Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

«Ναι» από τη γερμανική Βουλή στη βοήθεια Νο2

«Ναι» από τη γερμανική Βουλή στη βοήθεια Νο2


Στεφανία Παλυμετάκη

10-06-2011

Με τη συμμετοχή ιδιωτών ως, ουσιαστικά, προαπαιτούμενο όρο, ενέκρινε σήμερα η γερμανική Βουλή το σχέδιο για την παροχή νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Το ψήφισμα είχαν καταθέσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κυβερνητικών κομμάτων CDU, CSU FDP.



Κατά τη συζήτηση, δεν έλειψε και η κριτική στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες έχουμε μια κυβέρνηση που με θάρρος αγωνίζεται για το μέλλον ενδεχομένως και για την επιβίωση της χώρας» και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Μέρκελ τόνισε ότι «σύνεση και θάρρος απαιτείται και από εμάς».
Κατά τον κ. Σταϊνμάιερ, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν πρόκειται για κρίση μόνον της χώρας, αλλά και για κρίση των ευρωπαϊκών θεσμών που πρέπει να προσαρμοσθούν για να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις. Όπως είπε απαιτείται εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων, η καθιέρωση ευρωπαϊκών κατώτατων μισθών και τη θέσπιση φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. «Η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι σοβαρή», τονίζοντας ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα πρόσθετο πρόγραμμα βοήθειας προκειμένου να κλείσει η τρύπα χρηματοδότησης της χώρας, έτσι ώστε να μπορέσει να καταβληθεί η επόμενη δόση στις αρχές Ιουλίου. «Χωρίς την καταβολή της επόμενης δόσης υπάρχει άμεσος κίνδυνος στάσης πληρωμών με βαρύτατες συνέπειες και παγκόσμια ρίσκα λόγω μετάδοσης της κρίσης», είπε.

Ο κ. Σόιμπλε δεν ανέφερε το εύρος που θα έχει το πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, ωστόσο, τόνισε ότι προϋπόθεση είναι η ανάληψη πρόσθετων προσπαθειών από την ίδια την Ελλάδα καθώς και συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.
«Πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή του βάρους ανάμεσα στους φορολογούμενους και το χρηματοπιστωτικό τομέα» είπε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν μπορούν απλά να μετακυλίουν τις δικές τους ζημιές στην πλάτη των φορολογουμένων.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι σέβεται τις επιφυλάξεις της ΕΚΤ για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε ένα δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα.

Οι επιφυλάξεις αυτές πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, είπε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι μία κοινή επιτροπή εργασίας αναζητά ένα στενό διάδρομο ανάμεσα στην ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και την αποτροπή των αρνητικών αντιδράσεων στις χρηματαγορές που φοβάται η ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: