Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Κυβερνητική μάχη για την πάταξη του Transfer Pricing.

OIKONOMIA


Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Των Δήμητρας Καδδά και Βασίλη Γεώργα

Πλέγμα διατάξεων για την αυστηροποίηση του καθεστώτος των ενδοομιλικών συναλλαγών (Transfer Pricing) είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμες από καιρό για να ενταχθούν στο νέο φορονομοσχέδιο. Οι διατάξεις δίνουν έμφαση στην αυστηροποίηση του φορολογικού πλαισίου που διέπει τις συναλλαγές ομίλων με στόχο να κλείσουν τα «κενά» που επιτρέπουν φοροαποφυγή που μετράται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αναιρώντας έτσι και το κίνητρο για υψηλές τιμές πώλησης που συντηρούν την ακρίβεια σε πολλά είδη ευρείας κατανάλωσης.

Το αίτημα για αυστηροποίηση, προέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες, από το ίδιο το Πρωθυπουργικό περιβάλλον, αποτελώντας άλλωστε και δέσμευση του κ. Α. Σαμαρά στις προγραμματικές δηλώσεις του Ιουλίου για «καταπολέμηση της ακρίβειας με κάθε πρόσφορο μέτρο» μεταξύ των οποίων και με «έλεγχο ενδοομιλικών συναλλαγών». Ωστόσο, και η τρόικα φέρεται να πιέζει τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ζητώντας να επιβληθούν άμεσα, αυστηρότεροι κανόνες στην τιμολόγηση των προϊόντων.

Η κεντρική «εντολή» είχε αποτυπωθεί σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στις διατάξεις προηγούμενων σχεδίων του νόμου που τώρα ετοιμάζεται για τη Βουλή (σημ.: το φορολογικό νομοσχέδιο έχει λάβει σειρά αναβολών), αλλά ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι θα «περάσει». Πληροφορίες που φτάνουν στην αγορά κάνουν λόγο για πιέσεις με στόχο νέα καθυστέρηση στις διατάξεις που μένουν στα «συρτάρια» από το 2010. «Κάποιοι το μπλοκάρουν δύο χρόνια τώρα, για να περάσει χρειάζεται πολιτική στήριξη» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Τι είναι οι ενδοομιλικές συναλλαγές

Η τακτική που ακολουθείται είναι σε κράτη που υπάρχουν νομικά κενά να πωλούνται τα προϊόντα σε δυσανάλογα υψηλές τιμές χονδρικής (και κατά συνέπεια λιανικής) ώστε να «μεταφέρονται» τα κέρδη σε χώρες με ευνοϊκότερη φορολόγηση. Δηλαδή προϊόντα ή πρώτες ύλες ομίλων υπερτιμολογούνται κατά την εισαγωγή τους στην Ελλάδα από παράρτημα ή μητρική του εξωτερικού.

Έτσι, αυξάνεται η τελική τιμή στην οποία διατίθενται στην ελληνική αγορά (ακρίβεια). Χάνονται επίσης και τεράστια ποσά φορολογικών εσόδων καθώς φαίνεται μειωμένο το περιθώριο κέρδους για τη θυγατρική που φορολογείται στην Ελλάδα και αντίστοιχα αυξημένο στη μητρική ή στο παράρτημα του εξωτερικού στο οποίο είναι ευνοϊκότερη η φορολογική αντιμετώπιση των κερδών. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν και άλλες μεθόδους για να περιορίσουν το φορολογητέο τους εισόδημα, η κυριότερη εκ των οποίων είναι με υπέρογκο δανεισμό τους από την εταιρεία του εξωτερικού.

Τεράστια η απώλεια εσόδων στην Ελλάδα 
«Έσοδα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως θα έχει το ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια αν το θεσμικό πλαίσιο για το transfer pricing στην Ελλάδα γίνει πιο αποτελεσματικό». Αυτή είναι η εκτίμηση κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης που ασχολούνται επισταμένως με το θέμα των ενδοομιλικών συναλλαγών και είναι σε θέση να γνωρίζουν τόσο την έκταση του φαινομένου στη χώρα μας όσο και τις αδυναμίες του νομικού πλαισίου που λόγω του κατακερματισμού του και των «κενών» που περιέχει, αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών και επιτρέπει την εκτεταμένη φοροαποφυγή αρκετών πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Στην Αγγλία έσοδα 2 δισ. ευρώ ετησίως 
Αν και η ζημιά από τη φοροαποφυγή δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, συγκριτικά αναφέρεται ότι στην Αγγλία όπου οι έλεγχοι είναι συστηματικοί αποδίδουν περί τα 2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

«Στην Ελλάδα το έδαφος είναι ουσιαστικά παρθένο και ως εκ τούτου τα νούμερα που θα απέδιδαν οι έλεγχοι εφόσον υπήρχαν τα εργαλεία τεκμηρίωσης θα ήταν εκπληκτικά», σχολιάζουν στο Capital.gr οι ίδιες πηγές.

Το κυριότερο πρόβλημα που εντοπίζεται σήμερα στο θέμα του transfer pricing έχει να κάνει με το διπλό και εν πολλοίς αλληλοεπικαλυπτόμενο θεσμικό πλαίσιο τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών που ουσιαστικά εμποδίζει τη συνεργασία μεταξύ των ελεγκτών του υπουργείου οικονομικών σε ότι αφορά το φορολογικό κομμάτι των ελέγχων (φοροαποφυγή), με τους ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης που ερευνούν τις συναλλαγές μεταξύ εταιρειών του ίδιου ομίλου (υπερτιμολόγηση, υποτιμολόγηση, μεταφορά κόστους, δάνεια κ.ά.).

Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Παρότι τα αποτελέσματα δεν μπορεί παρά να θεωρηθούν φτωχά σε σύγκριση με τις διαστάσεις του φαινομένου, ο αρχικός κύκλος ερευνών που ξεκίνησε στο υπουργείου Ανάπτυξης από το 2010 με την επιλογή και τον έλεγχο 41 φακέλων με υποθέσεις πολυεθνικών επιχειρήσεων έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Στην Ολλανδική Philips επιβλήθηκε πρόστιμο 930.000 ευρώ ενώ τον Οκτώβριο τιμωρήθηκε με πρόστιμο 1,277 εκατ. ευρώ η Kraft Foods για παραβάσεις του νόμου περί ενδοομιλικών συναλλαγών στις οποίες είχε υποπέσει στη χρήση 2008 η εξαγορασθείσα Cadbury Ελλάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτικές αρχές έχουν βρει στοιχεία και για τρίτη υπόθεση πολυεθνικής για transfer pricing και δεν αποκλείεται ο φάκελος να κλείσει τις επόμενες ημέρες με την ανακοίνωση ενός ακόμη ηχηρού προστίμου.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: