Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Γιατί κινδυνεύουν από άνοια όσοι έχουν πολύ λίπος στην κοιλιά.




Δ
ημοσίευση: 11-10-2013, 11:46 Τελευταία ανανέωση: 11-10-2013, 11:46
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο  
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Οι μεσήλικες με πολύ λίπος στην κοιλιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, εξαιτίας μίας πρωτεΐνης που παίζει ρόλο-κλειδί τόσο στον μεταβολισμό του λίπους, όσο και στη μνήμη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως αναφέρει η επιθεώρηση «Cell Reports», είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά (κοιλιακή παχυσαρκία) στην μέση ηλικία αυξάνει κατά 3,6 φορές τον κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή.
Η αιτία αυτής της συσχέτισης είναι μία πρωτεΐνη που λέγεται PPARalpha, γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rush και από τα αμερικανικά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ).
Η PPARalpha υπάρχει στο ήπαρ, όπου και ρυθμίζει τον μεταβολισμού του λίπους.

Στη νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει και στο κέντρο της μνήμης του εγκεφάλου (στον ιππόκαμπο), καθώς και ότι ρυθμίζει τη μνήμη και την μάθηση.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ποντίκια με έλλειψη της PPARalpha είχαν κακή μνήμη και ικανότητα μάθησης, αλλά όταν τους έγινε έγχυση της πρωτεΐνης αυτής στον εγκέφαλο, βελτιώθηκαν και τα δύο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευρολογίας Καλιπάντα Παχάν, γράφουν ότι όσοι έχουν κοιλιακή παχυσαρκία διαθέτουν λιγοστή PPARalpha στο ήπαρ τους.Ως φαίνεται, όμως, με το πέρασμα του χρόνου οι άνθρωποι αυτοί χάνουν την πρωτεΐνη και από τα άλλα τμήματα του σώματος και τελικά από τον εγκέφαλο.
Συνεπώς, «η κοιλιακή παχυσαρκία θα μπορούσε να αποτελεί πολύ πρώιμη ένδειξη ότι θα εκδηλώσει κανείς κάποιας μορφής άνοια αργότερα στη ζωή του», δήλωσε ο δρ Παχάν.
Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να δουν εάν υπάρχει τρόπος να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα της PPARalpha στον εγκέφαλο, ούτως ώστε να γίνει ανθεκτικός στην απώλεια της μνήμης

Δεν υπάρχουν σχόλια: