Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Τεκίλα(Tequila) - Το νέκταρ των Θεών

Τεκίλα(Tequila) - Το νέκταρ των Θεών

Ιστορικές Πληροφορίες
  Η ιστορία ξεκίνα το 1521 όταν οι Ισπανοί έφεραν την τέχνη της απόσταξης στη Μεξικό. Γνωρίζοντας ότι μπορούσαν να φτιάξουν αλκοόλ ζυμώνοντας “χυμό“ αγάυης, πίστεψαν ότι θα μπορούσαν τον αποστάξουν δημιουργήθηκε ο “προπάππους” της tequila το Mescal Wine.


Οι προσπάθειες της Ισπανίας να προστατέψουν τα παραδοσιακά της αλκοολούχα όπως το sherry και το brandy de jeres και η απαγόρευση της παραγωγής του Mescul wine (1785-1792) δεν έκαμψαν τη δημοτικότητά τού με αποτέλεσμα το 1795 ο βασιλιάς Κάρολος IV να δώσει τη πρώτη άδεια για την παραγωγή Mezcal wine στον Jose Maria Guadalupe Cuervo του Jose Antonio στην πόλη Tequila. Τα Μescal wine από τη περιοχή Tequila έχουν τη φήμη ως τα καλύτερα. Το 1974 (μετά απο εισήγηση των Μεξικάνων) η λέξη Τεκίλα έγινε ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης. Το 1976 δημιουργήθηκαν νομοθετικές διατάξεις για την προστασία της ποιότητας της tequila, τα NORMAS.

Τρόπος Παραγωγής
  Η Τεκίλα παράγεται από ένα χυμώδες φυτό, την αγαύη, αφαιρώντας τη καρδιά(pina) του φυτού από το όγδοο μέχρι το δωδέκατο έτος, στη συνέχεια κόβονται τα φύλλα και τα pinas ψήνονται και πολτοποιούνται, έτσι ώστε λάβουμε τον χυμό (aguamiel) τους που στη συνέχεια δέχεται ζύμωση και απόσταξη. Η διαδικασία παραγωγής μπορεί να λάβει χώρα μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές του Μεξικού.


Αγάυες: Αυτού του είδους τα φυτά αποθηκεύουν νερό στα φύλλα στον κορμό ή/και στις ρίζες τους. Δεν ανήκουν στην κατηγορία των κάκτων. Το είδος της αγαύης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τεκίλας είναι το Agave azul tequilana weber, περισσότερο γνωστή και ως blue agave. Αναπτύσσεται στο Jalisco του Μεξικό, επειδή εκεί παρατηρούνται υψηλά υψόμετρα και αμμώδη εδάφη, συνθήκες απαραίτητες για την ανάπτυξη των φυτών αυτών.

Τα φυτά που μεγαλώνουν σε ορεινές περιοχές έχουν πιο φρουτώδη γεύση εκείνες που μεγαλώνουν στους λόφους περιλούζονται με περισσότερο ήλιο, είναι ψηλότερες, μεγαλύτερες και πιο χυμώδης, άλλες που μεγαλώνουν σε πεδιάδα έχουν πιο γήινες γεύσεις και είναι σημαντικά μικρότερες σε μέγεθος.

Η συγκομιδή της αγαύης γίνεται με τα χέρια. Οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τη συγκομιδή της, οι ‘Jimadors’(θεριστές), διαθέτουν εξαιρετική γνώση σχετικά με τα φυτά αυτά και τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να συγκομιστούν.

Η λέξη τεκίλα (tequila)
Η πόλη Τεκίλα πήρε το όνομά της από τους ινδιάνους Ticuilas που ήταν στην περιοχή.
Η λέξη “tequila” προέρχεται από τη λέξη tequitl που σημαίνει χώρος εργασίας.

Οι κατηγορίες της Tequila
Σύμφωνα με την Μεξικάνικη Νομοθεσία(NOM-006-SCFI-2005) η tequila μπορεί να ονομαστεί το αλκοολούχο που:

Ανάλογα με την πρώτη ύλη:
100% agave Tequila - "Tequila 100% de agave" ή "Tequila 100% puro de agave" το απόσταγμα από τη ζύμωση ζαχάρων τα οποία προέρχονται μόνο από τον “χυμό” της blue agave. Η παλαίωση της 100% de agave tequila πρέπει να γίνεται από εγκεκριμένους παραγωγούς στις περιοχές οι οποίες έχουν οριστεί για την παραγωγή της.

Tequila(Mixto) – το απόσταγμα από τη ζύμωση ζαχάρων τα οποία προέρχονται από τον “χυμό” του blue agave και την προσθήκη μέχρι 49% ζαχάρων άλλες πρώτες ύλες.

Τα είδη της Tequila

Υπάρχουν πέντε είδη:
  1. Tequila Blanco / White / Silver/ Plata - Tequila που δε έχει επιδεχθεί παλαίωση.
  2. Tequila Joven / Gold - Blanco Tequila στην οποία έχει προστεθεί καραμελόχρωμα.
  3. Tequila Reposado - Tequila που έχει επιδεχθεί παλαίωσει για τουλάχιστον 2 μήνες σε δρύινα βαρέλια.
  4. Tequila Añejo -Tequila που έχει επιδεχθεί παλαίωσει για τουλάχιστον 1 χρόνο σε δρύινα βαρέλια όχι μεγαλύτερα από 600 λίτρων.
  5. Tequila Extra Añejo - Tequila που έχει επιδεχθεί παλαίωσει για τουλάχιστον 3 χρόνια σε δρύινα βαρέλια όχι μεγαλύτερα από 600 λίτρων.
Cocktails Με Τεκίλα:

Tommy's Margarita
Ποτήρι Cocktail - Martini
Διαδικασία: Shake
Συστατικά:
50 μλ Τεκίλα(Blanco 100% de Agave)
25 μλ Φρέσκος Χυμός Λάιμ
20 μλ Σιρόπι Αγαύης

Estillo Viejo
Ποτήρι: Old Fashioned
Διαδικασία: Βάλτε 2 παγάκια με τη tequila και ανακατέψτε. Προσθέστε 2 παγάκια ακόμα και το σιρόπι με την Angostura. Συνεχίστε ανακατεύετε μέχρι να γέμιση το ποτήρι.
Συστατικά:
60 μλ Τεκίλα (Anejo)
20 μλ Σιρόπι Αγαύης
3 dash Angostura Bitters

Δεν υπάρχουν σχόλια: