Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

45χρονος διαγνώστηκε με μελάνωμα στα ούλα.




Δημοσίευση: 11-10-2013, 12:12 Τελευταία ανανέωση: 11-10-2013, 12:12
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο  
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Ένας Κινέζος που είδε ξαφνικά τα ούλα του να γίνονται μαύρα, πάσχει από μία εξαιρετικά σπάνια μορφή μελανώματος - του πιο επιθετικού δερματικού καρκίνου, ανακοίνωσαν οι γιατροί του.
Ο 45χρονος, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας, παρουσίασε σοβαρό αποχρωματισμό των ούλων του τέσσερις εβδομάδες πριν απευθυνθεί τελικά σε έναν γιατρό.
Όπως γράφουν οι γιατροί του στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), ο 45χρονος πάσχει από βλεννογόνιο μελάνωμα - μία σπάνια μορφή μελανώματος που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% των συνολικών κρουσμάτων της νόσου.
Τα μελανοκύτταρα - τα κύτταρα που παράγουν την χρωστική ουσία του δέρματος, την μελανίνη - δεν περιορίζονται στο δέρμα, αλλά υπάρχουν και στις βλεννογόνες επιφάνειες του σώματος, δηλαδή στα εσωτερικά τοιχώματα των ιγμορείων, της μύτης, του στόματος, του κόλπου και άλλων περιοχών.
Ωστόσο, το σχεδόν 50% των κρουσμάτων βλεννογόνιου μελανώματος εντοπίζονται στην περιοχή της κεφαλής & του τραχήλου, δηλαδή από τον λαιμό και πάνω.
Όπως συμβαίνει με τα μελανοκύτταρα του δέρματος, έτσι και αυτά των βλεννογόνων μπορεί να μεταλλαχθούν και να γίνουν καρκινικά. Σε αντίθεση, όμως, με τα δερματικά μελανοκύτταρα, τα βλεννογόνια δεν πιστεύεται ότι γίνονται καρκινικά εξαιτίας των επιδράσεων της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) του ηλίου.
Στην πραγματικότητα, σαφείς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή τους δεν υπάρχουν, γι’ αυτό και η διάγνωση συχνά γίνεται όταν το βλεννογόνιο μελάνωμα έχει εξελιχθεί πολύ.
Στον συγκεκριμένο ασθενή, το μελάνωμα είχε καταλάβει έκταση ύψους 1,5 εκατοστού και πλάτους 4 εκατοστών, αλλά δίχως να εξαπλωθεί σε παρακείμενους ιστούς.
Οι γιατροί αφαίρεσαν χειρουργικά την προσβεβλημένη περιοχή, συν ένα πρόσθετο τμήμα 2 εκατοστών γύρω από αυτήν, και έξι μήνες τώρα ο ασθενής δεν έχει σημάδια υποτροπής ή μετάστασης του μελανώματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: