Παραμένουμε ακόμη κάτω από τον πυθμένα...
1) Αναζητούνται ταχύρυθμα μαθήματα κυπριακών...
Δεν συμφωνώ με όσους εύκολα διαφημίζουν πως το κρυμμένο πετρέλαιο αποτελεί λύση για κάθε ελληνικό πρόβλημα. Αντιθέτως πιστεύω πως η πρόοδος μιας κοινωνίας εξαρτάται από τη ροπή της προς τη μόρφωση και την εργασία.
Αρκεί μόνο να προσέξει κάποιος ποιοι κύκλοι σηκώνουν το σενάριο «Η Ελλάδα το νέο εμιράτο...» για να καταλάβει την έλλειψη σοβαρότητας με την οποία προσεγγίζεται το θέμα.
Παρ’ όλα αυτά, το σενάριο ενεργειακά αποθέματα της Ν.Α. Μεσογείου ενδέχεται να δημιουργήσει προϋποθέσεις εισροής πλούτου στις χώρες της περιοχής.
Κατ’ αρχάς σε ό,τι αφορά τα ελληνικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ας περιμένουμε πρώτα να ανακαλυφθούν πως υπάρχουν, να κοστολογηθεί η δαπάνη εξόρυξης, να προσμετρηθούν οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για μια χώρα που έχει πάνω από 40 δισ. το χρόνο έσοδα από τουριστικές δραστηριότητες, και αν συμφέρει, βλέπουμε... Επιπλέον ο ελληνικός χώρος και ό,τι περιλαμβάνει, δεν ανήκει μόνο στη σημερινή γενιά αλλά και στις μελλοντικές...
Τουτέστιν ας περιμένουμε, γιατί ακόμη δεν τον είδαμε και Γιάννη τον βαφτίσαμε.
Εκεί όμως που υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδιαφέρουσες εξελίξεις είναι στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Στο Ισραήλ έχει βεβαιωθεί το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν ενώ πολλές πιθανότητες έχει και η Κύπρος να ανακαλύψει κοιτάσματα στα όμορα οικόπεδα.
Προς το παρόν η Ελλάδα στις εξελίξεις αυτές εμπλέκεται σαν κόμβος μεταφοράς ποσοτήτων φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης. Δεν είναι λίγο αυτό. Ήδη, υπάρχουν διπλωματικές επαφές για μια τέτοιου είδους συνεργασία με το Ισραήλ.
Ας προσέξουμε όμως με τι ακριβώς έχουμε να κάνουμε...
Το πηγάδι Λεβιάθαν που ανήκει στη ζώνη του Ισραήλ υπολογίζεται πως διαθέτει περί τα 16 τρισ. κυβικά πόδια φυσικό αέριο, ενώ το κυπριακό πηγάδι στο διπλανό οικόπεδο όπου θα αρχίσουν οι έρευνες υπολογίζεται ότι διαθέτει περί τα 10 τρισ. κυβικά πόδια...
Τα πηγάδια αυτά ανήκουν στη λεκάνη Λεβάντ όπου οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την ύπαρξη 122 τρισ. κυβικά πόδα. Η αξία αυτής της ποσότητας φυσικού αερίου υπολογίζεται περί τα 600 δισ. δολάρια. Η αξία των 10 τρισ. κυβικών ποδιών που προβλέπεται να εντοπιστούν στο ελληνικό πηγάδι υπολογίζεται σε 50 δισ. δολάρια.
Από το ποσό αυτό φυσικά ένα ποσοστό αναλογεί στην Κυπριακή δημοκρατία καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί το κόστος εξόρυξης και διάθεσης.
Παρ’ όλα αυτά θα είναι σημαντικό ποσό. Αρκεί να λάβει κάποιος υπόψη πως τα 50 δισ. ευρώ είναι το πενταπλάσιο του κυπριακού χρέους. Βέβαια αν προκύψουν και άλλα πηγάδια εκμεταλλεύσιμα εντός της κυπριακής ζώνης τα δεδομένα θα αλλάξουν.
Η Ελλάδα αν αναδειχτεί ο κόμβος μεταφοράς των ποσοτήτων αυτών προς τις αγορές της Ευρώπης θα έχει δυο απολαβές. Από τη μια πλευρά είναι η αμοιβή για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει και από την άλλη η αναβάθμιση του στρατηγικού της ρόλου, κάτι που θα αυξήσει το βάρος της στις μελλοντικές αποφάσεις γεωπολιτικής σημασίας...
Τα ποσά που θα εισπράξει η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι τέτοια που θα αλλάξουν άρδην τα οικονομικά της δεδομένα. Πόσο μάλλον αν συγκρίνει κάποιος αυτά τα μεγέθη με τα μεγέθη κάποιων δισ. ευρώ παραπάνω που σημαίνει η φετινή τουριστική ανάκαμψη που αναμένεται σύμφωνα με τις προβλέψεις
Η Κύπρος...
Για μια οικονομία μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων όπως είναι αυτή της δημοκρατίας της Κύπρου μερικές δεκάδες δισ. ευρώ έσοδα παραπάνω αποτελούν σημαντική εξέλιξη.
Ακόμη πιο σημαντική εξέλιξη αποτελεί η προσδοκία αυτών των εσόδων στην αποτίμηση της οικονομικής ζωής της Μεγαλονήσου.
Η επίσκεψη Μέρκελ με τις αντιτουρκικές δηλώσεις τελευταία επιβεβαιώνει το κλίμα που πάει να δημιουργηθεί.
Πιστεύω, πως οι εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί είναι πολύ πιθανό εκτός των μελλοντικών εσόδων από την εξόρυξη και διάθεση φυσικού αερίου από τις χώρες που εμπλέκονται στα μέχρι τούδε εντοπισμένα κοιτάσματα θα βάλουν τις χρηματιστηριακές αγορές της περιοχής στο χάρτη των διεθνών κεφαλαίων.
Μια μικρή χρηματιστηριακή αγορά όπως η Κυπριακή εύκολα θα μπορούσε τα επόμενα χρόνια να γίνει μόδα και να εξελιχθεί σε μια υπερτιμημένη «φούσκα» λόγω των κερδών που θα προκύψουν για την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις της.
Δευτερευόντως το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και για αγορές όπως το Ισραήλ και την Ελλάδα. Στο Ισραήλ αυτό έχει ξεκινήσει να συμβαίνει ήδη καθώς αυτή την περίοδο καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά. Βλέπε: Οι προοπτικές Κύπρου και Ισραήλ…
Όπως γνωρίζουν οι παλιότεροι, στο χρηματιστήριο έχει μικρότερη σημασία αυτό που πραγματικά συμβαίνει από αυτό που θα νομίζει ο κόσμος ότι συμβαίνει.
Β) Ο «πυθμένας» είναι ψηλότερα…
Το πλέον ενδιαφέρον στις συνεδριάσεις που παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό έχει να κάνει με τον αθόρυβο και ήπιο τρόπο που υφέρπει ο Γενικός Δείκτης.
Εκτιμώ σαν πολύ θετικό το γεγονός πως η κυβέρνηση και το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού Τύπου προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη των κυοφορούμενων προσδοκιών.
Το βασικό μοτίβο των εκτιμήσεων για την ελληνική αγορά παραμένει καθοδικό και αυτό στις υπάρχουσες συνθήκες μοιάζει με μια δεξαμενή γεμάτη εύφλεκτο υλικό...
Οι ξένοι μόλις τώρα, μετά τα δημοσιεύματα στο εξωτερικό κυρίως, αρχίζουν να θυμούνται πως υπάρχει Ελλάδα... και κάποιοι οίκοι όπως η Credit Suisse χθες αναβαθμίζουν τις ελληνικές τράπεζες από negative σε neutral...
Λέει η έκθεση πως οι αποτιμήσεις είναι κατά 50-60% χαμηλότερα από την αρχή του 2010. Σύμφωνα με την άποψή μας, οι αποτιμήσεις ενσωματώνουν ένα «κούρεμα» 25% καθώς και μέγιστο ποσοστό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μεγάλων τραπεζών στο 10-11%.
Έχω την πεποίθηση, με βάση τις ενδείξεις και προθέσεις που αναγιγνώσκω σε πολιτικό επίπεδο, πως αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς εκθέσεων που θα ακολουθήσουν και θα είναι στην ίδια κατεύθυνση...
Δεν είμαστε στον πυθμένα χρηματιστηριακώς, παραμένουμε κάτω από πυθμένα...
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου