Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Τόμσεν: Η ελληνική οικονομία σε σταυροδρόμι . (ΜΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ)

Τόμσεν: Η ελληνική οικονομία σε σταυροδρόμι .
Δευτέρα, 17 Ιανουάριος 2011 00:47 .Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε στις 17 Δεκεμβρίου τη χορήγηση μιας ακόμη δόσης ύψους 2,5 δις ευρώ στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν, συζητά τις προκλήσεις που ενέχονται στην αποκατάσταση των ελληνικών δημόσιων οικονομικών και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, η οποία αποτελεί τον κύριο παράγοντα για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των εισοδημάτων, επισημαίνει ο Πόουλ Τόμσεν. Ενώ παράλληλα, οι δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις που περιορίζουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες θα μειώσουν τα επιτόκια, περιορίζοντας την πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορολογικούς συντελεστές.

Κατά τον επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Έπειτα από 6 μήνες έντονης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, καταγράφονται ενδείξεις βελτίωσης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας χάρη στην επιβράδυνση του υποκειμένου πληθωρισμού και των μισθολογικών αυξήσεων, σημειώνει ο Π. Τόσμεν.

Τα μέτρα για τον προϋπολογισμό που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την έναρξη του προγράμματος απέδωσαν μέσα στο 2010 μείωση του ελλείμματος κατά 6% του ΑΕΠ. Επιπλέον τούτων, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο συνεπάγεται μεγάλα μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά οφέλη και βελτίωση της προσφοράς εργασίας.

Αλλά το συναίσθημα των αγορών απέναντι στην Ελλάδα κυριαρχείται ακόμη από υψηλή μεταβλητότητα. Η οικονομία παραμένει στο στάδιο της προσαρμογής και η ανεργία αυξάνεται. Βασικό κριτήριο θα αποτελέσει η εφαρμογή των επιπρόσθετων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα στους μήνες που έρχονται;

Πόουλ Τόμσεν: Η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο, ολοκληρώνοντας το πρώτο κύμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, που συμπεριέλαβε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το οικονομικό πρόγραμμα βρίσκεται σήμερα σε σταυροδρόμι. Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών και η μείωση των δημοσίων δαπανών ήταν απαραίτητες αλλά περαιτέρω αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι πια δυνατές. Απαιτούνται συνεπώς μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα απαιτείται η βελτίωση της συλλογής των φορολογικών εσόδων, της διαχείρισης των δημοσίων επιχειρήσεων και της διοίκησης του συστήματος υγείας. Συν τοις άλλοις, προετοιμάζεται ένα δεύτερο σύνολο μεταρρυθμίσεων που στοχεύει στην προώθηση της ανάπτυξης και στο άνοιγμα της οικονομίας. Όταν εφαρμοστούν και αυτές οι μεταρρυθμίσεις, θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.

Γιατί αποτελούν οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις προτεραιότητα στο εγγύς μέλλον;

Π.Τ.: Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, που είναι ο βασικός συντελεστής για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των εισοδημάτων. Την ίδια στιγμή οι μεταρρυθμίσεις που περιορίζουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες θα οδηγήσουν στην κάμψη των επιτοκίων και θα περιορίσουν την πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορολογικούς συντελεστές.

Αφήστε με να σας το εξηγήσω λίγο. Μια άμεση προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των επαγγελμάτων στον κλάδο των υπηρεσιών όπου υπήρχε υπερβολική ρύθμιση. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις εστιάζουν συγκεκριμένα στους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες, τους ορκωτούς λογιστές και τους φαρμακοποιούς – επαγγέλματα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία. Η ενίσχυση του ανταγωνισμού θα μειώσει σημαντικά το κόστος αυτών των υπηρεσιών προς όφελος και των καταναλωτών και των εταιριών. Οι εταιρείες και τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες θα αποκομίσουν κέρδη καθώς και τα δικά τους προϊόντα θα καταστούν με τη σειρά τους πιο ανταγωνιστικά.

Οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας και των δημοσίων επιχειρήσεων είναι εξίσου σημαντικές γιατί θα βοηθήσουν στην επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπηρεσιών. Ο ελληνικός λαός πλήρωνε πολύ περισσότερα χρήματα για υγειονομική περίθαλψη από ό,τι έπρεπε ενώ επιβαρύνονταν και με το λογαριασμό για ένα κόστος των δημοσίων επιχειρήσεων που δεν συνάδει με τα διεθνή πρότυπα. Επομένως τα μέτρα θα εστιάσουν στον περιορισμό του κόστους μέσω της βελτίωσης της διαχείρισης, στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, στον περιορισμό των νοσοκομειακών δαπανών και στον περιορισμό των υψηλών μισθολογίων στις δημόσιες υπηρεσίες.

Θέλω να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που εμείς και η κυβέρνηση αποδίδουμε στην ενίσχυση της συλλογής των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να πληρώνει ο καθένας το δίκαιο μερίδιό του στους φόρους, και ιδίως οι άνθρωποι με υψηλά εισοδήματα που κατάφερναν να αποφεύγουν τη φορολογία στο παρελθόν. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους φτωχούς να σηκώσουν το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο νόμος που επιτρέπει την εισαγωγή των επιχειρησιακών συμβάσεων; Θα δούμε να οδηγεί σε μαζικές περικοπές μισθών;

Π.Τ.: Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε η ελληνική αγορά απασχόλησης συνέβαλε στη δυσανάλογη αύξηση των μισθών κατά την περασμένη δεκαετία και συνεπώς σε απώλεια ανταγωνιστικότητας. Γι’ αυτό και πρέπει οι μισθοί να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με την παραγωγικότητα. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο οι εξελίξεις των αμοιβών στην Ελλάδα θα οδηγούνται από τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Όσο το επιχειρηματικό περιβάλλον θα βελτιώνεται, οι επενδύσεις θα αυξάνονται και η οικονομία θα αναπτύσσεται, μια πιο ανοικτή και δυναμική αγορά απασχόλησης θα προσφέρει όλο και περισσότερες και καλύτερες εργασιακές ευκαιρίες.


Μήπως οι ελληνικές τράπεζες εξαρτούν υπερβολικά τη χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

Π.Τ.: Τα μέτρα της ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπήρξαν πολύ αποτελεσματικά. Η πρόκληση που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες είναι να πετύχουν την επιστροφή τους στη διατραπεζική αγορά και τις άλλες διεθνείς χρηματαγορές καθώς και την έξοδό τους από τους προσωρινούς διακανονισμούς με έναν εύτακτο τρόπο. Περιμένουμε ότι με τον καιρό αυτό θα συμβεί καθώς η κυβέρνηση θα εφαρμόζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Μέχρι στιγμής κάποιες λίγες τράπεζες πέτυχαν να επανακτήσουν την πρόσβαση στις αγορές αλλά σε περιορισμένη κλίμακα.

Ενθαρρυντικές είναι επίσης οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Ορισμένες τράπεζες κατάφεραν να συγκεντρώσουν σημαντικά κεφάλαια μέσω συναλλαγών. Στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης θεσπίστηκε επίσης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Πότε εκτιμάτε ότι το ΔΝΤ θα επεκτείνει τους όρους αποπληρωμής του δανείου του προς την Ελλάδα;

Π.Τ.: Ο Διευθυντής του ΔΝΤ είπε ότι είναι πρόθυμος να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο τη μετατροπή της παρούσας συμφωνίας με την Ελλάδα. Αυτό θα σημάνει την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου από 5 σε 10 χρόνια. Αλλά για να λειτουργήσει το πράγμα, πρέπει και οι χώρες εταίροι της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε ανάλογη επέκταση της περιόδου αποπληρωμής και κατά το δικό τους μέρος του δανείου προς την Ελλάδα.

Πάρα πολλές ομάδες στην Ελλάδα εκφράζουν δυσαρέσκεια. Πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση;

Π.Τ.: Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι φιλόδοξο. Σημειώνονται αλλαγές μακράς εμβέλειας με ταχείς ρυθμούς και υπό δύσκολες συνθήκες. Η δυσαρέσκεια και η αντιπαράθεση είναι κατανοητές. Αλλά η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει το οικονομικό πρόγραμμα έχοντας κατά νου μια ισχυρή αίσθηση δικαίου. Τα μέτρα προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες. Και το πνεύμα αυτό θα συνεχίσει να οδηγεί την προσπάθεια στο μέλλον.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για μια σκληρή περίοδο για την Ελλάδα και το λαό της αλλά περιμένουμε ότι η οικονομία θα σταθεροποιηθεί στα τέλη του 2011. Η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών θα βελτιώνεται καθώς θα μειώνεται το έλλειμμα και τα οφέλη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα θα καταστούν εμφανή καθώς θα βελτιώνονται οι υπηρεσίες.

Ποιο είναι το επόμενο ορόσημο;

Π.Τ. : Η επόμενη αναθεώρηση του οικονομικού προγράμματος θα γίνει το Μάρτιο και περιμένουμε να συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους μας τα επόμενα βήματα που θα διασφαλίσουν την επιτυχή συνέχιση του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: