Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

16,2 δισ. ευρώ.Η μεγαλύτερη κλοπή στην σύγχρονη ιστορία του νέου ελληνικού κράτους.

"Σφυρίζει αδιάφορα" η κυβέρνηση για την τρομακτική αποκάλυψη που έκανε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος ότι τα  16,2 δισ. ευρώ που "κουρεύτηκαν" από τα αποθεματικά των Ταμείων προκειμένου να ολοκληρωθεί το PSI τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012, τελικά επρόκειτο για την μεγαλύτερη κλοπή στην σύγχρονη ιστορία του νέου ελληνικού κράτους.
Γιατί;
Γιατί τα αποθεματικά των Ταμείων ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ να περιληφθούν στο PSI γιατί κρίθηκαν ως ... "ενδοκυβερνητικό χρέος", λέει σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος! Αποτέλεσμα: Δεν μέτρησαν καθόλου στην μείωση του χρέους της χώρας τις οικονομίες των ασφαλισμένων που άρπαξαν από τα ταμεία τους (δείτε παρακάτω τον πίνακα και ... κλάψτε)!
Εκτός αυτού, δεν υπάρχει κανένας νόμος που να νομιμοποιεί το "κούρεμα" στα Ταμεία αφού ο νόμος αφορά μόνο το oμόλογα που "κουρεύθηκαν" για να ολοκληρωθεί το PSI!
Ούτε αυτό έγινε, ούτε νόμος υπάρχει και τα Ταμεία καταστράφηκαν!
Δηλαδή το κράτος υποδύθηκε έναν χαρακτήρα που βλέπουμε σε μερικές ελληνικές ταινίες, όπου το λαμόγιο που έχει δανειστεί διάφορα ποσά από συγγενείς και φίλους υποδύεται τον άρρωστο για να του χαρίσουν τα δανεικά και μετά ... πίνει υγιέστατος εις υγείας των κορόϊδων!
Και το ερώτημα είναι: Οταν ανάγκαζαν τα Ταμεία να συμμετάσχουν στο PSI  δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο για ενδοκυβερνητικό χρέος και δεν "μέτραγε" στο PSI; Φυσικά και το ήξεραν (οι Λ.Παπαδήμος, πρωθυπουργός, Ε.Βενιζέλος υπουργός Οικονομικών κλπ). Αλλά το έκαναν απλά για να κλέψουν 16,2 δισ. από τα Ταμεία...
Όπως αναφέρεται στο βιβλίο της Τράπεζας της Ελλάδος η συνολική μείωση του χρέους κατά 137,9 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε με το PSI του Φεβρουαρίου του 2012 και την επαναγορά ομολόγων το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το καθαρό όφελος ήταν μόλις 51,2 δισ. ευρώ!
Αυτό οφείλεται στην ιδιομορφία της διαδικασίας του PSI, στις πρόσθετες ανάγκες δανεισμού που δημιούργησαν οι ίδιες οι διαδικασίες (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών), καθώς και στην ανάγκη χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.
Οπως αναφέρεται στο βιβλίο της ΤτΕ, το ύψος των παλαιών δανείων (ομολόγων) προς τους ιδιώτες επενδυτές μειώθηκε το Φεβρουάριο κατά 106 δισ. ευρώ περίπου.
Επίσης, με την επαναγορά χρέους το Δεκέμβριο του 2012, το χρέος μειώθηκε περαιτέρω κατά 31,9 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά κατά 137,9 δισ. ευρώ.
Ομως, τονίζεται στο βιβλίο της ΤτΕ, το καθαρό όφελος από την αναδιάρθρωση του χρέους μετριάστηκε σημαντικά, κυρίως λόγω:
  • 1. Της ανάγκης για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με έκδοση νέου χρέους (ύψους 41 δισ. ευρώ εντός του 2012).
  • 2. Του δανεισμού ύψους 11,3 δισ. ευρώ για την επαναγορά χρέους (το Δεκέμβριο).
  • 3. Του γεγονότος ότι η μείωση της αξίας των ομολόγων που διακρατούσαν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία ή άλλοι φορείς (ύψους 16,2 δισ. ευρώ) δεν οδήγησε σε μείωση του χρέους, επειδή επρόκειτο για ενδοκυβερνητικό χρέος.
  • 4. Του δανεισμού 4,5 δισ. ευρώ για την παροχή ομολόγων του EFSF στα ασφαλιστικά ταμεία ως αντισταθμιστικού οφέλους έναντι της μείωσης των απαιτήσεων που υπέστησαν.
  • 5. Της ανάγκης για δανεισμό 11,9 δισ. ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος του 2012 (συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής δεδουλευμένων τόκων το Φεβρουάριο, αλλά όχι και της επίπτωσης από τη στήριξη τραπεζικών ιδρυμάτων).
  • 6. Της ανάγκης κάλυψης λοιπών υποχρεώσεων του Δημοσίου (π.χ. πληρωμές στον ΕΜΣ, πληρωμές παλαιών οφειλών κ.λπ.) συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό το καθαρό τελικό αποτέλεσμα όλων των συναλλαγών ήταν η μείωση του χρέους εντός του 2012 μόνο κατά 51,2 δισ. ευρώ, σημειώνει η ΤτΕ.
Συνολικά, οι απώλειες αποθεματικών αφορούν 208 ταμεία και φορείς ασφάλισης. Οι υψηλότερες καταγράφονται στο Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών του Δημοσίου (1,1 δισ. ευρώ). Τεράστιο «φέσι» έχουν υποστεί επίσης ο κλάδος επικούρισης των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα (455.000.000 ευρώ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ - 376.000.000 ευρώ), το Ταμείο των Δημοσιογράφων (342.000.000 ευρώ), το Ταμείο των Νομικών (320.000.000 ευρώ).
 
Τα 10 Ταμεία με τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω PSI
1) ΕΤΑΑ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών του Δημοσίου): 1,1 δισ. ευρώ.
2) ΤΕΑΙΤ (Υπάλληλοι Εμπορικών Καταστημάτων): 455.000.000 ευρώ.
3) ΤΕΑΔΥ (Επικουρικό Δημοσίων Υπαλλήλων): 376.000.000 ευρώ.
4) ΕΤΑΠ ΜΜΕ (Προσωπικό εφημερίδων Αθήνας): 342.000.000 ευρώ.
5) ΕΤΑΑ (Ταμείο Νομικών): 320.000.000 ευρώ.
6) ΤΕΑΙΤ (Επικουρικό Ασφαλιστών): 296.000.000 ευρώ.
7) ΟΠΑΔ (Περίθαλψη Ασφαλισμένων Δημοσίου): 288.000.000 ευρώ.
8) ΤΕΑΔΥ (Τομέας επικουρικής ασφάλισης): 239.000.000 ευρώ.
9) ΕΤΑΤ (Ενιαίος Φορέας Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων): 214.000.000 ευρώ.
10) ΤΑΥΤΕΚΩ (Τομέας Ασθένειας Τραπεζοϋπαλλήλων Πίστεως, Γενικής): 190.000.000 ευρώ.
 
Όμως το "μάτωμα" δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά τα ποσά.
 
14 δισ. από το PSI, 600 εκ. από τους τόκους, 6 δισ. από τη μείωση μισθών. Oι ανύπαρκτες εισφορές υπερβαίνουν πλέον τα 13 δισ. ευρώ
 
Στο εκρηκτικό μείγμα που προκαλεί η μείωση των εσόδων και η αύξηση των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων, προστίθεται η δραματική συρρίκνωση της περιουσίας τους που απειλεί να φέρει να φέρει νέα μείωση στις συντάξεις.
 
Eίναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010, και ειδικότερα μετά το καλοκαίρι του 2012, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων έχουν περιοριστεί ενώ οι συνολικές απώλειες που έχουν υποστεί ξεπερνούν τα 38 δισ. ευρώ.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος στην ερώτησή του στις 17 Ιουλίου 2012 προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών είχε επισημάνει ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το ύψος του κουρέματος των αποθεματικών των ταμείων Κύριας Σύνταξης, των Επικουρικών Ταμείων, των Ταμείων Πρόνοιας καθώς και των διαφόρων Μετοχικών Ταμείων ή Ταμείων Αλληλεγγύης, που οι καταθέσεις τους -αναγκαστικά κατατεθειμένες και διαχειριζόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος- υπέστησαν μειώσεις έως πλήρους εξαφάνισης εν μία νυκτί με τη στιγμιαία μετατροπή, ακόμη και των κεφαλαίων κίνησης τους, σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και το αναγκαστικό κούρεμα τους εν αγνοία των Διοικήσεων και των μελών τους
 
Δείτε τους πίνακες:


Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: