Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩ ΤΕΛΟΣ! Μέρκελ – Σαρκοζί: Παρουσιάζουν τις προτάσεις για την οικονομική ολοκλήρωση .

Παρασκευή, 04 Φεβρουάριος 2011 11:30 .Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα παρουσιάσουν σήμερα από κοινού το «πακέτο» των προτάσεων για την οικονομική ολοκλήρωση, μέσω του στενού συντονισμού των πολιτικών των «17» χωρών του ενιαίου νομίσματος, ως ιστορική ευκαιρία για την Ευρωζώνη να κάνει το επόμενο ποιοτικό βήμα.

Ανγκελα Μέρκελ, Γερμανίδα καγκελάριος: «Δεν είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών σε όλες τις χώρες, αλλά να πλησιάσει η μια χώρα την άλλη όσο το δυνατόν περισσότερο».

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν στο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών σε όλους σχεδόν τους τομείς, είναι και το γεγονός ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., Βερολίνο και Παρίσι θα προτείνουν να θεσμοθετηθεί τουλάχιστον μια συνάντηση το χρόνο σε επίπεδο ηγετών της Ευρωζώνης, ώστε να εξετάζεται η πρόοδος των αλλαγών και να διαμορφώνονται τα επόμενα βήματα.

Χθες η Γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια επίσκεψης στη Μαδρίτη, όπου συναντήθηκε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουί Θαπατέρο, έδωσε και το στίγμα της σημερινής της παρέμβασης στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η οικονομία θα εξελιχθεί σε κυρίαρχο θέμα.

Σύμφωνα με την κα Μέρκελ το ζητούμενο δεν είναι η επανίδρυση του ευρώ, αλλά η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωζώνης και η πιστή εφαρμογή του αναθεωρημένου συμφώνου σταθερότητας, όπως αυτό προέκυψε μετά τις αποφάσεις του περασμένου Δεκεμβρίου για την οικονομική διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη γερμανική θέση, με την οποία ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό και η Γαλλία, το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που θα προτείνουν οι δύο χώρες σήμερα θα εστιάζεται σε τρεις βασικούς τομείς: το συνταξιοδοτικό, την πολιτική μισθών και τη φορολογία των επιχειρήσεων. Ο συντονισμός των πολιτικών αυτών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να μπορέσουν οι χώρες που υστερούν να μειώσουν το χάσμα από τις υπόλοιπες.

Ειδικότερα, οι χώρες της Ευρωζώνης θα δεσμευθούν στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα εφαρμόζονται με διαδικασία-εξπρές (12 μήνες μετά την έγκρισή τους από τις Βρυξέλλες θα πρέπει να έχουν ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία κάθε χώρας).

Θα αφορούν την προσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής, την κατάργηση της ΑΤΑ και τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα. Θα αφορούν επίσης το συντονισμό στη φορολογία των επιχειρήσεων, μέσω του καθορισμού ενός ελάχιστου συντελεστή.

Η καγκελάριος Μέρκελ διευκρίνισε χθες ότι δεν είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε εναρμόνιση των συντελεστών σε όλες τις χώρες, αλλά να πλησιάσει η μια χώρα την άλλη όσο το δυνατόν περισσότερο.

Για το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, η Γερμανία το ανέβασε στα 67 έτη, η Ισπανία κάνει το ίδιο, ενώ και οι υπόλοιπες θα υποχρεωθούν να προσαρμόσουν προς τα πάνω τα ποσοστά τους, τουλάχιστον στα 65 έτη.

Η κα Μέρκελ κάλεσε χθες ευθέως την Ισπανία να προχωρήσει στην κατάργηση της ΑΤΑ, η οποία σήμερα ισχύει σε ελάχιστες χώρες (Ισπανία, Βέλγιο, Κύπρος), ενώ στην Ελλάδα είναι «παγωμένη» λόγω μνημονίου. Δεν θέλω να μπω στα εσωτερικά της Ισπανίας για τους μισθούς, αλλά όλοι έχουμε χρέος να μην ξοδεύουμε περισσότερα από όσα κερδίζουμε κάθε χρόνο, είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Τέλος, επανέλαβε τη γερμανική θέση, που θα προτείνει και σήμερα για νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα απαγορεύει το δημόσιο έλλειμμα να υπερβαίνει ένα ανώτατο αποδεκτό όριο το οποίο και θα καθοριστεί. Στη Γερμανία έχει καθοριστεί στο 0,35% του ΑΕΠ και θα τεθεί σε ισχύ από το 2016, μάλιστα έχει ενσωματωθεί στο σύνταγμα.

Κύκλοι προσκείμενο στο περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, υπογράμμιζαν ότι οι θέσεις Γαλλίας και Γερμανίας είναι πολύ κοντά στα περισσότερα σημεία. Εκεί που είναι πιο προσεκτικοί οι Γερμανοί είναι στις αλλαγές που προωθούνται σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου οι Γάλλοι θέλουν να αποκτήσει πολύ μεγάλη ευελιξία στο θέμα της αγοράς ομολόγων χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα. Διευκρίνιζαν, όμως, ότι και στο θέμα αυτό το Βερολίνο είναι ανοικτό σε συζητήσεις για την εξεύρεση ικανοποιητικής συμφωνίας.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι στόχος των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι να στείλουν από τη Σύνοδο Κορυφής μήνυμα στις αγορές αφενός μεν ότι η Ευρωζώνη δεν θα αφήσει κανένα μέλος της να καταρρεύσει, και αφετέρου ότι είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θα καλούνται η Ελλάδα και η Ιρλανδία να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την εφαρμογή των προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων.

Σχέδια για το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, Ευρωπαίοι και Γερμανοί αξιωματούχοι εξετάζουν πιθανά βήματα ώστε να «ανακουφίσουν» την Ελλάδα από το βάρος του δημόσιου χρέους, ίσως και από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Οι πρωτοβουλίες θα είναι είτε με τη μορφή επαναγοράς χρέους ή αλλαγής των όρων στα ελληνικά ομόλογα, είτε μειώνοντας τους τόκους, είτε επιμηκύνοντας το χρόνο αποπληρωμής.

Σε δημοσίευμά της, η «Wall Street Journal» αναφέρει ότι η επιτυχία του συνολικού πακέτου μέτρων που θα συζητηθεί από την Ε.Ε. θα κριθεί από τη μείωση των επιτοκίων στα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και την επιστροφή των τραπεζών τους στις αγορές δανεισμού.

Γκέρχαρντ Σρέντερ, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας: «Καθυστέρησε η Ανγκελα Μέρκελ να λάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα πρέπει από τα μέτρα να πεισθούν οι αγορές να αγοράσουν ομόλογα -Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και άλλων περιφερειακών χωρών- με επιτόκια σε «ανεκτά» επίπεδα.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τόνισε χθες ότι δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ελλάδα ή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχετικά με τη διάθεση ομολόγων, ύψους 76 δισ. ευρώ, που έχει αγοράσει η ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά. Απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου σχετικά με τα σχέδια της ΕΚΤ για τα συγκεκριμένα ομόλογα, ο κ. Τρισέ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν βρισκόμαστε σε συζητήσεις με κανέναν».

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, άσκησε κριτική στην Ανγκελα Μέρκελ ότι καθυστέρησε να λάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, ενώ τάχθηκε υπέρ της ιδέας έκδοσης ευρωομολόγου.

Αισιοδοξία για τις αποφάσεις της Συνόδου

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών τις σημερινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, οι οποίες θα διευκολύνουν τη διαχείριση του τεράστιου δημόσιου χρέους της χώρας και θα ανοίξουν μία «χαραμάδα» για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, κοινή συνισταμένη όλων των σεναρίων, που επεξεργάζονται οι «27», κατά το μέρος που αφορά στην Ελλάδα, είναι η αντικατάσταση ακριβών ομολόγων με επιτόκια άνω του 5-6%, με ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το κόστος εξυπηρέτησης των οποίων θα είναι σημαντικά χαμηλότερο και ενδεχομένως μεγαλύτερης διάρκειας.

Στην προοπτική αντιμετώπισης του προβλήματος του ελληνικού χρέους, οι αγορές αντιδρούν θετικά.

Επισημαίνεται ότι η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς, όπως προβλέπει το μνημόνιο, εντός του πρώτου τριμήνου του 2012, η Ελλάδα θα βγει για πρώτη φορά στις αγορές με εκδόσεις ομολόγων ύψους 11,3 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά, κατά το 2012, θα εκδοθούν ομόλογα ύψους 25,1 δισ. ευρώ.

Το ίδιο έτος, από το μηχανισμό στήριξης η χώρα θα λάβει τα ποσό των 24 δισ. ευρώ. Για να καταστεί εφικτή η έξοδος στις αγορές, θα πρέπει τα spreads δανεισμού να έχουν υποχωρήσει δραματικά σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα και, στην κατεύθυνση αυτή, θα συμβάλει και η λειτουργία του EFSF.

Η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ Καρολάιν Ατκινσον, διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ δεν διαθέτει μηχανισμό για την παροχή δανείων που ξεπερνούν τα δέκα χρόνια, επιβεβαιώνοντας όμως, για άλλη μια φορά, την πρόθεση του ΔΝΤ να προχωρήσει σε επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα στα δέκα χρόνια.

Επισήμανε δε ότι τα επιτόκια, από την πλευρά του Ταμείου, είναι δεδομένα σε κάθε συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Πηγή sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: