Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ifo: "Γελοία" η προσπάθεια για οικονομικό συντονισμό Πηγή:www.capital.gr ( Η άλλη άποψη)

«Γελοία» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner Sinn, την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.

«Η Κομισιόν θέλει να ελέγχει το εργατικό κόστος και να επιβάλλει πρόστιμα σε μια χώρα εάν παρεκκλίνει από τις άλλες», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ολλανδική Het Financieele.

«Αυτό είναι γελοίο. Πρόκειται για μια λύση κεντρικού σχεδιασμού που είναι ξένη προς την οικονομία της αγοράς», πρόσθεσε.

Η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται σήμερα να παρουσιάσουν από κοινού τις προτάσεις τους για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης, στη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου που ξεκινάει σήμερα.

Οι αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν το Μάρτιο μαζί με την ενίσχυση του πακέτου διάσωσης της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά στην Έλλάδα, ο Sinn τόνισε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσει δικούς της πόρους για να επαναγοράσει τα κρατικά της ομόλογα σε discount, αντί να της επιτραπεί πρόσβαση στο 440 δισ. ευρώ δίχτυ ασφαλείας προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις εξαγορές.

Η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει στους κατόχους ομολόγων της «την επιλογή να συγκλίνουν το χρέος που έχουν στην κατοχή τους, μετά από ένα haircut αντίστοιχο του μεγέθους του τρέχοντος discount της αγοράς, σε ένα νέο κρατικό ομόλογο που θα εκδοθεί από την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo.

«Αυτό το ομόλογο θα διασφαλίζεται από ένα κοινοτικό ομόλογο που θα πρέπει να αγοράσει η Ελλάδα», δήλωσε.
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να λάβει χρήματα από το EFSF, το ευρωπαϊκό δίκτυ ασφαλείας, για να αγοράσει τα ομόλογά της, καθώς αυτό «θα κοινωνικοποιούσε το ελληνικό χρέος», δήλωσε ο Sinn.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα ειδικά δικαιώματα εκταμίευσης (SDR) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε αποθεματικό έχει», τόνισε ο Sinn. «Εάν δεν έχει, μπορεί να χρησιμοποιήσει τίτλους ιδιοκτησίας της. Το ελληνικό δημόσιο έχει ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας είναι περίπου στο μέγεθος του ελληνικού ΑΕΠ».

Η χώρα «θα μπορούσε να πουλήσει τη γη της «σε κοινότητα κρατών σε αντάλλαγμα για τα κοινοτικά ομόλογα που δίνει η κοινότητα στην Ελλάδα για να εγγυηθεί το νέο κρατικό χρέος της». «Είναι μια περίπλοκη δομή, αλλά έτσι έγινε στην κρίση της Λατινικής Αμερικής και είχε αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Sinn


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: