Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Με 10 εγκυκλίους στο υπ. Εργασίας εφαρμόζουν το Μνημόνιο.



Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Της Ρούλας Σαλούρου
Υπό την ασφυκτική εποπτεία των εκπροσώπων των δανειστών, στο υπουργείο Εργασίας ολοκλήρωσαν ήδη, την περασμένη εβδομάδα, τη συγγραφή των 10 εγκυκλίων που απαιτούνται για την εφαρμογή των σκληρών αλλαγών σε ασφαλιστικό και εργασιακό. Παράλληλα, στην συμπληρωματική του Μνημονίου 3 (νόμου 4093/12) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, υπάρχει διάταξη βάσει της οποίας ξεκαθαρίζεται ότι οι συντάξεις σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώνονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Το μέτρο θα ισχύσει από  την 1η Ιανουαρίου του 2013 και με αυτόν τον τρόπο ενοποιείται για όλους τους φορείς η ημερομηνία καταβολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνταξη θα συνεχίσει -και με τη νέα ημερομηνία- να προκαταβάλλεται. Στις αρχικές σκέψεις, ήταν το μέτρο να ισχύσει από την σύνταξη του Ιανουαρίου, δηλαδή να υπάρξει μια σημαντική καθυστέρηση της τάξης των 5-8 ημερών, στις πληρωμές του Δεκεμβρίου. Αυτό θα έδινε σημαντική ανάσα και στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία άλλωστε αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, καθώς τα έσοδά τους μειώνονται συνεχώς. Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι διασταυρώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και της ΗΔΙΚΑ του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι και κυρίως ποιοι συνταξιούχοι λαμβάνουν μία, δύο ή τρεις συντάξεις που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Τελικά, οι περικοπές θα εφαρμοστούν στις 31 Ιανουαρίου, στις συντάξεις Φεβρουαρίου. Οι περικοπές για τις συντάξεις Ιανουαρίου θα γίνουν σταδιακά, παράλληλα με τις τρέχουσες, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την ίδια Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, προβλέπεται ότι η περικοπή της τάξης του 20% θα ισχύσουν και για τις συντάξεις του δημοσίου που ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ. Η διάταξη ψηφίστηκε  από την ολομέλεια της Βουλής, για τον ιδιωτικό τομέα, την τελευταία στιγμή, στο πολυσυζητημένο πολυνομοσχέδιο, ως αντιστάθμισμα στην «υπαναχώρηση» της κυβέρνησης σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις των ατόμων με αναπηρία.

Παράλληλα, θα προβλέπεται η θεσμοθέτηση του ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου συντάξεων και αποδοχών για όλους του ασφαλισμένους. 

Από σήμερα, αναμένεται και η δημοσιοποίηση όλων των εγκυκλίων που απαιτούνται για την άμεση και πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου. Η συγγραφή τους έγινε υπό την εποπτεία των εκπροσώπων της τρόικας των δανειστών, που εξέταζαν κάθε μία από αυτές, προκειμένου οι εγκύκλιοι να μην περιλαμβάνουν αποκλίσεις από τις διατάξεις του νόμου. 

Ειδικά για το ασφαλιστικό, η εγκύκλιος προβλέπει ότι από τις αρχές του 2013, πάνω από 100.000 ασφαλισμένοι εξαναγκάζονται να παραμείνουν εντός αγοράς εργασίας και εκτός σύνταξης. Συγκεκριμένα, καθορίζεται ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 67ο έτος και ελάχιστος χρόνος ασφάλισης τα 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) και ως γενικές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις καθορίζονται σε 40 έτη ασφάλισης (12.000 ημέρες ασφάλισης ή ένσημα) και 62ο έτος ηλικίας.  Παράλληλα ξεκαθαρίζεται ότι διασφαλίζονται όλα τα θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Δηλαδή, όσοι συμπλήρωσαν το 2010 και το 2011 ή συμπληρώνουν ως τις 31/12/2012 τα απαιτούμενα ένσημα και το όριο ηλικίας που προβλέπουν παλαιότεροι νόμοι δεν θίγονται από την αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Αντίστοιχα και όσοι ασφαλισμένοι έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης του 2010 ή του 2011 ή του 2012, αλλά δεν έχουν την ηλικία που ζητά ο νόμος, επίσης δεν θίγονται καθώς κατοχυρώνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον με το όριο ηλικίας που ισχύει την κάθε χρονιά.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: