Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Κίνδυνος να βρεθούμε εκτός Σένγκεν.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κίνδυνος να βρεθούμε εκτός Σένγκεν

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα κράτους-μέλους της Ζώνης Σένγκεν σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη σοβαρών ελλείψεων και προβλημάτων στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης, προτείνει η Κομισιόν και το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Η πρόταση κατατέθηκε χθες στο Συμβούλιο στο πλαίσιο προτάσεων για τη διακυβέρνηση της Ζώνης Σένγκεν, αναφέρει η «Καθημερινή». Αν και η επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ζώνης αρχικά για έξι μήνες προβλέπεται ως ύστατο μέτρο, στην πραγματικότητα η πρόταση «φωτογραφίζει» την Ελλάδα αναδεικνύοντας την όλο και μεγαλύτερη πολιτική απομόνωση της χώρας, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, ένα κράτος-μέλος της Σένγκεν θα μπορεί να ζητήσει την επαναφορά ελέγχων στα σύνορά του «όταν ο έλεγχος ενός εξωτερικού συνόρου δεν διασφαλίζεται πλέον εξαιτίας ιδιαίτερων περιστάσεων», όπως η σημαντική αύξηση της λαθρομετανάστευσης. Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη - μέλη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η επιβολή ελέγχων διαβατηρίων στα εσωτερικά σύνορα θα αποτελεί το ύστατο μέτρο.

Αρχικά, όταν διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ζώνης Σένγκεν, η Κομισιόν θα μπορεί να προτείνει την αποστολή βοήθειας στο κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως για παράδειγμα οι δύο αποστολές της Frontex στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που κριθεί ότι η αποστολή βοήθειας δεν ήταν επαρκής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αποφασίζουν την επιβολή ελέγχων στα εσωτερικά τους σύνορα, προκειμένου να αποκλείσουν παράνομους μετανάστες που έχουν καταφέρει να μπουν στο εσωτερικό της Ζώνης Σένγκεν.

Οι έλεγχοι διαβατηρίων θα μπορούν να επεκταθούν τρεις φορές και συνολικά να διαρκέσουν μέχρι δύο χρόνια. Ουσιαστικά πρόκειται μια πρόταση που έχει στόχο την Ελλάδα, η οποία κατηγορείται από πολλά κράτη-μέλη της Ένωσης ότι δεν ελέγχει τα σύνορά της με την Τουρκία.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: