Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Το "πήγαμε, πετύχαμε, ήρθαμε" του Α. Σαμαρά

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Της Μαρίνας Μάνη
Τους δύο κυβερνητικούς εταίρους του θα ενημερώσει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς για τις χθεσινές εξελίξεις γύρω από το πότε και το πώς της εκταμίευσης των δόσεων.

Ο ίδιος επέστρεψε στην Αθήνα λίγο μετά τα μεσάνυχτα εμφανώς ικανοποιημένος από το μονοήμερο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, ενώ ξαναφεύγει αύριο για τη Μάλτα όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα –με στόχο, πάλι, να έχει νέες συναντήσεις με ευρωαξιωματούχους και ομολόγους.

Πετύχαμε διότι...
Εν αναμονή της επίσημης ενημέρωσης, ανάλογο κλίμα επικρατεί και στα επιτελεία των Ευ. Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, συνεργάτες των οποίων σημείωναν ως ιδιαίτερα θετικά τα εξής σημεία:

- Πρώτον, την πιθανή εκταμίευση του συνόλου των δόσεων που είχαν προβλεφθεί για το 2012 –δηλαδή ποσό που φτάνει τα 44 δισ. ευρώ.

- Δεύτερον, την παραμονή στην Τράπεζα της Ελλάδας του ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου θα γίνει η διαχείριση αυτού του ποσού –και παρά την αρχική επιμονή της γερμανικής πλευράς να μεταφερθεί αυτός ο λογαριασμός στο εξωτερικό.

- Τρίτον, η θέσπιση κανόνα ισοσκελισμένου προϋπολογισμού με αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης ο οποίος (κανόνας) θα ισχύει και για τις αποκρατικοποιήσεις, ώστε όταν διαπιστώνεται υστέρηση να αναζητείται κάλυψη των κενών από περικοπές δαπανών. Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού παρατηρεί ότι αυτοί οι «κανόνες» είναι ελληνικής προέλευσης και εντάσσονται στο πρόγραμμα ακριβώς για να υπάρχει στενός μηχανισμός παρακολούθησής του.

- Τέταρτον, η διετής επιμήκυνση την οποία θεωρούσε βέβαιη το κυβερνητικό επιτελείο, παρότι παραμένει η εκκρεμότητα (και η κοντρα ανάμεσα στους εταίρους) για την χρηματοδότησή της.

Ο κ. Σαμαράς πήρε τις διαβεβαιώσεις που ήθελε απο τους Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι για την έγκαιρη εκταμίευση του ποσού –αν και δεν συναντήθηκε, τελικά, με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ο αγώνας δρόμου θα συνεχισθεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (20 Νοεμβρίου) με στόχο οι αποφάσεις να «κλειδώσουν» στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Πέμπτης.

«Μόνο μετά απ΄ αυτό θα μπορούμε να πούμε οριστικά πως ‘το καράβι γύρισε’ και θα μπορούμε να δώσουμε τη μάχη για αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις αφού θα έχει αλλάξει η ψυχολογία εντός και κι εκτός συνόρων», τονίζουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Ανασχηματισμός πριν από τα κάλαντα
Για τον λόγο αυτό, φαίνεται ότι επισπεύδονται οι αποφάσεις για κυβερνητικές αλλαγές, καθώς με την έλευση του νέου έτους «δεν θα υπάρχει περιθώριο ούτε για μία χαμένη ημέρα».

Κι επειδή ο (ευρύς) ανασχηματισμός δεν μπορεί να γίνει πριν πέσουν οι υπογραφές για την εκταμίευση, ο χρόνος των αλλαγών τοποθετείται κάπου στα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να πιάσουν δουλειά οι νέοι υπουργοί πριν από τα κάλαντα.

Μέχρι τότε, θα έχουν αποσαφηνισθεί και οι προθέσεις των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη για τη δική τους συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα ως αντιπρόεδροι –κάτι που το θέλει ο πρώτος και «σκέφτεται» ο δεύτερος.

Τα πρώτα δείγματα γραφής θα δοθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που προτίθεται να συγκαλέσει ο πρωθυπουργός



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: