Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

«Η καταγγελία του Μνημονίου δεν είναι εφικτή»


Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

«Η καταγγελία του Μνημονίου δεν είναι εφικτή»



«Αδύνατη» χαρακτηρίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου, σύμφωνα με έγγραφο-ντοκουμέντο....


 H επίσημη, έγγραφη, ενημέρωση εκ μέρους του Γ.Λ.Κ. έγινε προς τον κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε στις 9 Μαΐου του 2012 (δηλαδή τρεις ημέρες μετά τις εκλογές) να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και οικονομολόγων, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

 Στην απάντησή του, το ΓΛΚ, το οποίο -ως γνωστόν- επεξεργάζεται το Μνημόνιο σε οικονομοτεχνική βάση, έχοντας την εμπειρία της κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής καθώς και της εκτίμησης των επί μέρους δημοσιονομικών παρεμβάσεων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καταγγελία της Δανειακής Σύμβασης είναι ανέφικτη. Ας ξετυλίξουμε το ρεπορτάζ…

 9 Μαΐου 2012

 Τρεις ημέρες μετά τη διεξαγωγή των εκλογών της 6ης Μαΐου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε -μέσω του κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη- από τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής όλα τα στοιχεία σχετικά με τα έσοδα, τις δαπάνες και την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2012. Μεταξύ άλλων, ζήτησε και κατ' ιδίαν συνάντηση.

 Τα ερωτήματα που, ενδεικτικά, τέθηκαν στο αίτημα προς το Γ.Λ.Κ. αφορούσαν στις τρέχουσες προβλέψεις για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, τις προβλέψεις για το ύψος των συνολικών και καθαρών εσόδων ανά μήνα, καθώς και εκείνες για τις συνολικές δαπάνες τόσο της κεντρικής όσο και της γενικής κυβέρνησης.

 Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο μάλιστα επισύναψε και ένα έγγραφο που απαντούσε στο καίριο ερώτημα: κατά πόσον είναι εφικτή η καταγγελία του Μνημονίου ή η επαναδιαπραγμάτευσή του.

 Το περιεχόμενο του επισυναπτόμενου εγγράφου παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

 Ανέφικτη η καταγγελία

 Το Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους χαρακτηρίζει ως «αδύνατη» την καταγγελία του Μνημονίου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για τέσσερις λόγους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

 1. Υφίστανται πρωτογενή ελλείμματα (δηλαδή τα έσοδα δεν καλύπτουν τις δαπάνες προ τόκων), οπότε διακοπή της χρηματοδότησης θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη χρηματοδότηση των βασικών λειτουργιών του κράτος, αν όχι στην ομαλή χορήγηση μισθών και συντάξεων.

 2. Τα χαμηλά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, σε συνδυασμό με την έλλειψη παροχής ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις ρευστότητας για τον επιχειρηματικό κόσμο και κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον βασικό παραγωγικό ιστό της χώρας. Δεν πρέπει να αγνοείται και η ψυχολογική επίπτωση στην οικονομική συμπεριφορά των επιχειρήσεων και νοικοκυριών από μια μονομερή καταγγελία, ως προς την ομαλή καταβολή των φόρων ή και την πιθανή μαζική ανάληψη των καταθέσεων, που θα μπορούσε να επιταχύνει την «ταμειακή πτώχευση» του κράτους κατά πολύ. 

3. Η χώρα βρίσκεται σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά, γεγονός που συνεπάγεται συνθήκες οικονομικής αβεβαιότητας, αρνητικό επενδυτικό κλίμα, χαμηλή εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό και πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας. Η ανερχόμενη αλλά συγκριτικά ισχνή εξαγωγική δραστηριότητα δεν έχει τη δυνατότητα από μόνη της να δώσει την απαιτούμενη ώθηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

 4. Δομικές δυσλειτουργίες (γραφειοκρατία, εισπρακτικός μηχανισμός, εργασιακές αγκυλώσεις, συντεχνιακές διεκδικήσεις, χαμηλή πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή, μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές κ.λπ.) δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη γρήγορη είσοδο σε υγιή κύκλο ανάπτυξης.

 Τι γνώμη έχει, όμως, το Γενικό Λογιστήριο σχετικά με ενδεχόμενη αναδιαπραγμάτευση των όρων της Δανειακής Σύμβασης; Είναι εφικτή; Και αν ναι, υπό ποία βάση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: