Κλυδωνίζεται και πάλι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς το επιτόκιο (απόδοσης) του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου απογειώθηκε στο 8%, βγάζοντας τη χώρα και πάλι εκτός αγορών. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών λόγω της παρατεταμένης λιτότητας και της κυβερνητικής κρίσης που έχει ακολουθήσει.
Αρνητικότατες είναι οι επιπτώσεις και για την ελληνική πλευρά, καθώς το spread ανεβαίνει εκ νέου στα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα το επιτόκιο δανεισμού (απόδοση) να ανέρχεται στο 11,15% ανατρέποντας εκ νέου τις προσδοκίες για αποκλιμάκωση. Στο 42 βρίσκεται η μέση τιμή των ελληνικών ομολόγων (strip), ενώ η τιμή του ομολόγου του ΟΤΕ σημειώνει και πάλι πτώση στο 100,5.
Σε καθοδική πορεία βρίσκεται το σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ το ελληνικό χάνει κοντά στο 2%. Οι αγορές δείχνουν ότι αρχίζουν να αμφισβητούν εκ νέου την ασφαλή πορεία της ευρωζώνης και δικαιώνουν τις αναλύσεις που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα το Newmoney.gr, όπως αυτή του Stephen King της HSBC, που ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή κρίση είναι πολύ μακριά από το τέλος της.
Η εικόνα σε Χρηματιστήριο – Warrants
Σε μια πρέσα εσωτερικών και εξωτερικών εξελίξεων συνεχίζει η Αθήνα. Η εισαγωγή των νέων μετοχών και των warrants της Τράπεζας Πειραιώς βάρυνε περισσότερο το κλίμα στην αγορά και δίχως αγοραστές η πορεία κάτω από τις 800 μονάδες είναι σχεδόν αναπόφευκτη.Με πτώση 1,40% κινείται ο Γερμανικός Δείκτης Dax, ενώ παρατηρείται αύξηση του κόστους δανεισμού στα πορτογαλικά δεκαετή ομόλογα. Eπιπρόσθετα, όπως φαίνεται οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν ότι, είχαν αποτιμηθεί ακριβά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου