Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Βενιζέλος στα δύσκολα – νέα κυβέρνηση χωρίς τεχνοκράτες

Βενιζέλος στα δύσκολα – νέα κυβέρνηση χωρίς τεχνοκράτες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10:51
Της Μαρίνας Μάνη
“Η συγκυβέρνηση επιτεύχθηκε. Τα ηνία της χώρας αναλαμβάνουν από κοινού ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος”. Στη φράση (πρώην) κυβερνητικού στελέχους αποτυπώνεται το στίγμα του ανασχηματισμού. Οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ (πριν από μόλις 3,5 χρόνια) καλούνται να δώσουν μαζί την ύστατη μάχη για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Εάν αποτύχουν, θα “πέσουν” μαζί. Εάν πετύχουν θα συναποφασίσουν τους νέους ρόλους –όποτε προκύψει αυτή η ανάγκη.
Και μόνο απ΄ αυτή την άποψη το διπλό αξίωμα που αναλαμβάνει ο κ. Βενιζέλος αποτελεί την ουσία του ανασχηματισμού: Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών! Αυτός θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για την πολυσυζητημένη συνεδρίαση του Eurogroup την Κυριακή, αυτός θα "σηκώσει" το βάρος της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ξεκίνησε την Πέμπτη με υπουργό Οικονομικών τον κ. Παπακωνσταντίνου και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με υπουργό Οικονομικών τον κ. Βενιζέλο.
Αυτή είναι η μία είδηση. Η άλλη, εξίσου σημαντική, είναι η άρνηση κορυφαίων τεχνοκρατών να ενταχθούν στο νέο υπουργικό σχήμα. Σύμφωνα με τις επίμονες πληροφορίες, τόσο ο Λουκάς Παπαδήμος, όσο και οι Γιάννης Στουρνάρας και Νικηφόρος Διαμαντούρος επικαλέσθηκαν φόρτο εργασίας και δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις για υπουργικά αξιώματα. Η ερμηνεία που δίνουν οι απαισιόδοξοι; Οτι έχουν προβλέψει πως ο βίος της νέας κυβέρνησης θα είναι βραχύς.
Από τις λοιπές αλλαγές:
* Παρά τη σθεναρή άρνηση που πρόβαλλε επί είκοσι μήνες, ο κ. Παπανδρέου συγκρότησε τελικά 10μελή κυβερνητική επιτροπή, η οποία θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση και θα “παίρνει πάνω της” τις κρίσιμες αποφάσεις. Μετέχουν σ΄ αυτή όλα τα “βαριά” ονόματα: Ευ. Βενιζέλος, Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης, Μ. Χρυσοχοϊδης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούσης, Α. Λοβέρδος, Κ. Σκανδαλίδης, Χ. Παπουτσής.
* Η μετακίνηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Περιβάλλοντος μοιάζει εκ πρώτης όψεως υποβάθμιση, ωστόσο η διαχείριση του “καυτού” τομέα της ενέργειας ενόψει αποκρατικοποιήσεων και, γενκά η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, δίνει άλλη διάσταση σ΄ αυτό το υπουργείο.
* Η “τράμπα” μεταξύ Γιάννη Ραγκούση και Δημήτρη Ρέππα δεν ικανοποίησε τον πρώτο, αλλά έδειξε την επιλογή του πρωθυπουργού να στηριχθεί στο “παλαιό ΠΑΣΟΚ” που έχει άριστες προσβάσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα και στον κομματικό μηχανισμό.
* Σε θέση υφυπουργού (Εσωτερικών) τοποθετήθηκε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, εκ των υποστηρικτών του κ. Βενιζέλου στη μάχη της διαδοχής και, κυρίως, εκ των συντακτών της περίφημης “επιστολής των 16 βουλευτών” προς τον πρωθυπουργό που λειτούργησε ως θρυαλλίδα εξελίξεων.
* Στο υπουργικό σχήμα (υφυπουργός Άμυνας) εντάχθηκε ο Κώστας Σπηλιόπουλος, ο οποίος έως χθες το μεσημέρι φερόταν έτοιμος... να παραιτηθεί από βουλευτής, ακολουθώντας τους Γ. Φλωρίδη και Ε. Νασιώκα.
* Τρεις από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, οι Δ. Δρούτσας, Τίνα Μπιρμπίλη και Γ. Πανάρετος έμειναν εκτός νέου σχήματος. Η ισορροπία αποκαταστάθηκε μερικώς από την είσοδο του Σταύρου Λαμπινίδη (υπουργός Εξωτερικών) ο οποίος, πέραν της στενής σχέσης που διατηρεί με τον πρωθυπουργό εδώ και χρόνια, ηγείτο μέχρι χθες των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Εκτός νέου σχήματος βρέθηκε και η Λούκα Κατσέλη, η παραμονή της οποίας στην κυβέρνηση είχε ούτως ή άλλως περάσει από σαράντα κύματα.
* Η εκπροσώπηση της κυβέρνησης ανατέθηκε στον βουλευτή Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο. Η ιδιότητά του ως καθηγητής δημόσιας υγείας στο LSE τον έφερνε από την επομένη των εκλογών στη θέση του υπουργού Υγείας, ωστόσο έμεινε στον “πάγκο” για να αναλάβει το κρίσιμο πόστο “στα δύσκολα”.
* Οι πληροφορίες περί “σφαγής των υφυπουργών” επιβεβαιώθηκαν. Εκτός κυβέρνησης έμειναν η Αννα Νταλάρα, Θεοδώρα Τσάγκρη, Μιλένα Αποστολάκη, Σπ. Κουβέλης Γ. Ντόλιος, Π. Ρήγας, Ελπίδα Τσουρή, Σπ. Βούγιας - και Τηλ. Χυτήρης, από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης
* Πρωθυπουργός

Γεώργιος Α. Παπανδρέου

* Αντιπρόεδρος

Θεόδωρος Πάγκαλος

* Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών

Ευάγγελος Βενιζέλος

* Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας

Υφυπουργοί: Ντίνος Ρόβλιας,Παντελής Τζωρτζάκης


* Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Χάρης Καστανίδης

Υφυπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος


* Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος

Αναπλ. Υπουργοί: Φίλιππος Σαχινίδης, Παντελής Οικονόμου





* Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Σταύρος Λαμπρινίδης

Αναπλ. Υπουργός : Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης





* Υπουργείο Εθνικής Άμυνας:

Υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης

Υφυπουργός: Κώστας Σπηλιόπουλος



* Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

Αναπλ. Υπουργοί: Χάρης Παμπούκης, Σωκράτης Ξυνίδης

Υφυπουργός: Θάνος Μωραϊτης



* Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Αναπλ. Υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης

Yφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης



* Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Άννα Διαμαντοπούλου

Αναπλ Υπουργός: Φώφη Γεννηματά

Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου



* Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης

Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης



* Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης

Υφυπουργός : Γιάννης Κουτσούκος





* Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός : Ανδρέας Λοβέρδος

Υφυπουργοί: Χρήστος Αηδόνης, Μάρκος Μπόλαρης, Μιχάλης Τιμοσίδης



* Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων



Υπουργός : Κώστας Σκανδαλίδης

Υφυπουργός: Γιάννης Δριβελέγκας



* Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου

Υφυπουργός: Γιώργος Πεταλωτής


* Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Yπουργός: Χρήστος Παπουτσής

Υφυπουργός: Μανώλης Όθωνας





* Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Yπουργός: Παύλος Γερουλάνος

Υφυπουργός: Γιώργος Νικητιάδης





* Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Υπουργός Επικρατείας: Ηλίας Μόσιαλος.







Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: