Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Εμβόλιο γιά την κοκαϊνη.


ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ;

05/17/2013 - 10:36
Τέλος στον εθισμό του ανθρώπινου οργανισμού στην κοκαΐνη έρχεται να δώσει νέο εμβόλιο, το οποίο θα είναι έτοιμο να δοκιμαστεί σε ανθρώπους εντός των επόμενων δώδεκα μηνών. Επιστήμονες του τμήματος Γενετικής Ιατρικής του Weill Cornell Medical College δημιούργησαν εμβόλιο που εμποδίζει το ενεργό συστατικό του ναρκωτικού να φτάσει τον εγκέφαλο. Με αυτό τον τρόπο μπλοκάρεται και η παραγωγή ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο, η οποία ευθύνεται για το αίσθημα ευφορίας που συνδέεται με τη χρήση του ναρκωτικού. «Το εμβόλιο τρώει την κοκαΐνη στο αίμα σαν ένα μικρό Pac-man, προτού φτάσει στον εγκέφαλο» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Ρόναλντ Κρίσταλ, επισημαίνοντας ότι αυτή η στρατηγική αποτελεί σίγουρη νίκη για όσους είναι αποφασισμένοι να νικήσουν τον εθισμό τους. «Ακόμη και αν ένας χρήστης κοκαΐνης, που έχει κάνει το εμβόλιο, παραστρατήσει, η κοκαΐνη δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα» προσθέτει ο Κρίσταλ που αναμένει ότι μετά την επιτυχία των πειραμάτων στα ζώα, οι πρώτες κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη χρονιά.
Η κοκαΐνη δρα παράγοντας αίσθημα ευφορίας, επειδή μπλοκάρει την ανακύκλωση της ντοπαμίνης -νευροδιαβιβαστής ευχαρίστησης- σε δύο περιοχές του εγκεφάλου: στο κέλυφος στο πρόσθιο τμήμα και τον κερκοφόρο πυρήνα, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου. Η συσσώρευση της κοκαΐνης στις απολήξεις των νεύρων έχει ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να πλημμυρίζει ευφορία.
Το νέο εμβόλιο συνδυάζει τον κοινό ιό του κρυολογήματος με ένα μόριο, το οποίο μιμείται τη δομή της κοκαΐνης. Οταν το εμβόλιο χορηγείται στο πειραματόζωο, το ανοσοποιητικό του σύστημα «βλέπει» τον ιό του κρυολογήματος και ξεκινά επίθεση τόσο εναντίον αυτού όσο και εναντίον του «μίμου» της κοκαΐνης που είναι κολλημένος πάνω του. «Το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει έτσι να θεωρεί την κοκαΐνη εισβολέα. Οταν τα ανοσοκύτταρα μάθουν να θεωρούν την κοκαΐνη εχθρό τους, αρχίζουν να παράγουν αντισώματα εναντίον της, από τη στιγμή που εκείνη θα διεισδύσει στον οργανισμό».
Η αρχική έρευνα έγινε σε ποντίκια και η πιο πρόσφατη σε πρωτεύοντα θηλαστικά. Η διάρκεια του εμβολίου ήταν δεκατρείς εβδομάδες στην πρώτη περίπτωση και επτά στη δεύτερη.
[Πηγή espressonews.gr]
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: