ. Η χώρα έχει μέχρι τις 30 Ιουλίου για να πραγματοποιήσει μία πληρωμή προς τους ομολογιούχους ανταλλαγής –ειδάλλως κινδυνεύει με τεχνικό default. Με τον χρόνο να κυλάει εναντίον τους, οι αξιωματούχοι της Αργεντινής, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομίας Axel Kicillof, τελικά συμφώνησαν να συναντηθούν δύο φορές με έναν μεσολαβητή που όρισε το δικαστήριο, την εβδομάδα της 7ης Ιουλίου.
Ωστόσο, αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν με τους εκπροσώπους του Singer, ή ακόμα και να καθίσουν στο ίδιο δωμάτιο. Αντ’ αυτού, πίεσαν την υπόθεσή τους για αναστολή του δικαστηρίου μέχρι να είναι σε θέση να διαπραγματευτούν έναν διακανονισμό με όλους τους ομολογιούχους.
Η αναστολή ήρθη, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εκδικάσει την έφεση της Αργεντινής. Ο Singer αντιτέθηκε στην αναστολή –η οποία ήρθη όταν η Αργεντινή εξάντλησε τις εφέσεις της– αλλά δήλωσε ότι θα το επανεξετάσει εάν τελικά η Αργεντινή κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η χώρα λέει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί μέχρι να αποκατασταθεί η αναστολή.
Μέχρι αυτή την εβδομάδα, πολλοί επενδυτές πίστευαν ότι η Αργεντινή τελικά θα πλήρωνε. Ο Dan Loeb, ένας ακόμη μεγιστάνας των hedge-funds και φίλος του Singer, είπε στους επενδυτές του την Παρασκευή ότι άρχισε να επενδύει σε κρατικά ομόλογα της Αργεντινής το τελευταίο τρίμηνο, δηλώνοντας ότι αναμένεται συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.  Τότε λήγει και η απαίτηση για πληρωμή των ομολογιούχων ανταλλαγής όσο για την πληρωμή του Singer –την οποία η Αργεντινή υπολογίζει σε επιπλέον $120 δισεκατομμύρια.
Ωστόσο, δεν έχουν προγραμματιστεί νέες διαπραγματεύσεις, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες αμφιβολίες σχετικά με το αν η Αργεντινή και ο Singer θα καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση πριν από την προθεσμία της 30ης Ιουλίου. Χωρίς την αναστολή του δικαστηρίου, οι κάτοχοι CDS είναι πιθανό να ασκήσουν πιέσεις, οδηγώντας σε αναγκαστική αθέτηση πληρωμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: