Όλοι μας θεωρούμε το σπίτι μας ως το φρούριο και το καταφύγιο στο οποίο είμαστε προφυλαγμένοι από κάθε είδους κίνδυνο. Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιοι πολύ σοβαροί εξωγενείς παράγοντες που μας απειλούν, όπως είναι η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα. Αν και θεωρούμε ότι πίσω από κλειστά παράθυρα και πόρτες υπάρχει η ασφάλεια ενός καθαρού περιβάλλοντος, σύγχρονες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο αέρας μέσα σε έναν κλειστό χώρο πιθανόν να είναι μέχρι και 10 φορές πιο επιβαρυμένος - μολυσμένος, απ’ ότι σ’ ένα εξωτερικό χώρο. Αλλεργίες, άσθμα, κόπωση, πονοκέφαλοι, ερεθισμοί σε μάτια και λαιμό, καθώς και η μετάδοση ιών γρίπης, αποτελούν μόνο μερικές από τις άσχημες επιπτώσεις της ρύπανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Η μη εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών αερισμού και υγρασίας, καθώς και η επικίνδυνη έκλυση χημικών από τα σύγχρονα υλικά αρχιτεκτονικής και διακόσμησης (μοκέτες, συνθετικά έπιπλα, ινοσανίδες, ρητίνες, φορμαλδεΰδη, βερνίκια) είναι οι κυριότεροι παράγοντες που επιβαρύνουν το περιβάλλον των εσωτερικών χώρων στους οποίους κινούμαστε καθημερινά.
Η λύση στο πρόβλημα αυτού του είδους της ρύπανσης έρχεται από την ίδια τη φύση. Επιλέγοντας τα κατάλληλα είδη φυτών εσωτερικού χώρου μπορούμε να επιτύχουμε το φιλτράρισμα και τον καθαρισμό του αέρα που αναπνέουμε. Τα φυτά αυτά δεν ομορφαίνουν απλά ένα χώρο, τον μεταμορφώνουν σε ένα φιλικό και υγιεινό μέρος για διαβίωση και εργασία. Οι ρύποι του αέρα δεσμεύονται από τα στομάτια (μικροσκοπικά ανοίγματα) που βρίσκονται στα φύλλα του κάθε φυτού και αφομοιώνονται άμεσα ή μεταφέρονται στην περιοχή του ριζικού τους συστήματος, όπου βρίσκονται ανεπτυγμένα διάφορα μικρόβια. Εκεί βιοδιασπώνται και χρησιμεύουν ως πηγές τροφής για το ίδιο το φυτό ή για τα μικρόβια που ζουν στις ρίζες του. Επιπλέον τα φυτά αποτελούν και ρυθμιστές των επιπέδων υγρασίας, καθώς με τη διαδικασία της διαπνοής εκλύονται υδρατμοί στην ατμόσφαιρα μέσω των φύλλων τους.
Τα φυτά εσωτερικών χώρων είναι οι φρουροί της πολύτιμης υγείας μας, όμως χρειάζονται και τις κατάλληλες συνθήκες και τα μέτρα προστασίας ώστε να καταφέρουν να αναπτυχθούν και να συντηρηθούν σωστά. Η καλή κυκλοφορία φρέσκου αέρα, ώστε να μην αναπτύσσονται μύκητες και παράσιτα, τα απαιτούμενα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας, οι φωτιστικές απαιτήσεις του κάθε είδους, όπως και οι διάφορες καλλιεργητικές φροντίδες (πότισμα, λίπανση, διαχείριση παρασίτων) αποτελούν τους παράγοντες που θα εξασφαλίσουν την υγεία των φυτών μας, ώστε να καταφέρουν να μας ευχαριστήσουν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Ανάλογα λοιπόν με την αντοχή τους σε παράσιτα, την ευκολία καλλιέργειας και την αποδοτικότητα τους στην απορρόφηση και εξάλειψη ρυπογόνων ουσιών, όπως και το ρυθμό διαπνοής τους, υπάρχουν κάποια είδη φυτών που θεωρούνται ιδανικά για φιλοξενία στους επιβαρυμένους εσωτερικούς μας χώρους.
Ο φίκος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός, απαιτεί ελάχιστο φως και καθαρίζει το περιβάλλον από χημικά τοξικά.
Η δράκαινα με το σκουροπράσινο όμορφο φύλλωμα βοηθάει στην εξάλειψη του τριχλωροαιθυλένιου (φωτοαντιγραφικά, ηλεκτροφωτογραφικοί εκτυπωτές).
Το σπαθίφυλλο με τα ασυνήθιστα λευκά λουλούδια έχει υψηλό ρυθμό διαπνοής, ενώ συμβάλλει σημαντικά στην απορρόφηση ενώσεων αλκοόλης (συγκολλητικές ουσίες, υλικά κάλυψης δαπέδων και τοίχων, βερνίκια), βενζόλης, ακετόνης και φορμαλδεΰδης (υφάσματα, κόντρα πλακέ, μοριοσανίδες, ταπετσαρίες).
Ο πόθος αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και συστήνεται για τη διακόσμηση σύγχρονων κατοικιών και γραφείων, έχοντας υψηλή αντοχή σε επιθέσεις εντόμων και εξαιρετική απόδοση στην εξάλειψη χημικών πτητικών ουσιών.
Το χρυσάνθεμο με τη μοναδική χρωματική πανδαισία της ανθοφορίας του, φέρνει τη ζωντάνια σε ένα κλειστό χώρο απαλλάσσοντας τον από χημικές ουσίες, όπως: η αμμωνία, η βενζόλη και η φορμαλδεΰδη.
Η ζέρμπερα, η μπιγκόνια, η σανσιβέρια, η αροκάρια, το ανθούριο, το αλεξανδρινό, η αζαλέα (ροδόδενδρο), η αλόη, το κυκλάμινο, η αιχμέα, η τουλίπα και η ορχιδέα αποτελούν επίσης ιδανικές επιλογές για τη διακόσμηση και τη σωτηρία των εσωτερικών μας χώρων, με το μέγεθος της συμβολής τους να είναι ανάλογο της απαράμιλλης ομορφιάς τους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αλόη, η σανσιβέριακαι οι ορχιδέες που απελευθερώνουν σημαντικές ποσότητες οξυγόνου, ενώ απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα κατά τις νυχτερινές ώρες, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα και για υπνοδωμάτια.
Τα φυτά αποτελούν τους πνεύμονες της γης. Υιοθετήστε τα στο χώρο σας και αναπνεύστε τον φρέσκο αέρα της εξοχής. Η ύπαρξη καθαρής ατμόσφαιρας μέσα στο κλειστό περιβάλλον που ζούμε και κινούμαστε καθημερινά (δημόσια κτίρια, κατοικίες, γραφεία) είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Μελετήστε τις ευεργετικές ιδιότητες του κάθε φυτού και επιλέξτε εκείνα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας και που μπορούν πάνω απ’ όλα να ευδοκιμήσουν στις συνθήκες που ο χώρος σας μπορεί να προσφέρει.
Πηγή και φωτογραφίες: 4myhouse.gr
Άλλα άρθρα σχετικά με: Χρυσάνθεμο, Φίκος, Τουλίπα, Σανσεβιέρια η τρίζωνη, Πόθος, Ορχιδέα,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου