Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Μελέτη της Ε.Ε. για τις συνέπειες χρεοστασίου στην Ελλάδα

Μελέτη της Ε.Ε. για τις συνέπειες χρεοστασίου στην Ελλάδα

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Το ελληνικό δημόσιο είναι "insolvent" και παρά την επιμονή της ΕΚΤ και της Ε.Ε. για το αντίθετο, είναι πολύ πιθανό ότι θα κηρύξει χρεοστάσιο πριν τεθεί σε ισχύ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθεροποίησης το 2013.

Με βάση την εκτίμηση αυτή, εξειδικευμένη μελέτη που ζήτησε και έχει στην διάθεσή  της η Επιτροπή Οικονομικών και  Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (CEMA) απαντά στα ερωτήματα για το ποιες θα είναι οι συνέπειες στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, τι θα συμβεί αν το χρεοστάσιο γίνει ελεγχόμενα ή όχι και το τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπισθεί ένα "πρόωρο" χρεοστάσιο με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες.

Το Capital.gr δημοσιεύει σήμερα την μελέτη αυτή που έχει τίτλο "Dept Restructuring: Ramifications for the Euro Area" και η οποία παραδόθηκε τον Ιούνιο στα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, με κεντρικό θέμα τις συνέπειες μιας "πρόωρης" κήρυξης  χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου.

Ακολουθεί η  περίληψη των βασικών σημείων της 12σέλιδης μελέτης:
Το ελληνικό δημόσιο είναι insolvent. Η αναμονή μέχρι να τεθεί σε ισχύ το 2013 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα βελτίωνε τις πιθανότητες μιας ομαλής αναδιάταξης (rescheduling) του ελληνικού κρατικού χρέους.

Έως το 2013, όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. αναμένεται επίσης να έχουν δημιουργήσει Ειδικά Καθεστώτα Εξυγίανσης (Special Resolution Regimes) για τις τράπεζες, διευκολύνοντας την ομαλή αναδιάρθρωση των τραπεζών που θα μπορούσαν να πληγούν σοβαρά από μια αναδιάταξη σε κρατικό χρέος.

Το κόστος για την Ελλάδα από μια πρόωρη χρεοκοπία θα εξαρτηθεί από το πώς θα γίνει η επεξεργασία:
-Αν θεωρεί ότι η χρεοκοπία είναι συναινετική και δίκαιη και αν οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειαστεί να απομειώσουν άμεσα τις ζημιές τους, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί γρήγορα σε περίπου την ίδια θέση με κάποια χώρα σε κάποια κατά τ΄ άλλα παρόμοια θέση που δεν έχει χρεοκοπήσει.
-Αν η χρεοκοπία θεωρηθεί άδικη και προσβλητική έναντι των φορέων χάραξης πολιτικής της Ε.Ε. και των θεσμικών της οργάνων, η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί εκτός της ζώνης του ευρώ και της Ε.Ε. με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την οικονομική και πολιτική της κατάσταση.

Το άμεσο νομισματικό κόστος για το Ευρωσύστημα και τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. από μια "πρόωρη" κήρυξη χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου δεν θα ήταν μεγάλο.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το κόστος για τη ζώνη του ευρώ και την υπόλοιπη Ε.Ε. που θα προέκυπτε από τον αντίκτυπο της πρόωρης χρεοκοπίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης και αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό στο πώς θα γίνει η διαχείριση της χρεοκοπίας.

Εάν οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν χρειαστεί αμέσως να απομειώσουν ή να αποτιμήσουν με τιμές της αγοράς (mark to market) το ελληνικό χρέος που κατέχουν στην ωρίμανση και αν οι συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) δεν προκαλέσουν σημαντικές διαταραχές, ο αντίκτυπος επί του τραπεζικού συστήματος της Ε.Ε. εκτός της Ελλάδας είναι πιθανό να είναι σημαντικός αλλά διαχειρίσιμος. 

Εάν οι τράπεζες πρέπει αμέσως να απομειώσουν το ελληνικό κρατικό χρέος και εφόσον οι συνέπειες στις αγορές των CDS δημιουργήσουν προβλήματα δυσμενούς επιλογής και μετάδοσης θα μπορούσαν να προκύψουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας ακόμα και φερεγγυότητας για τις τράπεζες της Ε.Ε.

Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει πριν το 2013, θα πρέπει να κρατήσει την ονομαστική αξία του χρέους της αμετάβλητη και να προσπαθήσει να εφαρμόσει κάποια μεταβολή στη διάρθρωση της ωρίμανσης του δημόσιου χρέους (maturity structure) και ενδεχομένως μια μείωση των επιτοκίων μέσω διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και ιδιαίτερα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η εφαρμογή μιας επιμήκυνσης της διάρθρωσης ωρίμανσης ή μετακύλισης (rollover) του ελληνικού χρέους, με ή χωρίς αλλαγή των επιτοκίων, θα πρέπει να είναι σχετικά απλή.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι με τη μορφή ομολόγων – τα στοιχεία για το χρέος είναι επικαιροποιημένα και ένα μικρό μέρος είναι στο ευρύ επενδυτικό κοινό (retail investors). Σχεδόν το σύνολο των ομολογιών έχει εκδοθεί βάσει της ελληνικής νομοθεσία και είναι διεθνώς αποδεκτό ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αλλάξει τους όρους, αν και αυτό θα θεωρηθεί σαν πράξη χρεοκοπίας. Εκτιμάται ότι -εφόσον γίνει αποτελεσματικά- η αναδιάταξη θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε πέντε έως έξι μήνες.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: