Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Έχει δίκιο η Ραχήλ Μακρή!


Ριζοσπαστική λύση δημιουργίας χρήματος από χρεοκοπημένη χώρα της ΕΕ.!

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας της ΕΕ. προκειμένου να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της συγκεκριμένης χώρας, καταφεύγει μετά από πολιτική απόφαση ή "και όχι λόγω Τραπεζοκρατίας", σε μία λύση που θεωρητικά είναι ανεπίτρεπτη στις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες έχουν παραχωρήσει την εκχώρηση αυτού του δικαιώματος, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 
Υπάρχει ένα παραθυράκι, στη διαδικασία που επισήμως φέρει τον τίτλο "έκτακτη συνεισφορά ρευστότητας" (Emergency Financial Assistance ή ELA), και επιτρέπει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να παρέχουν δάνεια στον ιδιωτικό τραπεζικό, τομέα σε έκτακτες καταστάσεις.
 H πρακτική των ELA έχει εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες κατά περιόδους, για την προστασία του τραπεζικού τους συστήματος, αλλά με περιορισμένα ποσά, ειδικά σε σχέση με το μέγεθος του ΑΕΠ τους και των στοιχείων ενεργητικού των κεντρικών τραπεζών τους. 
Σε κάθε περίπτωση, η χρηματοδότηση τραπεζών μέσω προγραμμάτων ELA είναι μια ιδιαίτερα σκοτεινή διαδικασία, υπό την έννοια ότι δημοσιοποιείται με μεγάλη καθυστέρηση και κυρίως διότι δεν δημοσιοποιούνται στοιχεία: α) για την προέλευση της χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι τράπεζες, β) για τους όρους αυτού του δανεισμού όσον αφορά στο επιτόκιο και γ) σχετικά με το ποια είναι τα ενέχυρα που δίνουν οι τράπεζες που λαμβάνουν αυτήν τη χρηματοδότηση. 
Και μην σκεφτείτε ως  “αδαείς”, ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα «τυπώσει Ευρώ» ! Η διαδικασία γίνεται “ηλεκτρονικά”,  
H Κεντρική Τράπεζα, δημιουργεί ηλεκτρονικές καταθέσεις overnight, που εν συνεχεία χρησιμοποιούνται ως αποθεματικές καταθέσεις των τραπεζών.
Βέβαια εδώ τίθεται εύλογα θέμα “ποιότητας των ενεχύρων», που η ΕΚΤ δέχεται μόνο υπό όρους λόγω χρεοκοπίας του κράτους μέλους, και η αντίδραση των χωρών εταίρων!
Με άλλα λόγια εάν δημιουργηθούν με αυτό τον τρόπο 100 δις Κα μου, η χώρα λαμβάνει “πασαπόρτι” άμεσα και οριστικά και συνοπτικά από την ΕΕ!

Comprendes   Gospodin e Companieros;! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: