Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές του 2019 θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στους ΟΤΑ. Τι σημαίνει σε μια πρώτη ανάγνωση;
Οτι ναι μεν, όπως και πριν, στον β' γύρο θα πηγαίνουν οι δύο πρώτοι σε ποσοστά υποψήφιοι (αν, φυσικά, κάποιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων την πρώτη Κυριακή), ωστόσο οι δημοτικές παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα συμβούλια με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον α' γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Με απλά λόγια, ένας δήμαρχος που θα έχει λάβει, π.χ., ποσοστό 27% στον α' γύρο και θα έχει εκλεγεί στον β' γύρο δεν θα συγκεντρώνει την πλειοψηφία στα συμβούλια, καθώς θα υπάρχει ένα υπόλοιπο 73% της αντιπολίτευσης απέναντί του.
Όπως γίνεται κατανοητό, η λήψη αποφάσεων σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου θα καθίσταται δυσκολότερη, καθώς θα προϋποθέτει τη συνεργασία παρατάξεων. Φυσικά, υπάρχει και ο αντίλογος ότι με την απλή αναλογική ευνοείται η προοπτική των συμμαχιών, είτε πριν είτε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Ετσι, θεωρητικώς τουλάχιστον, δύο ή περισσότερες παρατάξεις μπορούν να συνεργαστούν και πριν από τις κάλπες εξασφαλίζοντας η καθεμία έναν δικό της αριθμό εδρών ή και μετά τον πρώτο γύρο, στηρίζοντας για το αξίωμα του δημάρχου (ή του περιφερειάρχη) τα ίδια πρόσωπα.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΚΕΔΕ αντιδρά έντονα μπροστά σε αυτή την προοπτική. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, είχε δηλώσει στις αρχές Απριλίου πως θεωρεί ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει στη διάλυση των δήμων και ότι δεν θα καλύψει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Πηγή: Τσίπρας: Μπορεί να μη βάλω γραβάτα, αλλά δεν θέλω να φύγω και με φέσι | iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου