Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ο Μόντι δίνει περιθώριο μιας εβδομάδας για να σωθεί το



ευρώ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2012 12:18
Web-Only
Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προειδοποίησε ότι οι συνέπειες μιας αποτυχίας της Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου μπορεί να είναι «αποκαλυπτικές», μιλώντας για μία «πιθανή δίνη θανάτου», της οποίας τα αποτελέσματα μπορεί να είναι περισσότερο πολιτικά και λιγότερο οικονομικά. Ο οικοδεσπότης της Συνόδου δίνει περιθώριο μόλις μιας εβδομάδας για τη διάσωση του ευρώ. 

Μιλώντας σε ξένες εφημερίδες πριν από τη μίνι Σύνοδο προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη την Παρασκευή -με τη συμμετοχή Μόντι, Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι-, ο ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει περιθώριο μιας εβδομάδας, προκειμένου να σωθεί η Ευρωζώνη.

Πρόσθεσε ότι οι «4» της Ευρωζώνης εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο που έχει ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της «μόλυνσης» από την κρίση χρέους, ενώ ικανοποιεί και την άρνηση της Γερμανίας να επιβάλει κυρώσεις για οικονομική ανευθυνότητα.

Το σχέδιο, είπε, είναι ένα από τα «απολύτως απαραίτητα» που πρέπει να συμφωνηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

«Θα υπήρχαν ολοένα και ισχυρότερες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον ορισμένων χωρών και μια παρενόχληση των ασθενέστερων χωρών», αναφέρει ο Μόντι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε διάφορες εφημερίδες. Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, «οι επιθέσεις αυτές θα έπλητταν όχι μόνον αυτούς οι οποίοι δεν θα είχαν σεβαστεί τους κανόνες που έχουν καθοριστεί από την ΕΕ, αλλά επίσης χώρες όπως η Ιταλία».

Ο Μόντι προειδοποιεί επίσης ότι, αν η οικονομική κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, οι λαϊκές διαμαρτυρίες θα αυξηθούν.
Αν δεν προκύψει κανένα αξιόπιστο σχέδιο, «η λαϊκή απογοήτευση έναντι της Ευρώπης θα αυξηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Υπογραμμίζει, παράλληλα, πως για να ξεπεραστεί η κρίση της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής οικονομίας «είναι απαραίτητη περισσότερη ολοκλήρωση».
Οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού έρχονται λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στη Ρώμη μια μίνι σύνοδος κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, η οποία πρόκειται να προετοιμάσει την προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: