Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΙΡΛΑΝΔΙΑ!

Δύο αξιοπερίεργες και αντίθετες κινήσεις από κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης
Του Γιάννη Αγγέλη

Τα τελευταία 24ωρα έχουν καταγραφεί δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης που θέτουν σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο η ΕΚΤ ορίζει πλέον τις εξελίξεις.

Στην Ισπανία η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι υποχρεώνει μέχρι τον Σεπτέμβριο τα περιφερειακά ταμιευτήρια της χώρας να μετατραπούν σε κανονικές εμπορικές τράπεζες αυξάνοντας τα κεφάλαιά τους σε επίπεδο που θα ξεπερνά κατά δύο μονάδες ακόμα και τα όρια που θέτει η Βασιλεία ΙΙΙ ή θα κρατικοποιηθούν και θα συγχωνευθούν. Τα κεφάλαια που θα χρειασθούν γι΄ αυτό το εγχείρημα υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ και θα πρέπει να βρεθούν από τους μετόχους των ταμιευτηρίων ή από το κράτος (για να κρατικοποιηθούν). Η είδηση προφανώς έγινε πολύ θετικά δεκτή από τις αγορές κεφαλαίων αν και υπάρχει αμφιβολία για το κατά πόσο θα φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ που υπολογίζει η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας.

Στην "απέναντι" πλευρά η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας αποκαλύφθηκε ότι έχει χρησιμοποιήσει σε εκτεταμένη κλίμακα ένα ειδικό έκτακτο εργαλείο χρηματοδότησης για να παράσχει στις τράπεζες της Ιρλανδίας ποσά της τάξης του 30% του ιρλανδικού ΑΕΠ τα οποία έχουν "άγνωστη προέλευση" καθώς δεν προέρχονται από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. Το Capital.gr την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε από την ΕΚΤ εξηγήσεις για το πως έχει προκύψει κάτι τέτοιο μετά από δημοσίευμα του ιρλανδικού τύπου.

Η απάντηση της ΕΚΤ ήταν να ζητήσουμε τις εξηγήσεις από την αρμόδια κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας!

Τί έχει συμβεί; Η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας κάνοντας εκτεταμένη χρήση του ειδικού έκτακτου εργαλείου χρηματοδότησης (ELA) έχει δημιουργήσει λογαριασμούς τους οποίους έχει "προικίσει" με ηλεκτρονικό χρήμα του οποίου η εγγύηση είναι ακόμα άγνωστη (τίτλοι τραπεζών ή δημοσίου) με τους οποίους έχει χρηματοδοτήσει τις ιρλανδικές τράπεζες "εκτός του ισολογισμού του ευρωσυστήματος"!

Η ΕΚΤ δεν έχει παράσχει ακόμα εξηγήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει εκεί και κυρίως το ποιός εγγυάται για το συγκεκριμένο ποσό κεφαλαίων αφού αυτό δεν προέρχεται από την ΕΚΤ και βέβαια κανείς στην ευρωζώνη δεν έχει δικαίωμα να "τυπώσει" ευρώ.

Οι δύο αυτές απολύτως διαφορετικές κινήσεις από την μία της Ισπανίας με στόχο στην σταθεροποίηση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος και από την άλλη της Ιρλανδίας που "δημιουργεί" χρήμα εκ του μη όντος, έχουν προκαλέσει σύγχυση για το ποια γραμμή επιβάλει η ανώτατη αρχή του ευρωσυστήματος, η ΕΚΤ, και το αν τελικά η κάθε κεντρική τράπεζα κινείται κατά πως θέλει η ίδια και η κυβέρνησή της...



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: