01/17/2013 - 18:05
Eπισήμως η επιχείρηση γίνεται για τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά παρασκηνιακώς αναφέρεται πως ίσως αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τη Γαλλία είναι η διασφάλιση των αποθέματων πετρελαίου και ουρανίου, τα οποία εκμεταλλεύεται η γαλλική εταιρεία Areva στη γειτονική χώρα του Νίγηρα.
Η Γαλλία επεμβαίνει στο Μαλί για να σταματήσει την προέλαση των Ισλαμιστών, μετά από αίτημα της κυβέρνησης και με τις ευλογίες του ΟΗΕ. Εντούτοις. πολλοί της προσάπτουν νέοαποικιακές βλέψεις.
Πόσο θα διαρκέσει η στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Μαλί δεν είναι σαφές.Στόχος είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος μεγαλύτερης επέλασης ισλαμιστικών ομάδων στην περιοχή. Η Εταιρεία για τους Απειλούμενους Λαούς απαιτεί να δοθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο.
Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση η επέμβαση έχει ως σκοπό να εμποδίσει έναν ενδεχόμενο κίνδυνο για την Ευρώπη από τους αντάρτες της Δυτικής Αφρικής. «Η Γαλλία φοβάται μήπως το Μαλί μετατραπεί σε προπύργιο των Ισλαμιστών, όπου παράλληλα θα εκπαιδεύονται» δηλώνει η Κάτριν Σολντ από τη Γερμανική Εταιρεία για την Εξωτερική Πολιτική. Εκτός αυτού η πρώην κραταιά αποικιοκρατική δύναμη φοβάται ότι μπορεί να γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων.
Δεν πρόκειται όμως μόνο για τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και για τα αποθέματα πετρελαίου και ουρανίου, τα οποία εκμεταλλεύεται η γαλλική εταιρεία Areva στη γειτονική χώρα του Νίγηρα, δηλώνει και πάλι η Κάτριν Σολντ.
Ο Ούλριχ Ντέλιους από την Εταιρεία για τους Απειλούμενους Λαούς, ειδικός σε θέματα Αφρικής μιλώντας στην Deutsche Welle συμπληρώνει: «Στην περίπτωση της Λιβύης πολλές άλλες χώρες είχαν συμφέροντα σε σχέση με το πετρέλαιο. Στην περίπτωση του Μαλί τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Γαλλία έχει πάνω από όλα συμφέροντα διότι στη γειτονική χώρα του Νίγηρα παίζεται το παιχνίδι των ενεργειακών προμηθειών της χώρας».
Από τη μια πλευρά υπάρχουν τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα και από την άλλη πλευρά ο κίνδυνος μια νεοαποικιοκρατικής πολιτικής. Ωστόσο όμως οι δύο χώρες Μαλί και Γαλλία έχουν υπογράψει σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας, όπως λέει ο Αλεξάντερ Στρο, από το Ινστιτούτο Global and Area Studies:
«Υπάρχει ένα αμυντικό σύμφωνο μεταξύ των δυο πλευρών, το οποίο αποφασίστηκε για να αντιμετωπιστούν ακριβώς αυτές οι περιπτώσεις».
Η Γαλλία δηλαδή ικανοποιεί μια απαίτηση της κυβέρνησης του Μαλί. Η κατάσταση δεν είναι και τόσο εύκολη για τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Προεκλογικά είχε κάνει λόγο απόσυρση των Γάλλων στρατιωτών από το Αφγανιστάν ενώ και τα δημοσιονομικά της χώρας δεν επιτρέπουν τέτοια στρατιωτικά ανοίγματα. Η Γαλλία δεν θέλει να συνεχίσει μόνη της στο Μαλί και θα προσπαθήσει να πείσει τώρα και την ΕΕ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου