Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Σε ισχύ η απόφαση για υπερτιμολογήσεις προϊόντων πολυεθνικών

Σε ισχύ η απόφαση για υπερτιμολογήσεις προϊόντων πολυεθνικών


Δημητρα Μανιφαβα

Στον περιορισμό του φαινομένου των υπερτιμολογήσεων προϊόντων πολυεθνικών κυρίως ομίλων αποσκοπεί η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τους κανόνες τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών, γνωστοί με τον αγγλικό όρο «transfer pricing».


Σημειώνεται ότι από έρευνα που πραγματοποίησε το 2008 το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) στην Ελλάδα και σε τέσσερις άλλες ευρωπαϊκές χώρες προέκυψε ότι οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν έως και 70% ακριβότερα για οδοντόκρεμες, αποσμητικά, αναψυκτικά και ρύζι, ενώ το αλεύρι, το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, μπορεί να είναι έως και πέντε φορές πιο ακριβά. Τα πρώτα απτά αποτελέσματα, πάντως, δεν αναμένονται πριν από τον Ιούνιο, καθώς οι εταιρείες έχουν περιθώριο 4,5 μηνών από τη λήξη της διαχειριστικής τους χρήσης να υποβάλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης τα απαιτούμενα στοιχεία. Η απόφαση έχει ισχύ για τις διαχειριστικές περιόδους που έληξαν από τις 18 Δεκεμβρίου κι έπειτα.

Με την υπουργική απόφαση θεσμοθετείται η αρχή των ίσων αποστάσεων στις ενδοομιλικές συναλλαγές, σύμφωνα με την οποία οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις πρέπει να συναλλάσσονται μεταξύ τους με όρους οι οποίοι να είναι ταυτόσημοι ή όμοιοι και σε κάθε περίπτωση να μην αποκλίνουν αναιτιολόγητα από τους όρους, οι οποίοι θα εφαρμόζονταν για τις ίδιες ή παρόμοιες συναλλαγές μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων.


Ολες οι ελληνικές εταιρείες ακόμη και οι συνεταιριστικές, αλλά και οι δημοτικές επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και οι αλλοδαπές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα υποχρεούνται να καταρτίζουν τους λεγόμενους Φακέλους Τεκμηρίωσης. Ο φάκελος αυτός θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τον όμιλο, τις ενδοομιλικές συναλλαγές, την ακολουθούμενη μέθοδο τεκμηρίωσης κ.ά.



Αρμόδια για τον έλεγχο των στοιχείων θα είναι η Διεύθυνση Ελέγχων της νεοσύστατης Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς. Μέχρι να λειτουργήσει η νέα υπηρεσία αρμόδιες κατά περίπτωση θα είναι οι διευθύνσεις Τιμών Τροφίμων - Ποτών, Τιμών Βιομηχανικών Προϊόντων και Φαρμάκων και Τιμών Παροχής Υπηρεσιών του ΥΠΑΝ και προϊστάμενος ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου.



Σε περίπτωση μη υποβολής των στοιχείων ή εκπρόθεσμης υποβολής αυτών επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 10% της αξίας των συναλλαγών που δεν δηλώθηκαν ή δηλώθηκαν εκπρόθεσμα. Στους παραβάτες της αρχής των ίσων αποστάσεων επιβάλλεται, με αιτιολογημένη απόφαση του Ειδικού Γραμματέα που θα τοποθετηθεί ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς, χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, εκτός των ποινικών κυρώσεων που προβλέπει ο Αγορανομικός Κώδικας, ενώ επιβάλλονται και φορολογικές κυρώσεις. Οι θιγόμενες εταιρείες μπορούν να προσφεύγουν κατά των αποφάσεων ενώπιον του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος αποφαίνεται εντός 10 ημερών από την υποβολή της προσφυγής. Εάν την απορρίψει, τότε η θιγόμενη πλευρά μπορεί να προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: