Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Α. Σαμαράς: Σημαντική πρόοδος σε όλα τα μέτωπα για την Ελλάδα


OIKONOMIA


Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
«Υπάρχει μια κατανόηση των θέσεων της κάθε χώρας, υπάρχει μια μείωση διαφορών. Υπήρξε μια προσέγγιση δεν υπήρξε βέβαια κατάληξη. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε μια νέα σύνοδο κορυφής στις αρχές του 2013». Αυτά δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια συνοχής, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως υπήρξε μια μείωση στην αφετηρία άνω του 40%. «Ξεκινάμε με μια αφετηρία των 11,4 δισ. ευρώ και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: Στο ότι μειώνεται συνολικά το ποσό των κονδυλίων που δίνει η Ευρώπη και αυξάνονται τα μέλη που διεκδικούν μερίδιο, καθώς και στο ότι η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες, αντιμετωπίστηκε με στοιχεία του 2007-2009, πριν δηλαδή την εκδήλωση της κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος καθώς, όπως είπε, όλα δείχνουν ότι μπορεί να αυξηθεί σημαντικά η συμμετοχή μας στα κοινοτικά κονδύλια. Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως ήδη ο Herman Van Rompuy κατέθεσε μια πρόταση που μπορούμε να πάρουμε περισσότερα από 20% παραπάνω από ό,τι μας έδιναν αρχικά. Επιδιώκουνε να πάρουμε ακόμη μεγαλύτερα ποσά.

Σχετικά με το θέμα της εκταμίευσης της ελληνικής δόσης ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως είχε ένα διήμερο συνεχών επαφών με τους περισσότερους ομολόγους του, πρωθυπουργούς και ανώτατους αξιωματούχους, ενώ την ίδια στιγμή και ο κ. Στουρνάρας είχε αντίστοιχες επαφές με τους δικούς του ομολόγους.

«Επομένως συζητήσαμε με όλους και για την εκταμίευση της δόσης αλλά και για την αύξηση των κονδυλίων για την Ελλάδα από τους προϋπολογισμούς της ΕΕ» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα. Πιστεύω ότι υπάρχει πρόοδος σημαντική σε όλα τα μέτωπα» τόνισε τέλος ο κ. Σαμαράς.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: