Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ζητούν πρόσθετα μέτρα 1,9 δισ & Επιτρόπους υπουργείων & όχι εκλογές μέχρι άνοιξη 2012


Με την πλάτη στον τοίχο η Ελλάδα Aναζήτηση βάσει τίτλου 
Πηγή:Euro2day  Δημιουργία:26/10/2011 8:21 πμ  Τελευταία ενημέρωση:26/10/2011 8:40 πμ 
 
Η κυβέρνηση καλείται σήμερα να δώσει διασφαλίσεις στους ηγέτες της Ευρωζώνης για μια σειρά από εκκρεμότητες, προκειμένου να εξασφαλίσει το δεύτερο πακέτο σωτηρίας.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα πρέπει να εγγυηθεί ότι είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου για να κλείσει η δημοσιονομική απόκλιση, όπως αυτή καταγράφεται στην εμπιστευτική έκθεση της Κομισιόν.
Θα πρέπει να αποδείξει ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα περάσει από την Βουλή και ότι δεν θα προκηρυχθούν εκλογές μέχρι την άνοιξη του 2012, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες.
Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι θα διευρυνθεί το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης όλης της δημόσιας περιουσίας, υπό την αιγίδα της ΕΕ, όπως και ότι θα απολέσει την κυριαρχία της δημοσιονομικά και θα εγκατασταθούν spending controllers σε όλα τα υπουργεία.
Ακόμα όμως και με αυτές τις δεσμεύσεις, τα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου κρύβουν παγίδες. Όπως ανέφερε Ολλανδός αξιωματούχος, το δάνειο των 109 δισ. ευρώ, λόγω της επιδείνωσης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων και των χαμηλότερων στόχων στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, πρέπει να αυξηθεί.
Η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει αύξηση στα 138 δισ. ευρώ, συνυπολογίζοντας μάλιστα κούρεμα 50-60%. Ωστόσο αργά χθες το βράδυ, Φιλανδία, Ολλανδία και Αυστρία διεμήνυσαν ότι δεν προτίθενται να δώσουν περισσότερο ρευστό στην Ελλάδα και ότι πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις. Στην αδιάλλακτη στάση των σκληροπυρηνικών της ευρωζώνης έρχεται να προστεθεί και ένας ακόμα «άγνωστος x»: το ΔΝΤ, που κρατά κλειστά χαρτιά για το ύψος της συμμετοχής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: