Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Σύνοδος Κορυφής: κατακλυσμιαίες οι συνέπειες αν δεν...


OIKONOMIA

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Γιάννη Αγγέλη 
Αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση αύριο, ή το αργότερο την Παρασκευή, “η αντίδραση των αγορών ενδέχεται να είναι πρωτοφανής...”.

Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν από όλες τις πλευρές οι οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές ιδιαίτερα από την “απέναντι” πλευρά του Ατλαντικού.

Το γεγονός ότι η χθεσινή συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ δεν κατάφερε να σκιαγραφήσει έστω και ενα μικρό ρήγμα στο διαφαινόμενο αδιέξοδο της συνόδου που αρχίζει σήμερα έχει αυξήσει στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού των αγορών.

Η Γερμανία επιμένει σταθερά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε εγγύηση καταθέσεων (αυτό κρύβεται πίσω από την πρόταση ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος), ούτε ευρω-ομόλογο (δηλαδή κοινή εγγύηση του κρατικού χρέους) αν οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης δεν παραδώσουν τα κλειδιά της εθνικής οικονομικής πολιτικής σε ένα γερμανικών προδιαγραφών υπερεθνικό ευρω-οργανισμό.

Από την άλλη πλευρά το ένα τρίτο των χωρών της Ευρωζώνης και περισσότερο από τα 3/8 της οικονομίας της έχει χάσει πλέον κάθε ρεαλιστική πρόσβαση στην χρηματοδότηση από τις αγορές κεφαλαίου!

Αν σ΄ αυτό το αδιέξοδο δεν υπάρξει απάντηση έως αύριο –και από πουθενά δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο– την Δευτέρα οι συνέπειες στις αγορές κεφαλαίου απειλούν να είναι κατακλυσμιαίες όχι μόνο για τις υπερχρεωμένες οικονομίες της ευρωζώνης αλλά για το ευρώ σαν ενιαίο νομισματικό χώρο.

Το παράδοξο αυτής της εικόνας είναι ότι το Βερολίνο γνωρίζει πως δεν μπορεί να αποφύγει την ζημιά για την δική του οικονομία είτε υποχωρήσει είτε τραβήξει το σχοινί στην αντιπαράθεση αυτή...

Διπλωματικές πηγές πάντως προσκείμενες στην γαλλική κυβέρνηση επιμένουν ότι στην χθεσινή συνάντηση Ολάν – Μέρκελ υπήρξαν σημεία συμφωνίας τα οποία δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν παρά μόνο στο παρά πέντε της διαμόρφωσης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Και αυτό γιατί έτσι το Βερολίνο πιστέυει ότι θα αποσπάσει το μέγιστο της υποχώρησης των εταίρων της στην απαίτηση για περισσότερο “ευρωπαϊκό” έλεγχο στα εθνικά δημόσια οικονομικά τους. Και κάτι ακόμα. Η “παραχώρηση” αυτή εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων θα πηγαίνει αναλογικά με την παροχή “εγγυήσεων” από την Γερμανία και το αντίστροφο.

Απέναντι στις πληροφορίες αυτές πάντως τα σχόλια ποικίλουν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι πρόκειται για “ψευδή εικόνα” που σκοπό έχει να καθησυχάσει τις αγορές. Μπορεί, τίποτα δεν αποκλείεται. Το βέβαιο είναι ότι την Δευτέρα αν δεν έχει υπάρξει μέχρι την Πρασκευή αξιόπιστη απάντηση στην Σύνοδο Κορυφής, θα χρειασθεί για άλλη μια φορά να εμφανισθεί στην κεντρική σκηνή του δράματος ο “απο μηχανής θεός” η ΕΚΤ... 



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: