Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ- (ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ)

Ένα «μείγμα» διάφορων σεναρίων περιλαμβάνει η εκτίμηση της UBS σχετικά με το ποια θα είναι η κατάληξη για την «ελληνική υπόθεση».

Σε σημερινή της ανάλυση η UBS σχολιάζει ότι το καλύτερο σενάριο περιλαμβάνει ότι ξεκινάει εκ νέου η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, ακολουθεί η επέκταση του σχεδίου μετά από τρία χρόνια.

Ακολουθεί μια συμφωνία τύπου Paris Club με μια πιο επιθετική αναδιάρθρωση του χρέους, πιθανότατα και με haircuts, ώστε η Ελλάδα να μπει ξανά σε ένα βιώσιμο μονοπάτι.

Ωστόσο, δεν αποκλείει μια πλήρη χρεοκοπία με τη συμμετοχή και ιδιωτικών επενδυτών. «Όλα αυτά τα σενάρια θα μπορούσαν να συμβούν χωρίς η Ελλάδα να βγει από το ευρώ».

Όπως εκτιμά, βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα αναμένεται φέτος να κάνει άλλο ένα βήμα προς τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών της.

Η ανοδική αναθεώρηση των αριθμών του χρέους και των ελλειμμάτων, έχουν αλλάξει λίγο το τοπίο, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κρατήσει το στόχο, που είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% φέτος.

«Αναμένουμε ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί εξαιτίας του carry-over των μέτρων του περασμένου έτους, αλλά και των νέων μέτρων που υλοποιούνται φέτος», επισημαίνει η UBS.

Μεσοπρόθεσμα, εκτιμά ότι το βασικό ζήτημα θα παραμείνει η μείωση του ελλείμματος, το οποίο εκτιμάται ότι το 2014 θα είναι κάτω του 3% και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 6%.

Όπως τονίζει, μια χρεοκοπία «είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία». Κοινώς, μεταξύ της ανακοίνωσης μιας χρεοκοπίας ή μιας αναδιάρθρωσης και του «κλεισίματος» της συμφωνίας, θα πρέπει να περιμένει κανείς έξι μήνες, και σημαντικό αριθμό εμποδίων που θα πρέπει να ξεπεραστούν, καθώς πιθανότατα θα προκαλέσουν μεταβλητότητα στην αγορά.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: