Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Το όχι της Γερμανίας στη… μισή ιταλική διάσωση.


Το όχι της Γερμανίας στη… μισή ιταλική διάσωση

ΕκτύπωσηPDF
bonds-1Προφανώς ψευδής αποδείχθηκε η είδηση περί αγοράς ισπανικών και ιταλικών ομολόγων από τα ταμεία διάσωσης  EFSF και ESM, παρά τη σπέκουλα πολλών μέσων ενημέρωσης, τα οποία δημιούργησαν ψεύτικες ελπίδες.
Η είδηση κυκλοφόρησε, αναφέροντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν στα σκαριά το σχετικό σχέδιο ώστε να βάλουν μια τάξη στις αγορές ομολόγων και να αποκλιμακώσουν τις πιέσεις σε Ιταλία και Ισπανία. Υπενθυμίζεται ότι χθες η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 7,2%, επίπεδο που καθιστά μη βιώσιμο το χρέος της και την οδηγεί ολοταχώς στην αγκαλιά της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για μια συνολική διάσωση της οικονομίας, κι όχι μόνο των τραπεζών.
Ακόμα κι αν η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ επέτρεπε να αντικατασταθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τους μηχανισμούς EFSF και ESM,  τίποτα δεν θα διορθωνόταν. Αντίθετα θα οδηγούσε σε ένα μαζικό sell-off των ομολόγων εκτός της κατοχής της ΕΚΤ και του ESM.
Δυστυχώς η επιλογή της Ιταλίας είναι μόνο μία: Να βρει κάποιον να αγοράσει τα ομολογά της. Αλλά η Γερμανία είπε και πάλι όχι.
Η πρόταση της Ιταλίας
Την πρόταση για την αγορά ομολόγων από τα ταμεία διάσωσης, έριξε στο τραπέζι των ηγετών του G20 στο Μεξικό η Ιταλία, όπως μετέδωσε το Reuters.
Η ιταλική πρόταση προβλέπει ότι οι μηχανισμοί EFSF και ESM θα αγοράσουν ομόλογα από την Ιταλία και την Ισπανία στη δευτερογενή αγορά ομολόγων,  ώστε να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων.
Και οι δύο μηχανισμοί έχουν τη δύναμη να αγοράζουν χρέος, ωστόσο μέχρι στιγμής μόνο η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε αγορές ομολόγων χωρών της ευρωζώνης. Από τον Μάιο του 2010 όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα ύψους 210 δισ. ευρώ.
«Η ιδέα σταθεροποίησης του κόστους δανεισμού, ειδικά για χώρες οι οποίες πετυχαίνουν τους μεταρρυθμιστικούς τους στόχους, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να σαφώς να διαχωριστεί από την ιδέα της διάσωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μετά το πέρας της Συνόδου στο Μεξικό.
Το γερμανικό όχι
Η κεντρική ιδέα λοιπόν είναι να διασωθεί η Ιταλία χωρίς τη συμμετοχή των αγοραστών ομολόγων. Γιατί η αγορά είναι ακόμα ικανή να κρίνει ποιος πραγματικά πληροί τους όρους και πετυχαίνει τους στόχους.
Στην πραγματικότητα, οδηγώντας υψηλότερα τα spreads, η αγορά κάνει ακριβώς αυτό: Αναγκάζει την Ιταλία να είναι ειλικρινής σχετικά με την τακτοποίηση του δημοσιονομικού της χάους. Είναι λυπηρό που η Ιταλία αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι δεν πάρθηκε καμία απόφαση για την χρήση των Ταμείων στην αγορά ομολόγων. Ωστόσο η ιδέα αξίζει να εξεταστεί στη μίνι Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης την Παρασκευή, με την συμμετοχή Μέρκελ, Μόντι, Ολάντ και Ραχόι., όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος στο Reuters.
Στο παρελθόν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει καταστήσει σαφές ότι τα Ταμεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ομολόγων, ωστόσο αυτή η πρόταση δεν είναι δημοφιλής στη Γερμανία και απαιτεί τη συμφωνία των άλλων μελών της ευρωζώνης.
Την ιδέα «έριξε» πρώτος στο τραπέζι ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Enzo Moavero, τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες.
Πάντως ακόμα κι αν δεχθεί κανείς ότι ο ESM είναι ο κατάλληλος μηχανισμός για να αγοράσεις ισπανικό χρέος, το μόνο που θα πετύχουν οι Ευρωπαίοι είναι να υποτιμήσουν ακόμη περισσότερη τους υπάρχοντες κατόχους ομολόγων.
Ο αναλυτής της  Credit Suisse, Andrew Garthwaite, εκτιμά ότι η πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού δεν λύνει τα τρία προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη:  ανάπτυξη, φερεγγυότητα των PIIGS και ανάγκη για μια τραπεζική ένωση.
Άλλωστε όπως τονίζει, δεν είναι ξεκάθαρο ότι η δύναμη πυρός των EFSF/ESM αρκεί για να κάνει τη διαφορά.
Τελικά η Γερμανία μίλησε διαψεύδοντας μια για πάντα τις προσδοκίες που την ήθελαν να μην είναι ο «ταμίας» της ευρωζώνης, παρακάμπτοντας ακόμα και την ΕΚΤ.
Η γερμανική κυβέρνηση επαναβεβαίωσε την Τετάρτη, δια στόματος του  κυβερνητικού εκπροσώπου της Γερμανίας, Georg Streiter ότι οι μηχανισμοί EFSF και ESM δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν ομόλογα μελών της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά, χωρίς αυτές οι χώρες να υποβάλλουν επίσημο αίτημα και να δεχθούν τους ανάλογους όρους.
Η Κομισιόν από την πλευρά της διέψευσε την ύπαρξη ενός σχεδίου ή επίσημου αιτήματος για την αγορά ομολόγων μέσω των ταμείων διάσωσης EFSF και ESM.
«Από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει επίσημο αίτημα ακόμη. Απλώς σκεφτόμαστε ποιά εργαλεία μπορεί να είναι χρήσιμα για την αποσυμπίεση των αγορών. Δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα ακόμη», τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: