Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΗ - ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΡΤ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ. ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣΤΕ!

Γλιτώστε κάτι από τη ΔΕΗ


Αν με τον κοινόχρηστο λογαριασμό ρεύματος της πολυκατοικίας πληρώνετε ΕΡΤ και ΤΑΠ, αυτό είναι παράνομο. Μόνο που η... Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Οφέλειας(!) δεν αίρει αυτομάτως την παρανομία υπέρ του κοινού.

Πρέπει ο κάθε διαχειρηστής να πάει στο τοπικό κατάστημα και να υποβάλει το σχετικό αίτημα που στηρίζεται στο νόμο 3419 άρθρο 31 του 2005, διεκδικώντας την επιστροφή των παρατύπως καταβληθέντων ποσών από το έτος 2005.

Είναι να αδιαφορεί κανείς αυτή τη ζαβή εποχή που ζούμε;

Αναρτήθηκε από Μιχάλης Κάρος στις 10:21 π.μ.


ΝΟΜΟΣ 1730/1987 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 3410/2005 ΑΡΘΡΟ 31 (ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΝΟΜΟ, ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ )
Άρθρο 14 Πόροι – Απαλλοτριώσεις 1. Πόροι της ΕΡΤ-ΑΕ είναι:


α. έσοδα από ανταποδοτικό τέλος (εισφορά) που εισπράττει η ΕΡΤ-ΑΕ σύμφωνα με τις διατάξεις των επομένων παραγράφων,

β. έσοδα από διαφημίσεις,

γ. έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και

δ. έσοδα από κάθε άλλη πηγή.

2. Οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. αποβλέπουν στην εκπλήρωση των στόχων της δημόσιας υπηρεσίας, εξυπηρετούν τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της κοινωνίας και αποτελούν παράγοντα της διασφάλισης της πολυφωνίας.

Στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. επιβάλλεται η υποχρέωση κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτόν τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό.

Τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. απευθύνονται σε όλα τα τμήματα του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ειδικών κοινωνικών κατηγοριών, χωρίς να επηρεάζονται από το βαθμό θεαματικότητας και ακροαματικότητας των εκπομπών που προορίζονται γι' αυτές.

Ως αντιπαροχή για το δικαίωμα λήψης των παραπάνω εκπομπών ορίζεται και εισπράττεται υπέρ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., στην οποία και περιέρχεται, ανταποδοτικό τέλος (εισφορά). Υποχρέωση για την καταβολή αυτού του τέλους έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, που κατοικεί ή διαμένει στην Ελλάδα και κάθε νομικό πρόσωπο, που είναι κάτοχος μετρητή ή μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε μετρητή. Το ύψος του ορίζεται στο ποσό των 4,24 ευρώ μηνιαίως ανά μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, υπολογίζεται από πρώτης διαδρομής καταμέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος μετρητών Δ.Ε.Η. και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η., η οποία παρακρατεί προμήθεια 0,5 % για την είσπραξη και απόδοση αυτή. Δεν επιβάλλεται ανταποδοτικό τέλος (εισφορά) για τους μετρητές, από τους οποίους ηλεκτροδοτούνται οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών, ανεξάρτητα από τη χρήση τους.

3. Από το ανταποδοτικό τέλος απαλλάσσονται μόνο: α) το Ελληνικό Δημόσιο, β) το νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, γ) οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και οι αμιγείς επιχειρήσεις τους, τα αμιγή ιδρύματά τους και οι ενώσεις τους και δ) οι κάτοχοι μετρητών Δ.Ε.Η. για την κατανάλωση ρεύματος που χρησιμοποιείται σε αρδευτικές, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, ε) Οι ιεροί ναοί και τα νεκροταφεία.

Δεν απαλλάσσονται άλλα νομικά πρόσωπα που έχουν τα προνόμια του Δημοσίου ή εξομοιώνονται με το Δημόσιο.

4. Από την καταβολή του παραπάνω ανταποδοτικού τέλους απαλλάσσονται επίσης: α) κάτοχοι μετρητών, για όσο χρονικό διάστημα καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια αξίας μέχρι και πεντακοσίων (500) δραχμών μηνιαίως,

β) οι πάσης φύσεως Χριστιανικοί Ιεροί Ναοί ανεξαρτήτως χαρακτηρισμού (Ενοριακοί, Μοναστηριακοί, Εξωκλήσια, Νεκροταφεία, ηλεκτροδοτούμενοι τάφοι κ.λπ.) και δόγματος, καθώς και Ναοί και χώροι λατρείας των κατά το άρθρο 13 παρ.2 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών.

5. Οι διατάξεις για την παραγραφή αξιώσεων, για τόκους, προσωποκράτηση και εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που ισχύουν υπέρ του Δημοσίου, εφαρμόζονται και υπέρ της ΕΡΤ-ΑΕ και των εταιρειών που ιδρύονται με αποκλειστικά κεφάλαιά της. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής, εκτός από εκείνες για τόκους, δεν εφαρμόζονταί για τις αξιώσεις του προσωπικού των εταιρειών αυτών που προέρχονται από την παροχή εργασίας τους, για τις οποίες εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία.

6. Οι απαιτήσεις της ΕΡΤ-ΑΕ εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων. Τίτλο εκτελεστό αποτελεί η απόφαση του προέδρου της ΕΡΤ-ΑΕ που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του προϊσταμένου των οικονομικών υπηρεσιών της.

7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ-ΑΕ και γνώμη της Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών - Ακροατών, η ΕΡΤ-ΑΕ, μπορεί να εκδίδει ομολογιακά δάνεια. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται οι όροι έκδοσης των ομολογιακών δανείων και κάθε σχετική λεπτομέρεια. Τα ομολογιακά δάνεια χρησιμοποιούνται για την αγορά, κατασκευή και εγκατάσταση τεχνικού εξοπλισμού καθώς και για αγορά και ανέγερση κτιρίων της ΕΡΤ-ΑΕ.

8. Οι διατάξεις του άρθρου 12 του Νόμου 1597/1986 (ΦΕΚ 68) ισχύουν για οποιοδήποτε μηχάνημα ή υλικό της ΕΡΤ-ΑΕ που προορίζεται για την παραγωγή, αναπαραγωγή και μετάδοση ήχου και εικόνας.

9. Η ΕΡΤ-ΑΕ έχει το δικαίωμα να χρησιμοποίει, χωρίς αντάλλαγμα, χώρους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ο.Τ.Α. και των οργανισμών του δημοσίου τομέα, εφ' όσον δεν παραβλάπεταται ουσιωδώς η λειτουργική χρήση των χώρων αυτών Η ΕΡΤ-ΑΕ επιλέγει τα σημεία εγκατάστασης αναμεταδοτών ή πομπών της σε ολόκληρη τη χώρα.

10. Επιτρέπετακι η απαλλοτρίωση ακινήτων υπέρ της ΕΡΤ-ΑΕ για λόγους δημόσιας ωφέλειας, για τη δημιουργία εγκαταστάσεων και την ανέγερση κτιρίων. Η κήρυξη της απαλλοτρίωσης γίνεται, ύστερα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ-ΑΕ, με κοινή απόφαση των Υπουργών Πορεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Για τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.Δ. 797/1971 (ΦΕΚ Ι). Η δαπάνη για τις απαλλοτριώσεις βαρύνει την ΕΡΤ-ΑΕ. Για τον ίδιο σκοπό επιτρέπεται η σύσταση δουλείας υπέρ της ΕΡΤ-ΑΕ, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, η οποίακοινοποιείται στον κύριο του δουλεύοντος ακινήτου και μεταγράφεται στα οικεία βιβλία μεταγράφων.

11. Οι κάτοικοι αγροτικών αστικών ακινήτων υποχρεούνται ναανέχονται, χωρίς αποζημίωση, κάθε εργασία ή εγκατάσταση, για την τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη μιας περιοχής, πάνω ή κάτω από τα κτήματά τους ή επάνω σ' αυτά. Αν η ιδιοκτησία, εξαιτίας των παραπάνω ενεργειών, δεν μπορεί να εκπληρώσει το φυσικό της προορισμό, εφαρμόζονται οι διατάξεις για την αναγκαστική απαλλοτρίωση.

12. Το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., οι Ο.Τ.Α. και οι οργανισμοί του δημοσίου τομέα μπορούν να μεταβιβάζουν, με ή χωρίς αντάλλαγμα, ακίνητα ιδιοκτησίας τους στην ΕΡΤ-ΑΕ, για την τοποθέτηση τεχνικών εγκαταστάσεων ή για την ανέγερση κτιρίων της, χωρίς δημοπρασία ή άλλες διατυπώσεις. Αυτές οι μεταβιβάσεις απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή τέλος χαρτοσήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: