Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Ρουμπίνι: Η ελληνική τραγωδία φτάνει στο φινάλε.


Δευτέρα 21 Μαΐου 2012 - 17:59

Ρουμπίνι: Η ελληνική τραγωδία φτάνει στο φινάλε



Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην χρεοκοπία και στην έξοδο από την ευρωζώνη εξέφρασε ο γνωστός οικονομολόγος, Νούριελ Ρουμπίνι, σε άρθρο του στους F.T Deutschland, το οποίο αναδημοσιεύει το Businessday.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ρουμπίνι, η ελληνική τραγωδία φτάνει στο φινάλε, με την τελική πράξη της χρεοκοπίας να γράφεται φέτος ή του χρόνου, καθώς όπως εκτιμά ο ίδιος, η Ελλάδα είναι  εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο αφερεγγυότητας, έλλειψης ανταγωνιστικότητας και ύφεσης που συνεχώς κλιμακώνεται. 
 
«Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτό, είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία και η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, που θα συντονιστεί και θα χρηματοδοτηθεί από  την ΕΚΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, ελαχιστοποιώντας τις παράπλευρες απώλειες για την χώρα και την υπόλοιπη ευρωζώνη», τόνισε ο γνωστός οικονομολόγος.
 
Παράλληλα, ο κ. Ρουμπίνι σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια υποτίμηση του νομίσματός της, αφού η αναδιάρθρωση δεν μπόρεσε να την βοηθήσει σημαντικά, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει σε μία νέα αναδιάρθρωση για να μειώσει ακόμα περισσότερο το χρέος της.
 
Ακόμη, στο άρθρο του ο οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα οδηγήσει σε εξάπλωση της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, αφού, όπως ανέφερε, οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν ήδη παρόμοια προβλήματα.
 
Επιπλέον, ο κ. Ρουμπίνι επεσήμανε ότι οι παράπλευρες απώλειες μετά την έξοδο της χώρας θα είναι σημαντικές, αλλά μπορούν να περιοριστούν, προσθέτοντας ότι «σε έναν γάμο που μοιάζει καταδικασμένος να αποτύχει, είναι προτιμότερο να υπάρχουν κανόνες για το αναπόφευκτο διαζύγιο, ώστε να γίνει λιγότερο δαπανηρό και για τις δύο πλευρές».
 
«Μια ομαλή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό «πόνο», αλλά το να βλέπεις σε slow motion την άτακτη κατάρρευση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι  χειρότερο», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: