Στο Εκ-Κεντρικό Δελτίο και στο Σπύρο Καρατζαφέρη μίλησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος αυτή την ώρα βρίσκεται στην χώρα μας και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
-Σπ. Καρατζαφέρης: Κύριε πρόεδρε καλησπέρα σας.
-Γ.Ομήρου: Καλησπέρα σας, και να απευθύνω έναν θερμό χαιρετισμό σε έναν παλιό συναγωνιστή με τον οποίο πρέπει να πω και στην Κύπρο και στην Ελλάδα πορευτήκαμε σε δύσκολες ώρες και για τον μητροπολιτικό και για τον κυπριακό ελληνισμό.
-Σπ. Καρατζαφέρης: Ευχαριστώ πολύ κ. πρόεδρε. Η κύπρος μας δεν πάει καλά τώρα. Ο Ελληνισμός έχει μια ελπίδα και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας και στο θεσμικό ρόλο που έχετε σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.
-Γ.Ομήρου: Λέω ταπεινά ότι αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης και ασφαλώς μαζί με τον λαό μας και με τις πολιτικές δυνάμεις θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να κάνουμε ότι καλύτερο για αυτή την επίθεση που δέχεται ο λαός μας. Η Κύπρος όπως και η Ελλάδα δεχόμαστε μια επίθεση, μια προσχεδιασμένη επίθεση η οποία οργανώθηκε με στόχο να καταστρέψει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και να μας παρέχει μια ακρωτηριασμένη εθνική κυριαρχία.
-Σπ. Καρατζαφέρης: Το πρόβλημα στην Κύπρο ξεκίνησε από 3 δις και έφτασε στα 23 δις. Τι γίνεται σφίγγουν τη θηλιά;
-Γ.Ομήρου: Εδώ και έξι μήνες άρχισαν να διαδίδονται, άρχισαν να διατυπώνονται συκοφαντικές και δυσφημιστικες κατηγορίες κυρίως από τη Γερμανία, Φιλανδία, Ολλανδία, ότι είμαστε ένας φορολογικός παράδεισος. Όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωζώνη το 2008 έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι για δουν αν τηρούμε τους κανόνες κατά του φορολογικού εγκλήματος και θεωρηθήκαμε ότι ήμασταν πρότυπο και ουδέν θέμα δημιουργήθηκε τοτε. Άρα λοιπόν το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η συγχωρδία επιθέσεων τους τελευτεύους 6 μήνες αποδεικνύει ότι επρόκειτο για προσχεδιασμένη επίθεση για να διαλύσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να καταστρέψουν τις σχέσεις μας με τη Ρωσσία. Εξού και όταν ελήφθη η απόφαση του Γιούρογκρουπ η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι από σήμερα έχει πεθάνει το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου. Δεύτερον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρείχε ρευστότητα σε μια τράπεζα της Κύπρου τη Λαϊκη Τράπεζα. Στα μουλωχτά και χωρίς να ξέρει κανένας τίποτα με συνενοχή της Κεντρικής τράπεζας της Κύπρου έδωσε 9,5 δις ρευστότητα στην τράπεζα με αποτέλεσμα να δημιουργθεί αυτό το τεράστιο ποσό το οποίο στη συνέχεια επιφόρτωσε την τράπεζα της Κύπρου. Η θέση και οικονομολόγων και διαπρέπων νομικών είναι ότι έχει παραβιαστεί ρητή πρόνοια των ευρωπαϊκών συνθηκών, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει και ότι η ΕΚΤ ενήργησε κατά παράβαση της κοινοτικής νομιμοτητας αλλά και αυτό αποδεικνύει ότι ο στόχος ήταν να μας περάσουν τη θηλιά στο λαιμό για να μην έχουμε δυνατότητα αντιδράσεως.
Πάρα τα όσα έχουν γίνει όμως έχουμε χρέος να εκπονήσουμε ένα σχέδιο για να φύγουμε από αυτά τα δεσμά που μας έχουν θέσει τα νεοαποικιακά δεσμά.
-Σπ. Καρατζαφέρης: Υπάρχει plan B;
-Γ.Ομήρου: Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν συμφωνεί στην ανάγκη να έχουμε ένα σχέδιο Β, αλλά είναι απαίτηση του λαού είναι απαίτηση και πολιτικών δυνάμεων και μιλώντας για το δικό μου το κόμμα έχουμε θέσει μέσω ενός πολιτικού φόρουμ να διαμορφώσουμε αυτό το αξιόπιστο σχέδιο για να εξέλθουμε το συντομότερο από αυτήν την κρίση. Μην ξεχνάμε ότι ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε εξ ιδίων πόρων άρα το τι απομένει είναι ουσιαστικα το δημοσιονομικό. Σε ότι αφορά στο τεράστιο ποσό για τη ρευστότητα που παρείχε η ΕΚΤ έχουμε ισχυρή γνωμάτευση ότι δεν μπορει να τα διεκδικήσει η ΕΚΤ αυτό το ποσό και θα πρέπει να αποτανθούμε στο ευρωπαικό δικαστήριο του Λουξεμβούργου του οποίου προεδρεύει ο κ. Κουρής και δεν το λέω αυτό για λόγους μεροληψίας αλλά γιατί ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό δικαστήριο θα δικάσει με τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου.
-Σπ. Καρατζαφέρης: Θα γίνει προσφυγή;
-Γ.Ομήρου: Η δική μου η γνώμη είναι ότι πρέπει να γίνει προσφυγή. Εχω προβεί σήμερα σε γραπτή δήλωση με την οποία καλώ την κυβέρνηση να αγοράσει υπηρεσίες από έναν οίκο ευρωπαϊκό, γνωστη των ευρωπαϊκών διαδικασιών, για να κάνουμε άμεση προσφυγή στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Σπ. Καρατζαφέρης: Είναι πράγματι το άνοιγμα της Κύπρου 23 δις;
-Γ.Ομήρου: Αυτοί οι υπολογισμοί νομίζω ότι είναι αυθαίρετοι. Και αναμένω από την κυβέρνηση και στο γιούρογκρουπ των επομένων ημερών ότι θα εγείρει αντίσταση. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η επίθεση και ο πρόεδρος να λέει «ξέρετε είμαι υπό εκβιασμό»
-Σπ. Καρατζαφέρης: Αυτή η επίθεση της Γερμανίας γιατί έγινε τόσο ασφυκτικά στην Κύπρο, έχουν καμμία σχέση τα αέρια εκεί κάτω?
-Γ.Ομήρου: Το πρώτο είναι ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως πειραματόζωο και για άλλες χώρες του ευρωπαϊκλού νότου. Νομίζω ότι είναι μη αποκρυπτώμενοι οι στοχοι. Και για μια λύση του Κυπριακού αλλά να μην έχουμε και αμφιβολίες ότι στόχος είναι και ο φυσικός πλούτος της Κυπρου και γιαυτό άλλωστε θέλησαν να υπάρξουν πρόνοιες μέσα στο μνημόνιο που να δημιουργούν δεσμεύσεις για την Κυπριακή δημοκρατία και κακώς έγιναν δεκτές από την Κυπριακή κυβέρνηση αυτές οι δεσμέυσεις;
-Σπ. Καρατζαφέρης: Υπάρχουν υπόλοιπα που εκκρεμούν στην Ελλάδα από τα υποκαταστήματα Κύπρου Λαϊκης, από τα 9 δις;
-Γ.Ομήρου: Το τελευταίο που χρειαζόμαστε ειναι το να δημιουργούνται σκιε΄ς μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Είμαι οπαδός της ομοψυχίας και δεν θέλω να εμπλακώ σε έναν τέτοιο θέμα. Έγιναν διαπραγματεύσεις υπήρξε μια συμφωνία και ένα δις πάνω ένα δις κάτω δεν είωαι το πρόβλημα σήμερα.
-Σπ. Καρατζαφέρης: Γνωριζόμαστε χρόνια. Θα ρωτήσω ευθέως. Είχα την πληροφορία ότι ο κύριος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, παρόλου που είχε συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά, ζήτησε 3δις αλλιώς δεν γίνεται η πράξη των υποκαταστημάτων...
-Γ.Ομήρου: Αυτό δεν το ξέρω παρόλο που επικοινωνησα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν ανέβω στην Αθήνα, αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτά έχουν τελειώσει και έχουν ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης.
-Σπ. Καρατζαφέρης: Κατα σύμπτωση σήμερα το πρωί αποσύρθηκε από τη Βουλη τροπολογία που ήταν σε νομοσχέδιο του υπουργείου εξωτερικών από τον υφυπουργό που τακτοποιούσε την πώληση, που έχει γίνει δια λόγου μέχρι στιγμής, και είπε θα την καταθέσουμε με την πάροδο του χρονου σε νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών. Παντρεύοντας την πληροφόρηση που είχα με την άρση της τροπολογίας και γιαυτό σας κάνω την ερώτηση.
-Γ.Ομήρου: Θέλω να σας πω ότι δεν είμαι ενήμερος αυτών των λεπτομερειών αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπήρξε μια συμφωνία σε στενά χρονικά πλαίσια και υπό το βάρος της πίεσης των εταίρων αλλά θέλω να πιστεύω και η Ελληνική κυβέρνηση και η τράπεζα της Ελλαδας προέβη στη συμφωνία αυτή λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι εκ της αποφάσεως του ευρωπαϊκού συμβουλίου του 2011 το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου υπέστη ένα βαρύταταο πλήγμα.
-Σπ. Καρατζαφέρης: Όταν συμφώνησαν το χρέος ήταν 17 δις τώρα είναι 23 δις...
-Γ.Ομήρου: Ακούγοντας σήμερα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου είπε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξαν εκροές κεφαλαίων με αποτέλεσμα το κούρεμα να μην αποδίδει τα αναμενόμενα. Είναι μια πρώτη εκτίμηση, για μένα όμως δεν θα πρέπει να σπεύδει η Κυπριακή κυβέρνηση να δικαιολογεί τις όποιες απαιτήσεις των ευρωπαίων και να αποδέχεται αυτούς τους ισχυρισμούς. Και αναμένω από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την επόμενη εβδομάδα να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών γιατί είναι μεγάλα τα ερωτηματικά που προκύπτουν και δεν υπάρχει πειστική απάντηση.
-Σπ. Καρατζαφέρης: Ο «Φιλελεύθερος» αποκάλυψε ότι υπήρχαν έτοιμα προεδρικά διατάγματα για το κούρεμα. Άρα το ήξεραν.
-Γ.Ομήρου: Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση. Γιατί δόθηκε αυτή η οδηγία πριν το πρώτο Γιούρογκρουπ. Πως ειναι δυνατόν λειτουργοί του υπουργού οικονομικών που συνόδευαν τον Πρόεδρο στις Βρυξέλλες να έχουν δώσει εντολή να συνταχθεί νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων και να μην το γνωρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
-Σπ. Καρατζαφέρης: Εχθές το εκκεντρικό δελτίο μετέδωσε ότι στις 27-2 ο τότε πρόεδρος της Λαϊκής και μετέπειτα υπουργός οικονομικών κύριος Σαρρής εβρισκόμενος στο αεροδρόμιο της Λάρνακας παρουσία του δικού σας νομπελιστα έλαβε δύο τηλεφωνήματα από τους κ. Ντράγκι και Ολί Ρεν και του είπαν «δεν σώζεστε παρά μόνο με κούρεμα». Και προκάλεσα την Κυπρική κυβέρνηση να ανοίξουν το τηλέφωνο του κ. Σαρρή...
-Γ.Ομήρου: Θέλω να είμαι βέβαιος ότι ερευνητική επιτροπή υπό τον πρόεδρο κ. Πικκή όλα αυτά θα τα ερευνήσει καθώς ο κ. Πικκής υπήρξε αντικειμενικός και αμερόληπτος.
Θα πω και κατι το οποίο ίσως δεν γνωρίζετε. Σήμερα με πληροφόρησαν από τη Βουλή επειδή απουσιάζω και μου έστειλαν μια επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ντράγκι. Επειδή η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει φέρει σε εφαρμογή μια νομοθεσία που προβλέπει εάν οποιοσδήποτε δημόσιος λειτουργός ή ανεξάρτητος αξιωματούχος του κράτους ή και ιδιώτης παραπλανήσει τη Βουλη των Αντιπροσώπων είτε δια ζώσης είτε δια εγγράφου, αποφάσισε η Βουλή εχθές το πρωί να ενεργοποιήσει μια νομοθεσία του 1985 εις βάρος του κ. Δημητριάδη για να διαπιστώσει αν πράγματι δεν ενημερωσε σωστά τη Βουλή των Αντιπροσώπων πάνω στο θέμα διενέργειας έρευνας ως προς της ευθύνες των δύο τραπεζών της Κύπρου στην δημιουργία της κρίσης. Δηλαδή απαντώντας σε δική μου επιστολή δεν μας έδωσε ολοκληρωμένα στοιχεία και όταν αποτάνθηκα με επίκληση αυτής της νομοθεσίας του 85 τονίζοντας ότι θα πρέπει να καταθέσει όλους τους όρους εντολής απεδείχθη ότι δεν μας είχε εκθέσει τους πλήρεις όρους εντολής. Εχθές το πρωί ενεργοποιήθηκαν αυτές οι διαδικασίες και σήμερα δέχθηκα επιστολή απο τον κ. Ντράγκι ο οποιος με προειδοποιεί ότι κινούμαι εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου ότι αυτο είναι εναντίον των Ευρωπαϊκών θεσμών και εναντίον των Ευρωπαϊκών συνθηκών και επισείρει και την απειλή παραπομπής στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου. Απάντησα λοιπον σήμερα οτι δεν είναι ζήτημα αμφισβήτησης του κεντρικού Τραπεζίτη αλλά είναι μια ενεργοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατιας, δηλαδή εσωτερικής νομοθεσίας την οποία δεν μπορεί με οποιοδήποτε τρόπο να εμποδισουν να εφαρμοστεί. Πρόκειται περί μιας προσπάθειας να καταργηθεί η κυριαρχία του Κυπριακού κράτους.
-Γ. Ντάσκας: Είχε έρθει η κ. Μέρκελ στις 11 Ιανουαρίου 2011 και 13, στις ανακοινώσεις τις επίσημες για το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν βρήκαμε ούτε μια λέξη για υποδειξεις για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου; Δικαιούμαστε να πούμε ότι όλα αυτά είναι επινόηση για να μπορέσει η ευρωπαϊκή ελίτ να παρει τα περιουσιακά στοιχεία του νησιού όποια μορφή αυτά και αν έχουν.
Μην ξεχνάτε ότι το 2004 μέσα στο σχέδιο Ανάν υπήρχαν πρόνοιες που αφαιρούσαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα εκχωρούσαν στους Αγγλους συνεπως να μην αισθανόμαστε ότι συνωμοσιολογούμε όταν κάνουμε αυτες τις διαπιστώσεις. Αλλά κυρίως όλα αυτά συνιστούν μια προειδοποίηση για το τι πρέπει να κάνουμε και ο κυπριακός και ο μητροπολιτικός πολιτισμός για να αντιμετωπίσουμε αυτή την επίθεση.
-Χ. Μπότσαρης: Τι προτίθεστε να κάνετε με τα αποθέματ χρυσού της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Θεωρώ εξευτελιστική την οποιαδήποτε σκέψη εκποίησης των αποθεμάτων χρυσού. Η κάθε χώρα που έχει αυτοσεβασμό προστρέχει στον χρυσο σε συνθήκες πολεμικές όταν απειλείται πλέον η εδαφική ακεραιότητα και η φυσική ασφάλεια του πληθυσμού. Θεωρώ αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη εκποίησης των αποθεμάτων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου