Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

"Άγιο" Φως.

Το 1964 κληρικός του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων αποκάλυψε: «Τα περί του λεγομένου θαύματος του αγίου φωτός, δεν είναι δυνατόν να κοινοποιηθούν, λόγω σκανδάλου. Ευχαρίστως όμως, εφ’ όσον μ’ ερωτάτε, θα σας είπω εν περιλήψει πως γίνεται η τελετή και πώς λαμβάνεται το «άγιον» φως». «Την Μεγάλην Παρασκευήν και μετά την περιφοράν του επιταφίου πέριξ του Παναγίου Τάφου, ο Πατριάρχης τοποθετεί τον Επιτάφιον επί του Τάφου. Κατόπιν τούτου σβήνουν όλα τα κανδήλια τα εντός και εκτός του Τάφου. Την επομένην, Μέγα Σάββατον, ο Σκευοφύλαξ μεταφέρει κεκαλυμμένην με αργυρούν κάλυμμα, μία ειδικήν κανδήλα αναμμένην, την οποίαν τοποθετεί εντός του Παναγίου Τάφου. Εν συνεχεία ο διοικητής των Ιεροσολύμων σφραγίζει τον Τάφον. Ενώ λοιπόν, πάντα τα φώτα και τα κανδήλια έχουν σβυσθή, η ειδική κανδήλα εντός του Τάφου παραμένει αναμμένη. Την 10ην ώραν και μετά την σχετικήν λιτανείαν πέριξ του Αγίου Τάφου, κατά την οποίαν ψάλουν το λυχνικόν «φως ιλαρόν», ανοίγονται αι πύλαι του Ναού του Παναγίου Τάφου και εισέρχεται ο λαός. Συγχρόνως ανοίγει και η πύλη του Κουβουκλίου εις την οποίαν ευρίσκεται ο Τάφος και εισέρχεται ο Πατριάρχης, αφού προηγουμένως τυπικώς αφαιρεί τα αρχιερατικά του άμφια και μένει μόνον με το στιχάριον. Μετά από μίαν σχετικήν τυπικήν προσευχήν, λαμβάνει το «άγιον» φως, όχι βεβαίως θαυματουργικώς, δια να είμαι ειλικρινής, αλλά ανάπτει τον πυρσόν του από την αναμμένην ειδικήν κανδήλα την οποίαν είχε μεταφέρει προηγουμένως ο Σκευοφύλαξ. Αυτή με λίγα λόγια είναι είναι η διαδικασία περί του «αγίου» φωτός».

Μια πιο σύγχρονη και επιστημονική εξήγηση αφορά μια αρχαία, απόκρυφη εφαρμογή που οργανώνεται απί τους κληρικούς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων,σύμφωνα με την οποία τα κεριά έχουν εμβαπτιστεί προηγουμένως σε φώσφορο, ο οποίος έχει την ιδιότητα της αυτοανάφλεξης μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Οι υποστηρικτές του "θαύματος" επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι ο φώσφορος ανακαλύφθηκε τον 17ο αιώνα ωστόσο είναι γνωστό πως στη μέση ανατολή από την αρχαιότητα ακόμα, υπήρχαν ουσίες με παρόμοιες ιδιότητες.

Ένας άλλος ισχυρισμός σχετικά με την αγιότητα της ελεύσεως του φωτός προκύπτει από το γεγονός ότι η φλόγα των 33 κεριών του δεν καίει εάν την αγγίξεις για μερικά δευτερόλεπτα Αν και η φλόγα που δεν καίει χρησιμοποιείται συχνά από πλανόδιους μάγους και κομπάρσους σε τσίρκο, ως μη κανονική φλόγα, έχει δοθεί εξήγηση και σε αυτό. Είναι γνωστό, ότι η αυτοανέφλεξη του φωσφόρου δεν προκαλεί θερμότητα στην αρχή και η φλόγα είναι σχετικά ψυχρή. Έτσι εξηγείται επιστημονικά το φαινόμενο της ακαΐας. Κατά την καύση των 33 κεριών, παράγεται ισχυρό ανοδικό ρεύμα, και η φλόγα που δημιουργείται πάλλεται. Η παλλόμενη φλόγα σε συνδυασμό με το παλλόμενο χέρι δημιουργούν μια παροδική ανοχή του σώματος μας σε αυτήν, εφόσον δεν παρεμβάλλονται ουσίες ταχείας καύσης όπως πχ τρίχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: