Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

"Ιερές" Μπίζνες....


Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Ιερές «μπίζνες» με εικονικές δωρεές


«Ιερό» σκάνδαλο βρίσκεται σε εξέλιξη σε τουλάχιστον πέντε εκκλησίες της επαρχίας Φαρσάλων, αλλά και της Θεσσαλονίκης. Με τη συμμετοχή ιερέων κόβονται αφειδώς αποδείξεις για....
εικονικές δωρεές, με αποτέλεσμα να νομιμοποιούνται προς την εφορία εκατομμύρια ευρώ.

 Από τις μέχρι τώρα έρευνες του ΣΔΟΕ, η φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 12,5 δισ. ευρώ (!), ενώ υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή 45 ατόμων, μεταξύ των οποίων αρκετοί ρασοφόροι - δύο εξ αυτών έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ ένας σκοτώθηκε σε τροχαίο.
 Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο περίπου πριν 1,5 χρόνο έπειτα από καταγγελίες, οι οποίες οδήγησαν σε έρευνες που έβγαλαν λαυράκια, αφού επιχειρηματίες και βιομήχανοι εμφανίζονταν να κάνουν δωρεές σε εκκλησίες και μοναστήρια στα Φάρσαλα, εξασφαλίζοντας όχι μόνο τη... σωτηρία της ψυχής τους, αλλά και της τσέπης τους μέσω των φοροαπαλλαγών που απολάμβαναν.
 Όπως προέκυψε από τις έρευνες, οι δωρεές υπήρχαν μεν, αλλά οι βεβαιώσεις ανέφεραν πολλαπλάσια ποσά, όπως υπήρχαν και αποδείξεις για ποσά που δεν καταβλήθηκαν ποτέ. Αν π.χ. κάποιος έδινε σε έναν ναό 50 ευρώ, μπορούσε να πάρει απόδειξη για 2.000 ευρώ ή - ακόμη καλύτερα - να πάρει απόδειξη για τη δωρεά του, χωρίς να έχει δώσει τίποτα!
 Ενδεικτική είναι η περίπτωση επιχειρηματία, στη φορολογική δήλωση του οποίου εμφανίζεται δωρεά 40.000 ευρώ σε εκκλησία, με το ποσό να μην εμφανίζεται πουθενά. Μέρος των υποτιθέμενων δωρεών, αν και οι σχετικές αποδείξεις είχαν κοπεί, εν τούτοις δεν είχαν καταγραφεί στα βιβλία που τηρούν οι ενορίες, ενώ λεφτά δεν υπήρχαν.
 Η υπόθεση έχει φθάσει και στη Βουλή ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου είχε αποκαλύψει τον εντοπισμό πλαστών βεβαιώσεων δωρεών σε πέντε εκκλησίες των Φαρσάλων.
 Παράλληλα, μια ανάλογη υπόθεση διαπιστώθηκε στη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται ήδη στο γραφείο του τρίτου ειδικού ανακριτή. Πρόκειται για κομπίνα ύψους 11,5 εκατ. ευρώ που στήθηκε γύρω από τη Μονή Αναστάσεως-Εμμαούς, στην οποία εμπλέκονται δύο μοναχοί και δύο μοναχές, αλλά και συμβολαιογράφοι, τραπεζικοί κ.α.
Οι κατηγορίες που τους απευθύνονται είναι ιδιαίτερα βαριές και σε βαθμό κακουργήματος - ενδεικτικά: απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπεξαίρεση κ.ο.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: