Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Βρήκαμε πόσα μας χρωστούν οι Γερμανοί



Πολιτική
germanikes apozimiwseisΎστερα από έρευνα δυόμισι μηνών το υπουργείο Οικονομικών ολοκλήρωσε και παρέδωσε στον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Εξωτερικών το 80σέλιδο πόρισμά τoυ που αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται στοιχεία, αποδείξεις αλλά και νομικά επιχειρήματα για τις οφειλές των Γερμανών προς τη χώρα μας. Αξιοσημείωτο είναι ότι εντοπίστηκε χρέος και της Ιταλίας προς τη χώρα μας.
Η Επιτροπή που ανέλαβε τη διάσωση και επεξεργασία του ιστορικού αρχείο για τις αποζημιώσεις που διεκδίκησαν ιδιώτες κατά την διάρκεια του Α' και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου... ξέθαψε έγγραφα - ντοκουμέντα μέσα από σακκούλες σε υπόγεια και αποθήκες.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο πρόεδρος της Επιτροπής που συνεστήθει προκειμένου να συγκεντρωθεί το αρχείο, γενικός διευθυντής Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους κ. Παναγιώτης Καρακούσης ανέφερε: «Το ιστορικό αυτό αρχείο ήταν διάσπαρτο, πεταμένο σε τσουβάλια μέσα στις αποθήκες. Ένα μεγάλο μέρος ήταν σε μια αποθήκη στα Σεπόλια, ένα άλλο μέρος των εγγράφων σε μια υπόγεια αποθήκη στο Παγκράτι και ένα μικρό μέρος φυλασσόταν στη Διεύθυνση 25 (Δ 25) στο Λογιστήριο. Η πρώτη μας δουλειά ήταν να ανασύρουμε όλους τους φακέλους με τα έγγραφα και να τα διασώσουμε. Τα συγκεντρώσαμε εδώ στο Γενικό Λογιστήριο (Πανεπιστημίου 37). Αφού διαπιστώσαμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν, ζητήσαμε τη συνδρομή ειδικών των Γενικών Αρχείων του Κράτους αφενός για τη συντήρησή τους, αφετέρου για την ταξινόμηση του υλικού που έγινε με ειδική μεθοδολογία».
«Να σκεφτείτε ότι απ' όλα τα έγγραφα που ξεπερνούν τις 190.000 σελίδες αφαιρέσαμε τις καρφίτσες, τους συνδετήρες, τα συντηρήσαμε και τα τοποθετήσαμε σε καινούργιους φακέλους χωρίς να γίνει κανενός είδους εκκαθάριση ή αλλοίωση. Το περιεχόμενο του κάθε φακέλου – που περιέχει περίπου 240-300 σελίδες εγγράφων – είναι καταγραμμένο σε πρόγραμμα Excel ώστε ο κάθε ερευνητής ή ιστορικός που θα ζητήσει να το μελετήσει να μπορεί να βρει αυτό που θέλει. Απομένει βέβαια η ψηφιοποίηση του που θα είναι το επόμενο βήμα που θα κάνουμε», λέει ο κ. Καρακούσης στην εφημερίδα.
Από τους 761 φακέλους οι:
- 109 ή το 14% του συνόλου αφορούν έγγραφα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
- 652 ή το 86% αφορούν έγγραφα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Χαρακτηριστικά, από τους 109 φακέλους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 93% αφορά αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν την περίοδο ουδετερότητας του Ν. 496/76, ενώ για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το 91% αφορά την αποζημίωση για ομηρίες και θανάτους του ΝΔ 4178/61.
Το 90% των εγγράφων αφορά τη διαχείριση υποθέσεων ιδιωτών.
Στους φακέλους υπάρχουν αιτήσεις αποζημιώσεις – από κληρονόμους για τραυματισμούς, θανάτους, αιχμαλωσίες συγγενικών τους προσώπων, καταστροφές σε περιουσίες, κατοικίες, καταστήματα, επιχειρήσεις.
Το 10% είναι επίσημες συμφωνίες, ιστορικές διακοινώσεις και επίσημη αλληλογραφία υπηρεσιών των κρατών.
Όσον αφορά το ύψος των διεκδικούμενων χρημάτων, αυτό ξεπερνά κάθε φαντασία και θα μπορούσαν να καταστήσουν την χώρα μας υπερδύναμη στην Ευρώπη.
Μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει των λογαριασμών που τηρούσε, γνωρίζει το σύνολο των καταβολών προς τους κατακτητές σε όλο το διάστημα της Κατοχής. Το συνολικό ποσό που αφορά τη Γερμανία ανέρχεται σε 1.617.781.093.648.819 δρχ. και στην Ιταλία σε 220.479.188.480 δρχ. Μετά την αφαίρεση των εξόδων κατοχής που καταβάλλονταν σύμφωνα με τον νόμο που υπήρχε και όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί με τους κατακτητές η Γερμανία έλαβε ως προκαταβολές 1.530.033.302.528.819 δρχ. και η Ιταλία αντίστοιχα 157.053.637.000 δρχ.
Αυτά τα ποσά είναι τα λεγόμενα κατοχικά δάνεια που θα έπρεπε – κατά τις Συμφωνίες του Μαρτίου του 1942 και του Δεκεμβρίου του 1942 – να επιστραφούν με τη λήξη του πολέμου.
Μόνο από την πρώτη αποτίμηση που έγινε αμέσως μετά τον πόλεμο από την Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται ότι το ποσό αντιστοιχούσε σε 4,5 εκατ. χρυσές λίρες Αγγλίας.
Βέβαια, υπάρχουν διαφωνίες σε αυτό το σημείο σχετικά με το νόμισμα, με το οποίο γίνεται ο υπολογισμός. Αυτό ενστερνίζεται και ο καθηγητής Άγγελος Αγγελόπουλος, ο οποίος επιμένει ότι ο υπολογισμός θα πρέπει να γίνεται σε δολάριο

Δεν υπάρχουν σχόλια: