Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Καλύτερο κατά 2,1 δισ. ευρώ του στόχου το έλλειμμα το 11μηνο



Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Σε καλύτερα επίπεδα κατά 2,1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου υλοποιήθηκε ο προϋπολογισμός στο 11μηνο Ιανουάριος - Νοέμβριος του 2012, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 3,6 δισ. ευρώ στο 11μηνο και το συνολικό έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με τόκους) διαμορφώθηκε στα 12,9 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 15 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν υπερσυγκράτηση δαπανών πέραν των αναθεωρημένων στόχων όπως αυτοί διαμορφώθηκαν στον πρόσφατο προϋπολογισμό. Κατά 938 εκατ. ευρώ χαμηλότερες είναι οι τακτικές δαπάνες, ενώ υστέρηση 1,2 δισ. ευρώ καταγράφεται στο πολύπαθο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του οποίου ο προϋπολογισμός έχει ούτως ή άλλως ήδη περικοπεί (για δέκατη φορά από το 2010): συγκεκριμένα ο ετήσιος στόχος πλέον είναι δαπάνες 6,85 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,85 δισ. ευρώ έπρεπε να διατεθούν μέσα στο 11μηνο. Τελικά έφτασαν στην αγορά 3,6 δισ. ευρώ.

Στο πεδίο των φορολογικών εσόδων, καταγράφεται υπέρβαση στόχου προ επιστροφών 306 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται οριακά χαμηλότερα από το στόχο, καθώς είναι χαμηλότερη των προσδοκιών η εισροή κοινοτικών κονδυλίων.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι:  "Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 45.793 εκατ. € παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,5% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου-Νοεμβρίου  2011, αλλά και  μείωση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου, κατά 27 εκατ. €.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42.837 εκατ. €, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 456 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2012 (42.382 εκατ. ευρώ).
Η θετική απόκλιση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου οφείλεται κυρίως στις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες εισπράξεις από:

α) το φόρο εισοδήματος (κατά 388 εκ. €)
β)τους φόρους στην περιουσία (κατά 93 εκ. €) .
δ) τους φόρους ασφαλίστρων ( κατά 62 εκ. €)
ε) τα μη φορολογικά έσοδα (κατά 75 εκ. €)".

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά: «Η πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, κατά το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους, κρίνεται ικανοποιητική, πολύ καλύτερη από τις προβλέψεις, αποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση πορεύεται σταθερά, βήμα-βήμα, προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Κι αυτό παρά τη βαθύτερη από τις εκτιμήσεις ύφεση και χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, εκτός αυτών που είχαν προβλεφθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Δημιουργούνται έτσι βάσιμες προσδοκίες για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος το 2012, γεγονός που θα θέσει τις βάσεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

Που είναι και ο μεγάλος εθνικός στόχος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους:

* Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,5 δισ. ευρώ, από 6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (-75%).

* Το έλλειμμα ανέρχεται στα 12,9 δισ. ευρώ, από 21,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (-40%).

* Τα καθαρά έσοδα, αν και ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, διατηρούνται στο επίπεδο των στόχων που είχαν τεθεί. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού είναι κατά 456 εκατ. ευρώ πάνω από τους στόχους.

* Οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν μείωση κατά 9,5% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2011 (από μείωση κατά 8,5% το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου) και διαμορφώνονται στα 42 δισ. ευρώ έναντι 46,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

* Το μήνα Νοέμβριο οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 18,3% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα»


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: