Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ώδινεν όρος και έτεκεν... επιμήκυνση



Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Γιάννη Αγγέλη 
Σε κατάσταση σύγχυσης και «τεχνικής» αμηχανίας για το πώς θα αντιμετωπισθεί το δημοσιονομικό κενό και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συζητείται σήμερα το απόγευμα στο Eurogroup το ελληνικό πρόβλημα. Και αυτό παρά την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του Προϋπολογισμού.

Σε «τεχνικό» επίπεδο οι προτάσεις από το Euroworking Group που θα τεθούν σε γνώση των υπουργών οικονομικών δεν έχουν τις απαραίτητες «πολιτικές» προϋποθέσεις για να αποσπάσουν μία τελική απόφαση, καθώς η διαφωνία μεταξύ Κομισιόν/ΕΚΤ και του ΔΝΤ όσο αφορά τόσο την μη βιωσιμότητα του χρέους όσο και τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού από την επιμήκυνση του προγράμματος παραμένουν ισχυρές και θα διατυπωθούν για άλλη μια φορά σήμερα.

Καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι θα γίνει άλλη μια προσπάθεια σε «τεχνικό» επίπεδο για να γεφυρωθεί η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο διάστημα που απομένει μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 22/11.

Χωρίς να αποκλείεται επίσης μία νέα απόπειρα πολιτικής λύσης στο μεταξύ, αν οι «διαμεσολαβητές» καταφέρουν να δώσουν μία ενδιάμεση «λύση» μέχρι να υπάρξουν προϋποθέσεις για την τελική αναμόρφωση του ελληνικού προγράμματος στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα φαίνεται να υπάρχουν πλέον οι δυνατότητες να επισημοποιηθεί αυτό που ήδη έχει γίνει στα χαρτιά, δηλαδή η επέκταση κατά μία διετία του προγράμματος.

Άλλωστε τόσο το Μεσοπρόθεσμο όσο και το προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης που έχουν στα χέρια τους οι υπουργοί Οικονομικών έχει ενσωματωμένη την επιμήκυνση.

Παρόλα αυτά, ούτε και η επίσημη ανακοίνωση της επιμήκυνσης σήμερα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, καθώς παραμένει άλυτος ο γόρδιος δεσμός της βιωσιμότητας του χρέους και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού (δηλαδή τα παραπάνω κεφάλαια που θα χρειασθούν).

Εκείνο που έχει ήδη «λυθεί» σε τεχνικό επίπεδο είναι το «ΟΚ» για το δάνειο-γέφυρα που θα δώσει χρόνο στο Eurogroup να συζητήσει αν χρειασθεί το ελληνικό θέμα στις αρχές Δεκεμβρίου χωρίς να υπάρχει θέμα χρεοστασίου στην Αθήνα.

Όλα όμως δείχνουν ότι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα το χρονικό διάστημα στο οποίο η δόση του Ιουνίου (μαζί με τα υπόλοιπα του Μαρτίου) θα αρχίσει να εκταμιεύεται σταδιακά, έτσι ώστε να καλυφθεί το πρόβλημα στις τράπεζες (ανακεφαλαιοποίηση) και οι υποχρεώσεις από το δάνειο γέφυρα (bridge loan) που θα δρομολογηθεί άμεσα (μέσω εντόκων γραμματίων) για ένα μήνα.

Στην «λύση» αυτή φαίνεται να έχει παίξει σημαντικό ρόλο η αναγνώριση από πλευράς Merkel – Hollande του κινδύνου πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Αθήνα και… ακύρωσης όσων έχουν μεσολαβήσει στην Ελλάδα το τελευταίο δεκαήμερο, αν δεν υπάρξουν αποφάσεις στις Βρυξέλλες


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: