Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Lipsky: Η λιτότητα δεν θέτει θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.



Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Οι προσπάθειες για τη διάσωση της Ελλάδας δεν έχουν κατορθώσει να παρέχουν τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα στην οικονομία της, δήλωσε ο John Lipsky.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg από την Κοπεγχάγη, ο πρώην πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ότι «ήταν απογοητευτικό, καθώς ορισμένα από αυτά ήταν ξεκάθαρα από την αρχή με πάρα πολλούς τρόπους. Αισθάνομαι ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να είχε διαχειριστεί πολύ καλύτερα».

Η Ευρώπη πιέζει την Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειες και να συγκρατήσει το έλλειμμα, απελευθερώνοντας την οικονομία. Τα μέτρα λιτότητας επιδεινώνουν το οικονομικό πόνο και δεν πρόκειται να θέσουν τα θεμέλια για μια ανάκαμψη που θα διαρκέσει, δήλωσε ο Lipsky.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ήταν «πολύ απογοητευτικό να βλέπουμε πόσο λίγο έχει επικεντρωθεί η συζήτηση γύρω από αυτά που είναι πραγματικά βασικά ζητήματα, πραγματικά δημιουργικά ζητήματα για την Ελλάδα, που είναι η προοδευτική απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της στην ευρωζώνη».

Μάλιστα, κατά τον ίδιο, εάν αυτό δεν διορθωθεί, τότε δεν θα υπάρξει επιτυχημένη λύση για την ελληνική οικονομία, με τον ένα ή άλλο τρόπο. Ακόμη, ο Lipsky εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να άρει τους εμπορικούς φραγμούς και να έχει πιο εξαγωγικό προσανατολισμό ώστε να έχει οποιαδήποτε ελπίδα επιστροφής της στην ανάπτυξη.

«Αν κοιτάξει κανείς τον πολύ περιορισμένο βαθμό, το εντυπωσιακά περιορισμένο μέγεθος διεθνούς εμπορίου στο ΑΕΠ της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη το μικρό μέγεθος της χώρας, μπορεί να αντιληφθεί ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο, ειδικά συμφέροντα κατόρθωσαν να κρατήσουν την ελληνική οικονομίας εκτός της ενιαίας αγοράς. Αυτό πρέπει να διορθωθεί και αυτό απαιτεί αποτελεσματική δράση εναντίον –μεταξύ άλλων- των ιδιαίτερων συμφερόντων, των προστατευτικών αγορών, των οιονεί μονοπωλίων, και των αναποτελεσματικών κρατικών επιχειρήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: