Οι εκπρόσωποι της τρόικας είπαν όχι σε απολύσεις και αναδιάρθρωση του χρέους, φωτογράφισαν όμως επιμήκυνση του Μνημονίου εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να βγει στις αγορές.
Οι Σ.Ντερουζ (Κομισιόν), Π.Τομσεν (ΔΝΤ) και Ντ. Μπλάνκ (ΕΚΤ) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τόνισαν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και απαιτούνται ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές.
Τόνισαν χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές με τη λήξη του Μνημονίου, σημείωσαν ωστόσο ότι υπάρχει και η εναλλακτική επιλογή της επιμήκυνσης και της αναχρηματοδότησης του πακέτου των 110 δις ευρώ.
«Το πρόγραμμα της κυβέρνησης παραμένει σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο, παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά ικανοποιητικά», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της τρόικας.
«Over staff» χαρακτήρισαν το δημόσιο και επέμειναν στην αναλογία του «πέντε προς ένα» λέγοντας όμως όχι στις απολύσεις αλλά ναι στις εθελούσιες.
Για τις κλαδικές συμβάσεις υποστήριξαν ότι «είναι υπεύθυνες για τη μείωση της ανταγωνιστικότητας» και επέμειναν ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν είναι μέτρο που επεκτείνεται αυτόματα αλλά μόνο σε όσους εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας τόνισαν ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά απ΄ ότι όφελος στην ελληνική οικονομία.
Ήταν έμμεση η αναφορά τους στην 4η δόση του δανείου λέγοντας ότι μέχρι τον Ιανουάριο η Αθήνα θα πρέπει να έχει καταθέσει «γραπτώς και λεπτομερώς» όλα τα σχέδιά της για τις διορθωτικές αλλαγές σε ΔΕΚΟ, φορολογικό, Υγεία και ιδιωτικοποιήσεις.
Μόνο για την Υγεία, σημείωσαν ότι με χρηστή διαχείριση μπορεί να εξοικονομηθεί έως και το 2% του ΑΕΠ σε πόρους.
Για το τραπεζικό σύστημα, επεσήμαναν με νόημα, φωτογραφίζοντας την Αγροτική, ότι τα ιδρύματα στα οποία συμμετέχει το δημόσιο θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση και στη συνέχεια σε ενίσχυση των κεφαλαίων τους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου